Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Rehber Akvaryum Kültürü Nedir? Nasıl Oluşturulur?

soyics

Yumurta
15 Haz 2021
20
20
15
LV
0
 
Kültür Nedir :Kültür akvaryumdaki en önemli şeydir. Olmazsa olmazdır. Akvaryumda yaşayan sağlıklı ve sağlıksız bakteriler vardır. Sağlıklı bakteri kültürünün akvaryuma oturtulması sağlanır. Aslında akvaryum hobisi bu kültürü oturtmaktan ibarettir.

Kültür Nasıl Oturtulur? Akvaryumunuza kültür oturtmak için kullanabileceğiniz 2 yöntem vardır.

1.Kültürün Kendi Kendine Oturmasını Sağlamak


Kültürün suya oturması için bakterilerin yerleşip yaşayabilecekleri yüzey alanlarının bulunması gerekir. Bakteriler genelde pürüzlü yüzeyleri daha çok severler. Bu bakterileri 2 farklı yere yerleştireceğiz

a. Filtremiz:
Filtremizin türüne göre bu iş değişecektir. Filtrelerle ilgili detaylı anlatımını ayrı bir konu açıp yapacağım şimdilik hızlıca geçiyorum
örneğin bir dış filtrenin içi odalardan oluşur bu odalara sepet diyelim. Bu sepetlerin içinde seramik halka, bioball, biyolojik sünger gibi bakterilerin yerleşip üreyebilecekleri biyolojik malzemeler bulunur. Diğer filtre çeşitlerinde genelde sadece biyolojik sünger bulunur.


b.Tankımız :
Tankın içindeki canlılar, Zemin ve benzeri diğer şeyler aslında görsel amaçlı kullanılmaz.(Kullanılır da başka görevleri de vardır) Balıkların dışkıları, varsa bitkiler, varsa kök veya kayalar da bakterilerin yerleşip üreyebilmesi için uygun yüzeylerdir.

Akvaryumun pislenmesi kültürün daha hızlı oluşmasını sağlar fakat fazla kirlenirse amonyak artışına veya çeşitli hastalıkların görülmesine sebep olabilir. Filtre hiç kapatılmamalıdır kapatılmazsa kültür 3-5 ay içinde oturacaktır


2. Yol Kültürü Oluşturmadan Hazır Almak
Bu yol aslında çok kolaydır ama bazı sakıncaları var dikkat edilirse sorun olmaz önce yöntemi anlatayım:

Bu yolda kültür bir yerden hazır olarak alınır. En sağlıklısı jbl vb. güvenilir ve kaliteli firmaların hazır kültürlerini satın almanız. Güvendiğiniz bir arkadaşınızın akvaryumundan kirli su da alabilirsiniz. Aldığınız kültürü filtrenizin süngerine iyice emdirin daha sonra 10-15 gün kadar filtreyi çalıştırın. Bu süreç içerisinde canlı eklemeyin.

!!ÇOK ÖNEMLİ UYARI!!
Dediğim gibi bu yöntemin sakıncaları var. Kaliteli marka bir kültür alacaksanız sorun olmayacaktır fakat dandik bir marka alırsanız veya arkadaşınızdan aldığınız su içerisinde hastalık bulunuyorsa akvaryumunuzu çöp edebilir(Çöp olmaz da tasarım felan her şey gider bütün malzemeleri çıkartıp sterilize etmeniz gerekecektir. En kötüsü balık veya bitkileriniz ölebilir en başa dönersiniz)

!!DAHA ÖNEMLİ UYARI!!
Kesinlikle bir petshopcudan veya bir üretim tankından kültür almaya çalışmayın bu tür tanklarda temizliğe dikkat edilmez daha çok canlıların üretilmesine ve satılmasına önem verilir dolayısıyla hastalık getirebilirsiniz.
 

Benzer konular

Users who are viewing this thread

Üst Alt