Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Rehber Bombalama Tüyleri

Yetkin

Kraliçe
Emektar
Deneyimli Hobici
13 Tem 2020
986
494
325
Ödüller
13
LV
4
 
Bombalama Tüyü
Bombalama tüyleri çoğu yeni dünya tarantulası, bazı bitki ve tırtıl türlerinde bulunan bir savunma mekanizmasıdır. Geriye doğru çıkıntılar bulunur bu sayede canlılara saplanırlar. Bu tüyler canlıların deri, göz, ağız vb. yerlerine girerek rahatsızlık, acı verir.


Tarantulalarda Bombalama Tüyü
Gerçek kıl değildir. Yeni dünya türlerinin çoğunda bulunur. Savunmanın yanında bölge belirlemek için de kullanılır. Bulunmayan türler (bulunmayan cinslerin/türlerin tam doğru bir listesini bulamadım) genel olarak daha kuvvetli etkiye sahip bir zehre sahiptirler. Canlılar doğduklarında bu tüylere sahip olmazlar. Sling ve juvenile canlılarda diğer tüylerden daha koyu ve belirgin olarak çıkarlar canlılar büyüdükçe renk vücut rengine bürünür. Bombalama tüyleri boylarına, yerlerine göre kategorize edilmişerdir. Altı çeşidi vardır bunlar:

- 1.Tip: (0,2-0,6mm) Aviculariinae ve Theraphosinae altfamilyalarında bulunur (Grammostola sp. hariç). Ağlarda ve kokoonlara da koruma içim koyarlar.

- 2. Tip: (0,5-1,5mm) Aviculariinae altfamilyasındaki Avicularia, Pachistopelma, Iridopelma, Caribena cinslerinde bulunur. Bombalama ile değil direkt temas ile geçirilirler. Sadece Caribana cinsindeki türler bombalama yapabilir.

- 3.Tip: (0,3-1,2mm) Aviculariinae ve Theraphosinae altfamilyalarında bulunur. Memeliler için çok rahatsız edicidir.

-4.Tip: (0,06-0,2mm) Aviculariinae ve Theraphosinae altfamilyalarında özellikle Grammostola sp. cinsinde bulunur. Memeliler için çok rahatsız edicidir.

-1., 2., 3., 4., tipler sivei uçlar ile canlıya bağlıdır.

-5.Tip: Çok küçük ve hafiftir. Ephebopus cinsine özgüdür . Pedipalplerde bulunur ve saç folikülleri ile canlıa bağlıdır. (Saç folikülü: saçın derideki kısmının içinde bulunduğu büyüdüğü kese)

-6.Tip: Hemirrhagus cinsine özgüdür. Saç folükülü ile bağlıdır.

-7.Tip: Kankuamo cinsine özgüdür.

pone.0224384.g001.png



İnsanlarda Etkileri
Canlılar rahatsız edildiğinde ve ya bu tüylere sahip bir canlının teraryumunu temizlerken geçebilir. Rahatsızlık, kaşınma bazı durumlarda acı verirler. Birkaç saat ve ya gün etkileri sürebilir sıcak suda yıkayıp bant vs şeyler ile çekilebilir. Göze gelmesi durumunda körlük gibi bir durum çok uç olasılıktır yine de bu durumda acilen göz yıkanmalı ve hastaneye gidilmelidir.
 
Benzer konular Forum Tarih
Panza06 Genel Sohbet 5 472

Benzer konular

Users who are viewing this thread

Üst Alt