Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Rehber Genel karınca bakımı ve bilgileri

KertenKelebek

Kraliçe
Yönetici
11 Ocak 2020
542
531
375
Ödüller
8
LV
3
 
kdlogo.png

Genel Karınca Bakımı ve Bilgileri
Hiç tatile gittiğinizde endişelenmenize gerek olmayan bir evcil hayvan istediniz mi?

Karıncalar sadece şu, nektar veya tohum ile koloninin sağlığını etkilemeden 2 haftadan fazla bırakılabilir.

Karıncalar Hobisi İçin Gerekenler:

  • Bir Formicarium (karınca yuvası)
  • Bir Outworld (veya yiyecek arama alanı)
  • Yemek ve su
  • Isı kablosu / mat (ılıman veya soğuk yerlerde)
Formicarium (Yaşam Alanı):

Formicarium, kraliçe, işçiler ve damızlık (bebek karıncalar) için oda ve güvenlik sağlayan karınca kolonisini barındırır. Formicarium ayrıca karıncanın kuluçka için gerekli olan nemi de sağlar. Formicarium'un tipine ve boyutuna bağlı olarak her 2-5 günde bir sulanması (nemlendirilmesi) gerekir.

Bir Formicarium birçok şekil ve boyutta olabilir ve birçok farklı malzemeden yapılabilir.

Formicarium - Yaşam Alanı 2.jpg.jpg

Formicarium - Yaşam Alanı.jpg



Outworld (Beslenme Alanı & Yer Yüzü):

Outworld veya yiyecek arama alanı, karıncalar kabın dışına kaçmadan koloniyi kolayca beslemenizi sağlar. Ayrıca, karıncaların çöplerini atacakları bir yer sağlar ve genellikle temizlik için bir köşeye bütün çöpleri biriktirirler. Bu alan genellikle yuvaya yeterli uzaklıktaki kullanılmayan bir alandır.

Outworld, bir elinize alabileceğiniz kadar büyük olduğu sürece hemen hemen her türlü cam veya plastik kaptan yapılabilir.

Formicarium ve Outworld plastik hortum (nalburlarda terazi hortumu adıyla anılır) ile birbirine bağlanabilir Bu sayede karıncaların yaşam alanına stres etkeni oluşturacak hiç bir etken olmadan beslenme alanından rahatlıkla su ve besin ihtiyacını sunabilirsiniz (Hobinin en güzel kısmı karıncaların bu kaynakları yuvaya taşırken izlemek olsa gerek ☺). Bazı Formicarium'lar ve Outworld'ler iç içe tasarlanarak tek bir yapı halinde bulunması sağlanmaktadır.


Karınca Outworld 2.jpg

Karınca Outworld.jpg


Yemek ve su:

Farklı türler farklı yiyecekleri tercih edebilir, ancak tüm karıncaların yaşaması için su, enerji içeren sıvı&katı yem ve gelişimlerini sağlayabilmeleri protein gerekir.

Yetişkin işçiler neredeyse sadece şekerli su içerek ve yavrular (genç karınca) ise çoğunlukla protein ile beslenecektir.

Şekerler: Ballı su, şekerli su, meyve suyu ve sinek kuşu nektarı en yaygın kullanılan şekerlerdir. Ancak sarı asma nektarı, su ile karıştırılmış akçaağaç şurubu ve diğer şekerlerde kabul edilecektir.

Protein: Protein genellikle böceklerden sağlanır, ancak muamele olarak çeşitli pişmiş etler veya haşlanmış yumurta beyazı da kullanılabilir.

Farklı karınca türleri, farklı böcek türlerini sevme eğilimindedir.

En yaygın olarak kabul edilen böceklerden bazıları, meyve sinekleri, un kurtları, mario kurtları, cırcır böcekleri, örümcekler, beyaz çim güveleri ve diğer küçük yumuşak böcekleri içerir.

Böcekleri evde siz üretmiyorsanız, herhangi bir akar veya patojenin karıncalarınıza zarar vermesini önlemek için doğadan aldığınız protein kaynağını en az bir saat dondurmanız önerilir. Bu sayede üzerindeki zararlı organizmalardan biraz da olsa arındırılmasını sağlarsınız.

Ayrıca yakaladığınız veya satın aldığınız fazla böcekleri dondurabilirsiniz bu sayede uzun süre kullanım mümkün olur. Karıncalar böcekleri taze olarak tercih ederler, fakat dondurulmuş olarak kabul ederler.

Un kurdu ve uçamayan meyve sineklerinin kültürü ve yetiştirmesi kolaydır.

Sıcaklık:

Çoğu karınca, Formicarium'un bir tarafının altında çalışan bir ısı kablosuna ihtiyaç duyacaktır. Ilıman bölgelerdeki çoğu karınca, sabit oda sıcaklığında birkaç aydan fazla hayatta kalamaz. Isınabilecekleri bir yere ihtiyaç duyarlar. 15 watt sürüngen ısıtma kablosu veya ısı matı (ısıtıcı ped) ihtiyacınızı karşılayacaktır. Isı ayrıca yumurta ve pupaların daha hızlı gelişmesini sağlar.


Kış Uykusu:

Ilıman yerlerde kış ve yaz vardır ve karıncalar kış aylarında kış uykusuna yatar. Kış uykusu, yaz boyunca yoğun tempoda çalışan karıncalar için dinlenme ve enerji toplamak için gerekli bir zamanıdır.

1 yıl boyunca aktif olan koloninin sıcaklığın 5-12 ° C olduğu bir yerde en az 2 ay hazırda bekletme gerekir. Aksi halde çoğalma hızında yavaşlama ve kolonide toplu ölümler gerçekleşebilmektedir.

İdeal zamanlar Ekim ayı sonu ile Mart ayı sonu arasındadır, ancak Aralık ayı başından Şubat ayı sonuna kadar hazırda bekletme konusunda sorun yaşamazlar.

Bulundukları ortam sıcaklığı düşmeye başladığında hareketlerinde yavaşlama veya tamamen durma olursa hiç endişelenmeyin. Bu kış uykusu için normal bir süreçtir.

Kış uykusuna yatırmadan önce yaşam alanının yeterince nemli ve karıncaların öncesinde iyice beslenmiş olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca ortam sıcaklığı kısa sürelide olsa yükselmesi durumda karıncaların yuvada her zaman su ve enerji ihtiyacı için şekerli suya ulaşabileceğinden emin olun.

Kış uykusundan sonra işçiler ve kraliçe dinlenir ve “karınca gibi çalışmaya” hazırdır.


Kaçış Önleme (Bariyer):

Kaçışı önlemesi için genellikle genellikle Formicarium'unuzun duvarlarının üst kısımlarına genellikle sızma zeytinyağı, kuru bebek pudrası veya Fluon (Sıvı teflon) 1-2 kat tabaka olacak şekilde pamukla sıvama şeklinde uygulanır. Bariyerin etkinliği, bariyer tipine ve karınca türüne bağlı olarak gitmektedir. Genellikle zeytinyağı ve bebek pudra karışımı 3 ay kadar idare edebilmesine rağmen fırsat buldukça sık sık yenileme yapmak gerekir aksi halde zamanla kuruyan bariyer etkinliğini yitirirken temizlenmesini zorlaştıran katı macunumsu bir yapı halini alır.

Koloni Elde Etmek:

Koloni elde etmenin en kolay yolu hobiyle ilgilen birisinden satın almak veya çiftleşme uçuşunun ardından çiftleşme sürecini tamamlamış bir kraliçe bulmaktır. Türkiye'de ağır kış şartları haricinde hemen hemen her mevsim uçuşlara rastlanmaktadır. Uygun zamanı denk getirmek için uçuş takvimine göre planlama yapmak en doğrusu olacaktır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Benzer konular

Users who are viewing this thread

Üst Alt