Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Rehber Arjantin Hamam Böceği (Blaptica Dubia) Bakım-Besleme-Üretim

Erastes

Kraliçe
Yönetici
Deneyimli Hobici
12 Nis 2021
1,982
1,851
475
Ödüller
20
LV
5
 
Dubialar hakkında rehber tadında bir yazı hazırlayarak paylaşmak istedim..

Genel bilgiler;

Çoğu kişi evinde canlı yem olarak bir hamam böceği beslemekten çekinir.. ama şunu söylemeliyimki hamam böcekleri içinde en risksiz olan bir türdür.. en belirgin ve güzel yönü tırmanma yetenekleri diğer hamam böceklerine göre çok iyi gelişmemiştir bu sayede düz ve kaygan yüzeylere tırmanamadıkları için kaçma olasıkları düşüktür.. ayrıca çok yavaş haraket ederler canlılarınız için bu bir avantajdır çünkü çok fazla hızlı hareket edemedikleri için canlılarınız tarafından kolayca avlanır ve yakalanır.. bir diğer avantajı kokmazlar.. diğer türlere göre %35 ile yüksek bir protein oranına sahipler.. bu gibi avantajları yüzünden hobide çok kullanılan popüler bir canlı yem çeşididir.. diyerek rehberimizde geçelim

Bakım;

Öncelikle yaşam alanı hazırlamakla başlayalım.. çok fazla teferruat istemeyen bir türdür.. ışık geçirmeyen ve şeffaf olmayan hafif yüksek bir plastik kapta bakabilirsiniz.. örneğin ⬇️
Screenshot_20210606-235138~2.png

bunun nedeni gececil olduklarından ışığı pek sevmezler.. sürekli aktif olmaları ve beslenmeleri için karanlık ortam hazırlamalıyız ışıklı ortamda pek ortalıkta olmazlar ve genelde karanlık yerde beklerler.. taban malzemesi için birşey kullanmanıza gerek yok bir kaç yumurta viyolü (kartonu) yeterli olacaktır.. ayrıca bu karton parçaları kabuk atmalarınada yardımcı olacaktır.. sonrasında yeterli hava sirkülasyonu için kapağa ve kabın yanlarına havalandırma delikleri açmak.. ortam koşullarına gelecek olursak sıcaklık 23-35 derece arasında idealdir sıcaklık ne kadar yüksek olursa büyüme hızları da o kadar çabuk olacaktır.. fazla nem seven bir tür olmadıklarından dolayı %50-60 ortam nemi yeterli olacaktır bu nemde koyacağınız sulu sebze ve meyvelerden sağlanacaktır..


Beslenme;

Dubialar kuru gıda olarak ne verirseniz yerler yem seçme durumları yoktur ayrıca otçul özelliğide vardır.. ama biz yüksek protein içeren yemler seçmeliyiz bu sayede büyümelerini ve gelişimlerini hızlandırabiliriz.. sizin bu canlılar için her zaman her yerde bulacağınız ve günlük her daim kullanmanız gereken yemler arasında ne var derseniz yulaf ezmesi ve kaba kepek yeterli olacaktır.. ama dedik ya protein içeren yemlerde tercih etmeliyiz peki nedir bunlar.. balık yemi, kedi veya köpek maması, muhabbet kuşu yada kemirgen yemleri gibi.. yanlız bunları ek gıda olarak vermeliyiz yukarda ilk dediğim kaba kepek ve yulaf ezmesini sürekli vereceğimiz için elinizin altında her zaman olsun diğerlerini abartmadan haftada bir diyete eklemeliyiz.. örneğin 30 böcekli bir koloniniz varsa haftada bir vereceğiniz 8-10 tane kedi-köpek maması yeterli olacaktır.. çünkü çok fazla protein içerdiklerinden dolayı fazla tüketilirse iştahlarında bozulma başlayabilir.. su ve nem ihtiyaçları içinse 2-3 günde bir kabın içersine koyacağınız sulu sebze veya meyveler.. özellikle diyetlerinde havuç başta olmak üzere yarı tatlı besinlere bayılırlar elma, armut, portakal, çilek, muz, kabak vs vs. Yanlız bunları koyduktan sonra ertesi gün hemen geri almalıyız çünkü çok çabuk çürümelerinden dolayı içeride kötü bir koku ve küflenmeye sebep olacaktır.. yukarıda otçul olduklarını söylemiştik yine sulu sebze ve meyvelere ek olarak
10-15 günde bir marul kıvırcık maydanoz gibi otlarıda verirseniz hem yem ihtiyacını hemde nem ihtiyaçlarını karşılamış olacaklardır..

Üretim;

Bu kadar avantajı olmasına rağmen tek dezavantajı yavaş büyüyor olmaları.. dubia beslemek büyütmek ve üretmek gerçekten sabır gerektiren bir durumdur.. dubialar kabuk atarak gelişimlerini tamamlarlar kabuk attıktan sonra beyaz görünürler 1-2 gün içerisinde renkleri normale döner.. erkekler kanatlıdır ve daha ince bir görünüme sahiptir ve 2 yıl ömürleri vardır.. dişiler ise kanatsız ve biraz daha geniş-iri görünürler ve erkeklere oranla 1 yıl daha fazla yaşarlar..
Screenshot_20210607-013423~2.png


yavru bir dubia 7-8 kere kabuk atarak yetişkinliğe ulaşır bu süreçte ortalama beslenme ve ortam koşullarına bağlı olarak 4-5 aydır.. örneğin 20 derece altında gelişimleri yavaşlar ve çiftleşmezler.. 25-30 derece arasında büyümeleri biraz daha iyidir ve çiftleşmeler başlar.. 30-35 derece ise dişilerin kuluçka süresini azaltır ve daha çabuk yavrular ve yavrularda hızlı büyür yani seri üretime geçebilirsiniz bu sıcaklık aralığında :) dubialarda üreme şekli diğer hamam böceklerine göre farklıdır direk canlı olarak doğum yaparlar yumurtlama veya kapsül söz konusu değildir.. dişilerin çiftleştikten sonra karnında yumurta kesesi oluşur ve yavrular burada büyümeye başlar.. bu yumurta kesesini kuluçka süresince belirli aralıklarla dışarı çıkartır ve karnına geri çeker.. bunu neden yaptıklarını yabancı forumlardan ve kaynaklardan araştırdığımda her kafadan farklı bir ses çıkmış net bir cevap olmadığı için bende bişey diyemeyeceğim :)
Screenshot_20210607-013220~2.png


gebelik süresi ortam koşullarına bağlı olarak 40 ila 60 gün arasındadır bu süre sonunda dişi yumurta kesesini dışarı bırakır ve keseden yaklaşık 30-40 arasında yavru çıkar..
Screenshot_20210607-012512~2.png


İçeriğin tamamı tarafıma aittir ve alıntı değildir sadece resimler Google görsellerden alıntıdır..
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Yetkin

Kraliçe
Emektar
Deneyimli Hobici
13 Tem 2020
986
494
325
Ödüller
13
LV
4
 
haraketli yem isteyen canlılarda başını ezip vermenizi öneririm ölü taklidi yapmaz torf varsa kazıp kaçmaz
 

Users who are viewing this thread

Üst Alt