Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Rehber Karıncalarda mite hakkında rehber

Antlantis

Media
2 May 2021
59
36
50
Ödüller
1
LV
1
 
Mite hobimizde ne yazık ki sıkça görülebilen ve koloniyi ölüme dahi götürebilecek canlılar, bunlar hakkında bir takım konulara değinicem.

proxy.php.jpg



Mite: Akar ya da miteler, kenelerle birlikte Acarina alttürünün büyük çoğunluğunu oluşturan eklem bacaklı canlı. İnsan vücudundan dökülen deri tozlarıyla ve parçacıklarıyla beslenir. İnsan vücudunda milyarlarca akar yaşamaktadır.

Mite nerede bulunur: mitelar bu durum biraz endişe verici olsada hemen hemen her yerde milyarlarca bulunurlar halılar, yastık ,yorgan , kağıt… Aklınıza gelebilecek hemen hemen her yerde.

Akarların bizlere zararları: Mitelar sağlığımıza tehdit oluşturmaktadırlar. Evimizde bulunan ev tozu akarları alerjik durumları tetiklemektedir. Bu canlılar bizlere burun tıkanması, sinüslerin iltihaplanması gibi zararlar verebilmekte hatta ileri boyutta astımı tetikleyebilmektedirler.

Not: Mite TDK da geçen adı da akardır




proxy.php_1.jpg






Mitelarin kolonide oluşma sebepleri: Mitelar koloni içinde oluşmasını sağlayacak birden çok sebep vardır birazına göz gezdirelim;
1)Kraliçe ile beraber doğadan gelebilir.
2)Verilen yemlerden dolayı gelebilir.

3)Böcek artıklarının temizlenmemesi sonucu orda türeyebilir.
4)Hava sirkülasyonu iyi olmayan kolonilerde sıkça görülür.
Bunlar Maytların üremesi için yaygın sebeplerdir.


Koloni içine sızan mitelar : Koloni içine girmiş olan mitelar , belli bir süre yumurtlar ve çoğalmaya başlar. Bu sırada karıncaların yumurtalarına ve direk karıncalara yapışarak diri diri onları yemeğe geçip kendi yaşamlarını sağlarlar. Koloninize giren mitenin cinsini tespit etmeniz imkansızdır çünkü boyutları nerdeyse mikroskobik olan bu canlılar her canlıda olduğu gibi kendi aralarında da fiziksel farklılıklar göstermektedir yüzlerce farklı cinsi bulunmaktadır. Zaman içinde koloninizin içinde milyonlara, milyarlara ulaşırlar bu süre zarfında karıncalarınız teker teker ölmeye ve yumurtaları azalmaya başlar.

proxy.php.png

Miteların yaşam döngüsü: Yumurta, nimf aşamasına eriyen bir larva aşamasına girer. 1-2 kez daha sonra perisi bir yetişkine dönüşür. Akarlar, keneler gibi, larva olarak üç çift bacağa ve nimf ve yetişkin olarak dört çift bacağa sahiptir.

Mitelar nasıl engellenir: Kolonimize musallat olmuş mitelardan kurtulabilmek için yapabileceğimiz şeyler öncelikle önlem almaktır. Buna karıncaların bulundukları odayı düzenli havalandırarak başlayabilirsiniz, temizlik yapabilirsiniz.
Koloni içinde ise starilize edilmiş bir ortamda hijyenik bir şekilde bakılıp beslenen canlı yemler kullanmalısınız. Beslenme gittikten sonra orayı kulak çubuğuyla temizlemelisiniz.

Mitelardan nasıl kurtulunur: İlk olarak koloninizin olduğu yeri havalandırarak temiz bir ortama kavuşturmalısınız. PH değeri asidik olan doğal şeyler kullanarak karıncaların kendilerini dezenfekte etmesini sağlayabilirsiniz. Koloniyi yeni bir yaşam alanına transfer etmeniz maytlı ortamdan kurtulmalarını sağlar ancak karıncaların ve yumurtaların üstünde gelebilecek mitelar da vardır bunların tekrardan çoğalmamalı için havalandırmaya dikkat etmeli beslenmeyi biraz azaltmalı ve nemlendirmeyi azaltmalısınız ki maytlar için üremeleri için ortam oluşmasın.


sizlere bunu hazırlarken hem kendi yaşadığım mite döneminden ve yabancı bir çok kaynaktan bilgi alarak arkamı sağlam tutmaya çalıştım. Bu süre zarfında yabancı kaynaklardanda çeviri, birleştirme ve doğru bilgiyi bulmak için çabaladım umarım sizlere yardımcı olabilmişimdir.



Sevgi ve saygılarımla
Yusuf Yaman (Antlantis)

 

Benzer konular

Users who are viewing this thread

Üst Alt