Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Rehber Akdeniz Bukalemunu (Bayağı Bukalemunu)

UurCan

Majör
Deneyimli Hobici
8 Şub 2022
61
85
60
Ödüller
3
LV
2
 
Akdeniz Bukalemunu
(Bayağı Bukalemunu)


akdeniz-bukalemunlari-13352572_osd.jpg


Dağılım
Akdeniz bukalemunu, Akdeniz’e kıyısı olan bütün ülkelerin sahil kenarında yaşarlar. Ege bölgemizde de görülmektedir.
İspanya, Yunanistan, Kıbrıs, Malta, Portekiz, Türkiye
Ürdün, Tunus, Mısır, İsrail, Irak, İran, Suudi Arabistan, Lübnan
Fas Cezayir, Tunus, Libya


Dış Görünüm
Ortalama 30 cm boyunda yetişkinliğe erişen bu türün spesifik dış görünüşü mevcuttur, yanlardan basık bir gövdeye sahiptir kuyruğundan boynuna uzanan sırt çıkıntısı ve miğferi andıran çıkıntılı bir kafası vardır. Görme kabiliyetleri çok gelişmiş olan bu canlıların gözleri teleskobu andırır tek göz kapağı mevcuttur ve gözleri birbirinden bağımsız arkası dahil tüm yönleri görebilmektedir, uzun ve ince kuyruğa sahip olması dallarda kolayca ve dengeli durmasını sağlamaktadır. Renkleri bulundukları ortama göre değişiklik gösterir. Strese girdiğinde, ısı ve ışık değişimlerinde, çiftleşme dönemlerinde kısacası farklı farklı durumlarda istediği renge bürünebilir. Yani tek bir renge sahip değildir. Hızlıca renk değiştirme yeteneğine de sahiptir. Parmakları ikisi bir, üçü bir şeklinde olmasıyla yürümeye değil tutunmaya daha yatkındır.

255_5534.jpg


Davranış
Canını yakmadığınız sürece saldırma eğilimde değiller, sakin canlılardır atak anlarında yine hızlı olamadıkları ve büyük dişlere sahip olmadıkları için kolay defans edebileceğiniz bir türdür. Avlanmak için dilleriyle atak yaparlar 10 cm uzaklığa kadar ulaşabilir dilleri, dilin böceği yakalayıp geri çekmesi 0.1 sn kadar sürer. Dilleri ağız içinde özel bir yerde kat kat kıvrılmış biçimde durur ve uçları yapışkandır.

Beslenme
Akdeniz Bukalemunu, bulabildiği tüm böcekleri yer. Sinek ve çekirge ana besin kaynağıdır. Hamam böceği , Çekirge , Örümcek , Sinek ve diğer böcekler. Canlı olmayan hiç bir böceği yemezler. Avlanma iç güdüleri canlı bir böcek karşısında kendisinin fark edilmediğini anladığı zaman devreye girer.

bukalemun.png


Üreme
Çiftleşme yazın ortalarında başlar. Sonbaharda yumurtlamaya başlayan dişiler bir defada 6-40 kadar yumurta bırakabilirler. Yumurtalarını yumuşak toprakta açtıkları 10 cm derinliğindeki çukurlara bırakırlar.

Yaşam Koşulları
Öncelikle bu canlının hobide beslenmesi yasaktır, özgürlükleri kısıtlandığında en fazla 1 ay yaşamaktadırlar duyguları derin olan bu canlıların renkleri duygularına göre değişmektedir siyah renge bürünmeye başladıklarında özgürlüklerinin kısıtlandığının farkında olduklarını, öleceklerini anlamalısınız. Doğada 5 ila 7 yıl arası yaşayabilmektedirler, aynı ortamda yaşamayı sevmezler ve teraryumları geniş olmalıdır kendilerini özgür hissetmeleri için (40*40*70). Zemine yumuşak olan nemi tutan bir çok malzeme koyabilirsiniz ama zemini her hafta temizlemeniz ve her ay değiştirmeniz gerekmektedir. Bu canlılar zeminde değil ağaç dallarında yükseklerde yaşamayı severler dekorları ağaç kökleri ve yapay bitkilerle yapılabilir. Hava akışı ve sıcaklığı iyi ayarlamanız gerekmektedir, teraryumda sıcak ve serin alan bulunmalıdır serin alanın 20 derece civarları, sıcak alanın 27-29 derece olması optimum derecelerdir. Her sürüngen, 12 saatlik bir aydınlık/karanlık döngüsü gerektirir; bir UVA/UVB floresan ampulü, bukalemununuzun kalsiyumu düzgün bir şekilde emmesi için ihtiyaç duyduğu ışınları sağlayacaktır. Bukalemunun teraryumunda ki nem seviyesi %65 ile %80 arasında olmalıdır. Nem seviyesini bir higrometre (nem ölçer) ile takip edebilirsiniz. Sahiplendiğiniz bukalemunun hasta olduğunu şu belirtilerden anlayabilirsiniz;
- 2 günden fazla süren akıntılı dışkı
- Hızlı kilo kaybı
- Göz, burun veya ağızdan akıntı
- Renksiz deri
- Şişmiş eklemler
- Anormal saklanma çabaları


Rehber amaçlıdır, doğadan bilinçsizce bu canlıları alıkoymayınız.
 
Son düzenleme:

Users who are viewing this thread

Üst Alt