Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Rehber Cennet Papağanı/Aşk Kuşu (Agapornis)

Faisoulfy

Yumurta
Emektar
Deneyimli Hobici
21 Ocak 2022
24
21
15
Ödüller
3
LV
2
 
images (43).jpeg

Latince Adı : Agapornis

Türkçe Adı : Cennet Papağanı/Aşk Kuşu

Boy : Türlerine göre 12-19 cm boyutlarında, 40-60 gram ağırlığında olmaktadır.
images (41).jpeg

Bulunduğu Bölge : anavatanı Afrika kıtası olan, nemli ve sıcak iklimi seven türdür. Hint Okyanusunda bulunan adalarda çok sayıda bulunurlar.

Irk/Tür : tohumlarla beslenen papağan türüdür.
images (44).jpeg

Beslenme : Cennet papağanları doğada meyve ve bitki tohumları yemektedir. Evde yani kafeste bakılanlar ise papağan yemi yemektedir. Papağan yemi içeriğinde yulaf, beyaz darı, kabak çekirdeği, ay çekirdeği ve mısır taneleri bulunmaktadır. Papağan yemine ek olarak ballı kraker ve dal darı da verebilir. Evcil hayvanınız tüy dökme dönemine girdiğinde beslenmesine de dikkat edilmelidir. Bu dönemde yulaf oldukça yararlıdır. Yulaf dışında da az miktarda elma, yeşillik ve yumurta da cennet papağanınızın beslenmesine takviye olarak kullanılabilir. Doğal yaşamlarında yeşil yaprakları, bitki tohumlarını ve meyveleri tüketen papağanları buna uygun beslemek gerekir. Hazır satılan yemlerde yulaf, sarı ve beyaz darı, kırmızı darı, kenevir tohumu, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, mısır gibi tohumlar olur. Bunların yanında ballı kraker, dal darı verilebilir. Özellikle tüy dökme döneminde yulaf verilmesi ihmal edilmemelidir. Bunların dışında kırmızı biber, elma, yeşillik, mürekkep kabuğu kemiği, yumurta gibi yiyeceklerde verilmelidir.
images (42).jpeg

Yaşam Alanları : Papağanlar içinde rahatça hareket edebilecekleri bir kafese konmalıdır. Kafesin boyu yüksek, tırmanmalarına uygun olacak yatay tellere sahip olmalıdır. Kafeste üst tarafta rahatça durabilecekleri ahşap tünek olmalıdır. Uyuması için salıncak yerine tünek kullanılmalıdır. Alıştırılırsa hasır yuvada rahatça uyuyabilir. Bu papağanlar yuvasını kirletecek dışkılama yapmaz. Kafese yemini günlük tüketebileceği kadar koymalı, suyuyla birlikte düzenli olarak değiştirilmelidir. Kafesleri her hafta temizlenmelidir. Tabanda doğal talaş kullanımı temizliği kolaylaştıracaktır. Cennet papağanları sabahın ilk ışıklarıyla birlikte hareketlenmeye başlar. Yemini yedikten sonra, oyuncaklarıyla oynar, tiz sesler çıkarır. Öğlen saatlerinde uyumayı severler. Aktif olduklarından, kafeste oyuncakların olmasından hoşlanırlar. İnsanlara karşı oldukça ilgilidir.
images (45).jpeg

Üreme/Çiftleşme/Kuluçka : Bu papağanların evde üretimi oldukça kolaydır. Birbiriyle çok kolay anlaşan çiftler tek eşli yaşarlar. Eş seçiminde göz bantlarına dikkat edilmelidir. Göz bantlarının ince ve geniş olmasına göre eş seçilirse, anlaşmaları da kolay olur. Eşler sonradan bir araya getirildiğinde, bir süre ayrı tutulmalarında fayda vardır. Üreme dönemleri geldiğinde asabileşen kuşlar, daha yüksek sesler çıkarır. Evcilleştirmek istediğiniz papağanları ayrı olarak tutarak evcilleştirin. Bir arada tutulanlar, kolay evcilleşmez. Üreme döneminde kafeslerine yuvalık takarak, içine biraz kemirgen talaşı koyabilirsiniz. Yuvaları için şeritler halinde kesilmiş boya içermeyen kağıtlar vermelisiniz. Çiftleşme sonrasındaki 10. günde dişi ilk yumurtayı yapar. Diğer yumurtaları 48 saat arayla yapar. Ortalama olarak 5 tane yumurta yaparlar. Dişinin kuluçka süresi mevsim koşullarına göre yaklaşık 21-25 gün kadardır. Ancak 7. günden itibaren yumurtaların doluluğu ışığa bakılarak anlaşılabilir. Bunu yaparsanız, dişinin fazla yorulmasına engel olursunuz. Yumurtalar kuşların yuvada olmadığı zaman yapılmalı, yumurtada koku olmaması için el sürmeden kontrol etmelisiniz. Dişi papağanı kuluçka döneminde erkek besler. Bazı çiftler dönüşümlü olarak kuluçkaya yatabilir. Yavrular yumurtadan tüysüz çıkmaktadır. Düzenli beslenmeleri için kafese mama konulmalıdır. Sürekli olarak yavrular kontrol edilmeli, kursaklarının doluluğuna bakılmalıdır. Dişi ya da erkek yavrulara zarar verirse, kafesten ayırabilirsiniz. Bu durum olursa, yavruların iyi beslenmesi için, sizde yardımcı olabilirsiniz. 45 gün sonra yavrular yuvadan çıkar, 60 günde bağımsız yaşayabilirler. Bu süreçte yavrular dışarıdan takip edilmeli, fazla el sürülmemelidir.

Evcilleştirme : Bu papağanları eğitmek oldukça sabır ister. Eğitim papağanın sahibine alışmasını kapsamaktadır. Yanında yüksek sesle konuşulmamalı, ani hareketlerden kaçınılmalı, uyurken huzursuz edilmemeli, zorla istemediği besinler verilmemeli ve alışmasını kolaylaştırmak için kesinlikle aç bırakmamalısınız. Sabahları çok ötüyor diye kafesin üzeri örtülmemeli, yüksek sesle ikaz edilmemelidir. Başlangıçta papağanınızı fazla rahatsız etmemelisiniz. Kafesinin yerini değiştirmemeli ve elinizi içine sokmamalısınız. Aradan bir kaç gün geçince ürkütmeden yanaşıp konuşabilir, size öterek karşılık verene kadar bekleyebilirsiniz. Elinizle beslemeyi deneyebilirsiniz. Kafesin kapısını açabilir, etrafı keşfetmesini sağlayabilirsiniz. Uçmayı beceremediğinden, etrafa çarpabilirler. Yaralanmalarını sağlayacak eşyaları uzaklaştırmalısınız. Kendini sevdirmeye başladıktan sonra, papağanınızla iletişimi daha kolay kurarsınız. Bundan sonra kafesin dışında olduğunda bile, sizden kaçmayacak yanınıza gelecektir. Cennet papağanını kendinize alıştırmak istiyorsanız, mutlaka 2 aylık kadar olanlardan ve insanlardan kaçmayanlardan seçmelisiniz.

Renk/Konuşma : Sivri ve keskin gaga yapısı, genellikle parlak yeşil renk tonuna sahip tüyleri, küt kuyrukları olan cennet papağanlarının 32 değişik renge sahip türü bulunmaktadır. Bu papağan türlerinin konuşma yeteneği çok kısıtlıdır. Ancak yeteri kadar ilgi gösterilirse, erkekler bir kaç kelime öğrenebilir, adına tepki verebilir.

Yaşama Süreleri : Ortalama yaşam süresi 20 ila 30 yıldır.

Bilinmeyenler : (-)
images (40).jpeg

Genel Bilgiler : Cennet papağanı veya Aşk kuşu, Eski Dünya papağanları ailesi Psittaculidae'deki küçük bir papağan grubu olan Agapornis cinsine dahil kuşların ortak adıdır. Cinsindeki dokuz türden sekizi Afrika kıtasına özgüdür ve gri başlı cennet papağanı Madagaskar'a özgüdür.
 
Son düzenleme:

Tibuk

Kraliçe
Deneyimli Hobici
20 Nis 2021
569
499
375
Ödüller
9
LV
3
 
Konuların sonuna kaynak belirtirseniz daha iyi olur. Elinize sağlık.
 

Users who are viewing this thread

Üst Alt