Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Rehber Akvaryumum İçin Hangi Filtreyi Seçmeliyim?

soyics

Yumurta
15 Haz 2021
20
20
15
LV
0
 
1-)Dış Filtre :

10130545016882.jpg



Debisini uygun seçerseniz en iyi biyolojik döngüyü ve temizliği bu filtreyle sağlarsınız. Kova şeklindedir su alttan girip temizlenerek üst taraftan çıkar bazı dış filtrelerde tam tersi olur çok önemli bir durum değildir. Su girdikten sonra filtrenin modeline veya markasına göre belli sayılarda odalardan geçer bu odalara sepet diyoruz. Sepetlerin içine biyolojik malzemeler konulur bu malzemeleri seçmek size kalmıştır. Ayrıca sıraları da önemlidir.

Biyolojik malzemeler ile ilgili rehberi okumak için : https://www.karincadunyasi.com/forum/konu/biyolojik-malzemeler-ve-islevleri.5082/
Debi hesaplama ile ilgili yazdığım yazı için : https://www.karincadunyasi.com/forum/konu/filtre-secimi-yaparken-debi-hesabi-nasil-yapilir.5081/

Kullandığım Dış Filtreler
https://www.atakanpetshop.com/xlpro-ex-1000-dis-filtre-1000l-h-dolu?search=xlpro 1000 : 9-10 aydır bu filtreyi kullanıyorum gayet iyi ses yapmıyor. Akvaryumum 170 litre arası yani sınırda sayılır akvaryumunuz 170 litrenin altındaysa uygun değildir. 300-320 litreden büyük bir akvaryumunuz varsa yeterli olmayacaktır ayrıca aldığımda 400 tlydi şimdi uçmuş. Biliyorum dandik bir ürüne benziyor fakat nazik davranırsanız kırılmayacaktır.


https://www.atakanpetshop.com/sunsun-603b-mini-dis-filtre-400l-h-6w?search=dış%20filtre : Bu filtreyi hiç kullanmadım ama fiyatı daha uygun. En az 100 litre en fazla da 140 litre arası bir akvaryumunuzun olması gerekiyor. Sepetsiz bir filtre olduğu için düzeni ayarlamak biraz daha farklı olacaktır o size kalmış süngerlerin arasına sıkıştırarak koyabilirsiniz seramikleri. Ses yapıyor olabilir onu bilmiyorum.

2-) İç filtre

venus-aqua-akvaryum-ic-filtre6006f-880ls-134e.jpg

İç filtre içerisinde biyolojik sünger dışında bir şey yoktur. Genellikler diğer filtrelere göre daha ucuz olurlar. 20-30 litreden büyük bir tankınız varsa almanızı önermem çünkü hiç bir faydasını görmedim daha önce.
Yeni iç filtre türleri çıkmaya başladı içine biyolojik malzeme koyabiliyorsunuz fotoğrafını koyuyorum

sobo-fh-1904-akvaryum-ic-filtre-19-watt-1500-litresaat__0311667793526469.jpg



Yani hiç kullanmadığım için bunun hakkında yorum yapamayacağım paranız varsa deneyebilirsiniz.
Ayrıca iç filtre içindeki biyolojik süngeri çıkartıp yerine elyaf koyabilirsiniz o şekilde daha verimli olacaktır.

3-)Pipo Filtre
ista-pipo-filtre-kucuk.png

















Üretim yapmak istiyorsanız en kolayı bu. Kaba pislikleri tutamıyor fakat biyolojik döngü iyi bir şekilde sağlanıyor. Baloncuk çıkarttığı için suyun oksijen seviyesini arttırır. İç filtrelerdeki gibi aynı şekil bunlara da biyolojik malzeme koyulanlar var. Dediğim gibi kullanmadığım için yorum yapamıyorum. Bu filtrenin bir sıkıntısı var filtreyi almanız yetmiyor bir de hava motoru almanız lazım. Sessiz bir şey almak istiyorsanız biraz paraya kıyacaksınız tabii ki.

Kullandığım Hava Motorları

https://www.atakanpetshop.com/resun-air-1000-tek-cikisli-hava-motoru?search=resun hava motoru : ilk filtrem pipo filtreydi ve hava motoru olarak ilk bunu kullandım kaliteli ve sessiz bir motor. Fiyatı biraz pahalılaşmış tabi zamanla.

https://www.atakanpetshop.com/aquawing-aq008-tek-cikisli-hava-motoru?search=hava motoru : Ses önemli değil diyorsanız bunu alabilirsiniz tabii ki de aşırı bir ses çıkartmıyor fakat üsttekine göre bir tık daha gürültü çıkartacaktır.

4-)Şelale Filtre
dolphin-h800-aski-selale-filtre-1000-lh-selale-ve-aski-filtreler-dophin-1237-10-B.jpg

Dış filtreden sonra ilk bunu tavsiye ederim. Bazı şelale filtrelerin içine diğerlerinde de olduğu gibi biyolojik malzeme kullanılabiliyor. Dış filtredeki gibi debisi uygun seçilirse özellikle küçük tanklar için çok verimli oluyor.


5-)Monera Filtre
monera-wp-1250--10-watt-akvaryum-filtre-d8a3.jpg

Discord'da bu filtreyle dalga geçtim burada ciddi ciddi neden bu filtreyi almamanız gerektiği konusunda konuşayım. Öncelikle bu filtreyle ilgili bir anım var Eskişehir esnaf sarayından 500 tl civarı bir bütçeyle dış filtre almak istiyordum birkaç mağaza gezdim fakat en son girdiğim mağazada keriz yerine koyuldum. Mağazaya girdim ve dış filtre sordum petshopçu abi bana sen dış filtreyi boşver şimdi elimde çok güzel bir şey var bak bunu kullan bu akvaryumu tertemiz yapmazsa benim adım memedali erbil felan gibisinden şeyler söylemeye başladı bende kendimi evde bu şeyle buldum. Eşşek kadar boyu olmasına rağmen basit bir iç filtreden farksız bir ürün. Akvaryuma bile sığmıyordu ki akvaryumumun yüksekliği 40 cm var. Asıl problem ise bunu 500 tlye satılması içinde de sünger ve keçe var 2 süngerli iç filtre gibi düşünün. Gidip iade ettim alırken kredi kartıyla aldığım için ürünün fiyatının yarısı kadarını alabildim adamdan Clash of Clans mı oynuyoruz ulan inşaat iptal ettiriyoruz sanki sinirlendim bak yine. Neden bu filtreyi almamanız gerektiğini anlamışsınızdır umarım. Petshopçular sizin gibi hobi yapan insanlar değildir cebinizdeki parayı düşünürler.

6-)Sump

180720192016091.jpg

Hiç yapmadığım için discord'da yorum yapmak istemedim fakat burada yapılışından da biraz bahsedeceğim. Öncelikle bunu yapmak için hobide biraz da olsa önceden tecrübe edinmiş olmanız iyi olacaktır. Dış filtre yerini hiç bir şey tutamaz demiştim ya bu tutabilir işte ayrıca düzgün yapılırsa çok daha ucuza gelebilir. Yapımı için cam ya da pleksi kullanabilirsiniz. Büyük bir sump yapacaksanız pleksi kullanmasanız daha iyi olur çünkü pleksi için suyun basıncı fazla gelebilir ve sumpunuz sızdırabilir veya patlayabilir. Camcılar genellikle bu tür işlerle uğraşır o yüzden yapımı için bir camcıya gittiğinizde camcınız yapımını biliyor olabilir. Görselden gidelim sumpunuz akvaryumunuzdan alçakta olmalıdır ki emiş borunuz suyu motor olmadan emebilsin. Görselde sağdaki turuncu borudan akvaryumun suyu sumpun biyolojik malzemelerinin üstüne akıyor. Suyun aktığı bölmede dikkat ederseniz camın bir kısmı alttan açık durumda su biyolojik malzemelerin içinden geçtikten sonra yan odaya bu boşluktan geçiyor ve yan odada da en üste çıkıyor. Bu sefer üst taraftan yan odaya geçiyor. Bu odaları dış filtredeki sepetler gibi düşünebilirsiniz. Bu şekilde en soldaki kısma geliyor. En soldaki kısımda kafa motoruyla emilip akvaryuma tekrar veriliyor.

SUMP İLE İLGİLİ ANLATMADIKLARIM
Anlatmadığım bazı şeyler var. Neden anlatmadığımı soracak olursanız daha önce hiç sump yapmadım ve çok dikkat edilmesi gereken bir kaç şeyi bilmiyorum o yüzden yorum yapmak istemedim. Nelerden bahsetmediğim konusuna gelecek olursak birincisi sumpa giren suyla sumptan çıkan suyun eşit olması gerekiyor yoksa sump ya taşar ya da susuz kalır. Ayrıca biyolojik malzemeler suyun kafa motoruna ulaşmasını yavaşlatıyor bundan dolayı bazı odalarda taşmasına da sebep olabilirler. Nasıl ayarlandıklarını bilmiyorum bundan dolayı yorum yapmak ta istemiyorum bundan dolayı hobide tecrübesiz biriyseniz hiç uğraşmayın ya da iyi araştırın.
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Users who are viewing this thread

Üst Alt