Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Rehber Karıncalarda Sınıflandırma

Antlantis

Media
2 May 2021
59
36
50
Ödüller
1
LV
1
 
Merhabalar gördüğüm kadarıyla her ne kadar bu hobiye zaman ayırmış hobiciler bunu bilsede, yeni başlayan hobici arkadaşlarımız için cins ve tür farkına değimicem.

Cins ve tür farkı

Hayvanlar aleminde bulunan her canlıya Latince olarak adlandırılır. Bunlardan ilki bulunan canlıyla fiziksel ve yaşam biçimi olarak benzer olan diğer canlılarada verilen cinsi ifade eder. Diğeri ise bulunan canlıya özel olarak verilen türdür bu yalnızca ona özeldir.


FF74264C-F6DA-4840-B5B6-C814297A3EC3.png


Detay
Bunlar böyle kalmamakla birlikte cinsleri kapsayan familyalar. Familyaları kapsayan takımlar. Takımları kapsayan sınıflar . Sınıfları kapsayan şubeler. Şubeleri kapsayan âlemlerler. Âlemleri kapsayan üst âlemler bulunmaktadır.​




Şimdi bunların anlamlarına bakalım.
Üst âlem
Biyolojik bilimsel sınıflandırmadaki en üst seviye canlı gruplandırmasıdır: adından da belli olduğu üzere âlemden üst seviyede bulunur ve tüm biyolojik gruplamaların en kapsayıcı olanıdır.



Âlem
Organizmaların bilimsel sınıflandırmasında kullanılan en üst sınıflandırma taksonudur. Günümüzde Whittaker'in beş âlemden oluşan sistemi, genel olarak değişmemiş olmakla birlikte sürekli iyileştirilmiş olduğundan yaygın olarak kullanılmaktadır.



Şube
Sistematik de, hiyerarşik olarak benzer bireyler türü , benzer türler cinsi , benzer cinsler familyayı , benzer familyalar takımı, benzer takımlar sınıfı , benzer sınıflar şubeleri meydana getirir.



Sınıf
Canlıların sınıflandırılmasında kullanılan bir taksonomik terim olup takımların bir araya gelmesiyle oluşur.şekil farklılıkları olup belli bir görevi yapan birey topluluklarına denebilir



Takım
biyolojidekullanılan bilimsel sınıflandırmada, birer ana (birincil) sınıflandırma basamağı olan sınıf ve familya arasında yer alan bir başka ana basamağı ya da o basamakta yer alan bir canlı grubunu (takson) tanımlar.



Familya
birçok ortak özelliğe sahip, yakın cinslerin topluluğu.Familya isimleri kendisine dahil olan bir cins adından yola çıkarılarak sonuna -aceae, -ae ya da -idae ilave edilerek belirlenir. ... Sınıflandırmayı kolaylaştırmak amacıyla bazen üst familyave alt familya gibi taksonomik basamaklar da kullanılır.



Cins
Birbirine benzeyen ve ortak birçok karakterleri olan türler topluluğu. Taksonomideki en önemli sınıflandırma basamaklarından biridir. Cins isimleri unominal (tek kelime) olmak zorundadır.



Tür
Ortak özellikler taşıyan ve çiftleştiğinde verimli döller verebilen, aynı veya yakın gen havuzunda bulunan biyolojik gruptur.Türlerin sınıflandırılmasında uluslararası ikili adlandırma sistemi benimsenmiştir. Bu sisteme göre her yeni türe Latince bir cins bir de tür adı verilir.

1645910168664.png




Umarım işinize yaramıştır sevgi ve saygılarımla
Yusuf Yaman (Antlantis)
Kaynaklar:Antlantis,Vikipedi,TürkçeBilgi,TDK​
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Benzer konular

Users who are viewing this thread

Üst Alt