Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Rehber Cover Nedir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?

rlanta

Media
22 Şub 2022
88
71
50
Ödüller
1
LV
1
 
1646514059648.png

Kaynak: Karınca Kolonim Youtube Kanalı Videolarından Bir Fotoğraf

Selamlar, değerli Karınca Dünyası Forum Üyeleri! Bugün ele alacağımız konu karınca kolonilerinde kullanılan coverlar/kapatıcılar. Bir kaç alt başlık üzerinde bu konuya değinip, çoğu soruya cevap vermiş olacağız. O zaman hadi başlayalım!

Cover Nedir/Ne Amaçla Kullanılır?
Öncelikle bunun bilimsel adı cover falan değil, buradan başlayalım :D Herhangi bir bilimsel adı olmasa da, genel olarak hobiciler arasında bilinen adı coverdır. Cover'da İngilizce bir kelime olup, sözlüklerde "Kapak" anlamına gelmektedir. Aslında amacıyla uyuşan bir isim. "Cover Nedir?" sorusuna gelecek olursak, Cover genel olarak karınca kolonilerinde kullanılan ve koloninin yaşam alanını, formikaryumunu ışıktan arındırıp stresi azaltmak için kullanılan bir eşyadır. Aslında amacından da bahsetmiş olduk. Coverı biz formikaryumun yani kısaca kraliçenin bulunduğu yerin/tüpün ışık almamasını sağlamak için kullanırız. Fakat cover outworld gibi dış ortamlarda bulunmaz. Bunun nedeni ise genel olarak koloniye yuva kültürünü aktarmaktır.

Cover Nasıl Yapılır?
Bu konuya gelelim, peki bu cover nasıl yapılır? Coverın yapımı çok basittir. Öncelikle malzeme olarak ışığı (tam anlamıyla) kesecek olan tüm her şey kullanılır. Çevremde cover için mukavva, opak kağıtlar, PVC kağıt, asetat kağıdı gibi şeylerin kullanıldığını gördüm. Sizde elinizde bulunan, ışığı kesebilecek tüm maddeleri kullanabilirsiniz. Şimdi, çok akla takılan bir soruya gelelim. Bildiğiniz üzere asetat kağıdı şeffaf bir kağıt, peki ben neden oraya asetat kağıdını yazdım? Bunun sebebi, bilimsel olarak kanıtlanmış olan neredeyse tüm karınca türlerinde tespit edilen kırmızı rengi karanlık olarak algılamalarıdır. Aslında şeffaf bir kırmızı asetat bile kullansanız o rengi (kendi yorumumla) tam algılayamadıkları için onlara yine karanlık olarak gelmekte. Bu arada ek olarak yorum ekleyeceğim, ben karanlık renkler kullandığımda da (kahverengi asetat) onların yine ışığa tepki göstermediğini fark ettim. Onlarda ışığı yeteri kadar kesmekte yüksek ihtimalle. Şimdi diyelim ki siz bu kağıdı elde ettiniz, bu kağıdı ne yapacaksınız? Aslında bu durumda çok basit. Eğer bir test tüpüne cover yapmak istiyorsanız, uygun boyutlarda kağıdı kestikten sonra karıncaların durduğu yere kağıdı sarıp, öyle kalabilecek bir şekilde bantlıyorsunuz. Fakat bunu koloninin olmadığı, farklı bir test tüpünde yapıp öyle takmanız daha sağlıklı bir durum. Bu arada yaparken çok ufak bir boşluk bırakmayı unutmayın. Bunun sayesinde sürgü şeklinde yapıp, açıp/kapatma işlemini kolay yapmış olursunuz. Bu arada, bunu bir test tüpü yerine formikaryumuda yapabilirsiniz. Bunun için de yapmanız gereken aslında, o formikaryumun ışık alan kısmı boyutunda bir cover maddesi kesip, üstüne koymak olacaktır. Tabii kendinizce bunları geliştirebilirsiniz, bu size kalmış.

Cover Ne İşe Yarar?
Zaten yukarıda bu konudan sizlere biraz bahsettim, kısaca stresin azalmasını sağlar. Bunuda sağlama yöntemi yuvaya gelen ışığı kesmektir. Ama unutmayalım ki karıncaları strese sokan tek durum ışık değildir. Örneğin titreşim, çok yakın ve yüksek ses, gereksiz harekette onları strese sokabilir. Biz sadece ışık için bir çözüm üretmiş olduk. Peki diyelim ki streslerini azalttık, ne olacak? Streslerinin azalması yumurta verimliliğini arttırmış olacak. Ayrıca onlar için çok daha rahat bir yaşam ortamı oluşturmuş oluruz. Ayrıca ek olarak kendilerini güvende hissetmelerini sağlarız. Peki stresli olurlarsa ne olur? Koloni yumurtalamayı kesebilir, yemek kabul etmeyebilir, birbirlerine saldırabilirler, kaçmaya çalışabilirler ve hatta koloni tamamen ölebilir. Bundan dolayı stres önemli bir konudur.

Son
Umarım rehber hoşunuza gitmiştir, sizi ufak bir bilgilendirme ile aydınlatmak istedim :) Hatalarım olmuş olabilir, sakin bir dille bunu bildirirseniz mutlu olurum. İyi forumlar, iyi hobiler!
 
Benzer konular Forum Tarih
S Formicarium ve Yaşam Alanları 5 682
A Karıncalar 2 512
akbltcan1 Karıncalar 4 482
furkanagax Karıncalar 8 444
K Genel Sohbet 2 417

Benzer konular

Users who are viewing this thread

Üst Alt