Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Makale Karıncalarım Neden Yumurtlamıyor?

rlanta

Media
22 Şub 2022
88
71
50
Ödüller
1
LV
1
 
Karıncalarım Neden Yumurtlamıyor?
Arkadaşlar selamlar, bugün sizlerle bu konuyu alt başlıklar halinde listeleyerek inceleyeceğiz ve çoğu yeni başlamış
arkadaşımız için bilinmeyenlerden bahsederek çözüme ulaşacağız.

Alt Başlıklar (Yumurtlamama Sebepleri)
1- Isı, nem vb. gereklilikler
2- Yaşam alanı
3- Stres kontrolü
4- Döllenme Durumu
5- Beslenme Mantığı

1- Isı, nem vb. gereklilikler

Öncelikle, bir cinsin veya türün uygun sıcaklık ve nem koşulları vardır. Bu genelde klasik türlerde çok fark etmez, en azından test tüpü sürecinde.
Fakat yine de test tüpünde dahil dikkat etmek çok fazla verim arttırabilir. Öncelikle cinsinizin genel nem ve sıcaklık ihtiyacını araştırmalısınız, sıcaklık
ihtiyacını karşılamanız kolay daha sıcak bir ortama koyarsınız vb. fakat nem ihtiyacı biraz daha zor. Nem ihtiyacını 3'e ayırabiliriz aslında.

İlki fazla nem, eğer cinsiniz fazla nem istiyorsa tüp düzeneğinizde suyla temas eden pamuğu çok sert bırakmayıp (normale göre yumuşak) ağız kapağını çok sert bırak-
malısınız. Bunun sayesinde nem içeride tutulacaktır.

İkincisi orta derecede nem, eğer cinsiniz orta derecede nem istiyorsa, düzeneğinizin pamuklarını ne çok sert, ne çok yumuşak bırakabilirsiniz.

Üçüncü olarak az nem, eğer cinsiniz az nem istiyorsa, iki pamuğunuzu da daha yumuşak bırakabilirsiniz. Ama unutmayın, bunlar genel farklarda yapılması
gereken davranışlar, çok küçük farklarda negatif etki yaratacaktır.

2- Yaşam alanı
Yaşam alanı olarak, forum üyelerimizden ve çok sevdiğim bir arkadaşım olan @Antlantis'ten örnek verelim. Elinde bulunan Formica Rufibarbis kraliçesini yumurtlatmak
için altına bir çamur düzeneği yaptı, onun günlük konularını araştırarak bu düzeneği bulabilirsiniz. Türünüzün veya cinsinizin doğada nasıl alanlarda yaşadığını öğrenerek
aynı düzeneği test tüpüne yapabilirsiniz. Örneğin Prenolepis Nitens türü karıncalarda test tüpü içerisindeki alanı çok dar bırakınca, daha iyi bir verim alınmıştır.

3- Stres kontrolü
Çoğu yeni hobicinin yumurtlatamama sorunu bu kaynağa dayanmaktadır, stres. Öncelikle, siz eğer bir kraliçe bulduysanız bu arkadaş ilk işçisi çıkana kadar beslenmeye ihtiyaç
duymuyorsa tamamen sessiz, titreşimsiz, hareket ve ışık alamayacağı bir alana koyup 2-3 hafta bakmamalısınız. 2-3 hafta sonrada sürekli bakmamalı, aynı döngüyü ilk işçi çıkana kadar uygulamalısınız. Yeni başlayan arkadaşlar bunlara dikkat etmediği için çok fazla yumurta yeme vakası ile karşılaşıyoruz :)

4- Döllenme Durumu
Eğer sizin kraliçeniz döllenmediyse aslında bekletmenin manası bile yok fakat bunu anlamak kolay değil. En iyi yöntemlerden birisi kraliçeyi tek başına yani bir grubun olmadığı bir yerde bulmalısınız. Bir grup dediğim mesela uçuşa hazırlanan bir koloninin girişine çok sayıda prenses yani kraliçe adayı çıkacaktır, o arkadaşlar döllenmemiş prensestir ve yumurtlamayacaktır. Yani tek bulduğunuz kraliçeyi almanız daha mantıklı, tabii ki yan yana 2-3 tane arkadaş yuva arıyor olabilir biz zaten bu olaya multiqueen diyoruz ve doğada da gerçekleşmekte.

5- Beslenme Mantığı
Bu olay yine türden türe ve cinsten cinse değişecektir, Clastural dediğimiz bu durum kraliçenin ilk işçisi çıkana kadar beslenme ihtiyacını gösteren terimdir. Aslında çoğu yerli tür Clasturaldır yani ilk işçisi çıkana kadar beslenmeye ihtiyaç duymaz. Clastural olmayanlarsa beslenmeye ihtiyaç duyabilir, ama bu ihtiyaca sahip kraliçeleri de en az strese sokarak besleme işlemini yapmalıyız.

Bu arada istisna olarak, evet besleme Clastural türlere yapılabilir ama strese sokabileceğinizden yapılması çok saçma. Fakat kraliçeniz hasarlıdır veya kolonisi ölmüş bir kolonidir, bu durumda beslemek daha mantıklı olabilir.

Bugün ki konumuz bu kadardı, kaynak olarak herhangi bir yerden bir şey kullanmadım tamamen kendi bilgilerimi ve tecrübelerimi aktardım. Hatalarımız varsa affola, bana DM'den nazikçe bildirirseniz sevinirim. Keyifli hobiler, iyi forumlar!

1648715221750.png


 

Benzer konular

UurCan

Majör
Deneyimli Hobici
8 Şub 2022
61
85
60
Ödüller
3
LV
2
 
Eline sağlık yararlı ve çok kaslı bir yazı olmuş ?
 

Tospik

Süper Majör
18 Eyl 2021
203
62
110
Ödüller
1
LV
1
 
elinize sağlık bilgilendirici bir yazı olmuş :)
 

Users who are viewing this thread

Üst Alt