Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Makale Karıncaların Beyini Var mı?

Erastes

Kraliçe
Yönetici
Deneyimli Hobici
12 Nis 2021
1,983
1,853
475
Ödüller
20
LV
5
 
Zaman zaman kendi kolonilerimi izlerken zamanla bu canlıların nasıl ve neye göre koloni düzenini bu kadar hassas ve zekice yönetebildiklerini merak etmeye başladım sonrasında ise araştırmaya karar verdim..

Karıncaların beyini varmıdır?

Evet karıncaların beyini vardır ve bilim adamları tarafından böcekler içersinde arılardan sonra en zeki kabul edilen böcekler arasında.. bir karınca beyini çoğu böcek türüne göre küçüktür ve 250.000 nörön içerir fakat asla bireysel olarak değil kollektif yani gruplar halinde beyinlerini kullanırlar.. nörönlar çoğunlukla sinir sistemini oluşturur bu sayede düşünmek yerine sinirlere sinyal göndererek antenlerini, bacaklarını, çenelerini kullanmalarına ve iletişim kurmalarına yöneliktir..

Karınca beyini nasıl çalışır?

Karınca beyini tekil nöronlarla işlev görür ve tüm koloninin ortak zekası, yüksek düzeyde işleyen büyük bir beyin gibi hareket eder.. yani belirli bir lider veya emir almaya ihtiyaçları yoktur.. koloni içindeki günlük aktiviteler ve kararlar birlikte hareket ederek alınır ve her karınca kendi rolünü bilir.. bu sayede beyinleri öncelikle beslenmek ve hayatta kalmak üzerine çalışır yiyecek arama, tehdit algılama, savunma, saldırma, kaçma gibi bir çok bilgi ve istihbaratı kolonin diğer üyeleriyle paylaşarak, örneğin; burada yiyecek var, hayır bu yol güvenli değil, etrafta tehdit var, gibi bilgilerle kolonin devamlılığını ve hayatta kalmasına programlıdırlar.. bu yüzden acı çekme, sevgi duyma, hoşlanma, empati kurma vs gibi karmaşık duyguları yoktur..

Karınca beyini ve işlevleri

Karınca beyini 3 lobdan oluşur;

1. Protoserebrum
karıncanın vizyoner işlevlerine katılmaktan sorumludur.

2. Deutoserebrum
antenlere sinir sağlar ve dokunma duyularını, çevresel koşul değişikliklerini ve karıncaların koku alma yeteneğinin düzgün işleyişini tespit etmekten sorumludur.

3. Tritoserebrum
Beynin diğer iki bölümü arasında uygun ve sürekli bir duyusal bilgi kaynağının korunmasına yardımcı olur ve aynı zamanda, karınca beyninin, tüm karınca vücudunu kapsayan sinir ağının bağımsız işleyişinden sorumlu olan stomodaeal sinir sistemine bağladır..

Karıncalar düşünebilirmi?

Beyindeki 250.000 nörön sayısı az olduğundan hissedecek ve düşenecek kapasiteye sahip değildir, bu nedenle, yalnızca temel ihtiyaçlarını karşılamalarına izin veren ve kendileri için neyin iyi neyin kötü olduğunu ayırt etmelerini sağlayan bir yerde gerekli düzene sahiptirler, ancak herhangi bir duygu veya duyguyu hissetme lüksleri yoktur. düşünmek, hayal etmek ve sonra bu düşüncelere göre hareket etmek gibi.


Kaynak;
Stanford.edu
Faunafacts
Theatlantic

Çeviri ve derleme @Erastes
 

Benzer konular

Users who are viewing this thread

Üst Alt