Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Rehber Leopard Gecko Terminoloji Ve Morphlar Part-1

kubilay kaplan

Asker
Emektar
Deneyimli Hobici
8 Haz 2020
210
213
180
Ödüller
5
LV
2
 
LEOPARD GECKOLARDA GENETİK


Genetik Gen: Canlıların özelliklerine ilişkin yönergeleri içeren (İnsanda saç rengi, göz rengi gibi) küçük DNA bölümleridir.

Alel gen: Bir karakterin kalıtımından sorumlu genlerden her birine denir. Alel genlerin biri anneden, diğeri de babadan gelir.

Homozigot: Bir karakteri kontrol eden anneden ve babadan gelen alel genlerin birbirinin aynı olması durumudur. AA, aa gibi.

Heterozigot (HET): Anneden ve babadan gelen, bir karakteri kontrol eden genlerin birbirinden farklı olması durumudur. Aa gibi.

Dominant Gen:Baskın genlerdir ve büyük harfle ifade edilirler. Bu genler fenotipte etkilerini her zaman gösterirler.

Resesif Gen: Çekinik genlerdir ve küçük harfle ifade edilirler. Bu genler heterozigot durumda etkileri gizli kalır ve fenotipte kendilerini gösteremezler. Fenotipte etkilerini gösterebilmeleri için mutlaka homozigot olmaları gerekir.

Co-dominant Gen (Yarı Baskın Gen): Anne ve babadan gelen iki genden bir tane olsa fenotipte etkisini gösteren gendir ve iki ebeveynden de geçince de “Super” formunu oluşturur.

Genotip: Bir canlının sahip olduğu genlerin tümüne denir. Fenotip: Bir canlının dış görünüşüne denir. Fenotip, çevre ve genotip etkisiyle ortaya çıkar.

LineBreeding: İstenen özellikleri geliştirmek için benzer gecko’ları birbirleriyle çiftleştirmeye denir.



Leopard Gecko Morphları

Albino Leopard gecko’larda bilinen üç çeşit albino geni bulunabilmektedir. Fenotipte genel olarak siyah pigment eksikliğiyle tespit edilebilir. Her üç gen de çekiniktir.

1. Tremper Albino: En yaygın olarak bulunan albino çeşididir. Genel olarak açık renkli gözleri ve üzerlerinde kahverengimsi desenleri bulunur.

1592904216201.png

2. Rainwater Albino: En koyu gözlü albino çeşididir. Genel olarak daha küçük gecko’lardır ve diğer albinolara göre daha açık renkleri vardır.
1592904294427.png


3. Bell Albino: Açık pembe renkli gözleriyle bilinirler. Bazıları bolca küçük kahverengi noktalı, bazılarıysa bolca eflatun renkli desenli olurlar.
1592904340507.png


Ebeveynleri bilinmeyen albinonun çeşidini bilmekpekkolay değildir. Farklı albino genlerini karıştırmak daha sonra genetik olarak ne olduğu bilinmeyen canlıların üretilmesine sebep olur. Bu sebeple genetiği bilinmeyen ya da karışan canlıların üretilmesi ve satılması doğru değildir.



Murphy's Patternless


Çekiniktir. Yetişkinlerde desen olmamasıyla bilinir. Bebeklerde özellikle baş ve boyun bölgesinde farklı bir noktalı görünümde olurlar. Desensiz fakat vücutta griden yeşile kadar çeşitli renkler bulunabilir. Çoğunlukla da mor-gri renk kuyrukları olur. Seçici üretimle bazı üreticiler kuyruklarında turuncu rengi (CarrotTail) elde etmişlerdir.

1592904443454.png


Blizzard

Görünüşlerinde desen, noktaların ve bantların olmamasıyla Murphy’sPatternless’a benzer. Tamamen beyaz ya da gri gölgeli renklerde, bazen de sarı tonlarında olabilirler. Küçüklükten yetişkinliğe kadar görünen desen bulundurmazlar. Bazı Murphy’sPatternlessgecko’lar gibi carrottail olmaz Blizzard’larda. Hafif olarak koyulukları, açıklıkları değişebilir. Çekiniktir.

1592904531845.png


Patternless Albino

1592904622957.png


Hem Murphy’sPatternless hem de üç çeşit albinoluktan birine sahip gecko’lardır. Yani iki tane çekinik gene sahiptir. Normal Murphy’sPatternless’lere benzerler ancak daha sarı olurlar ve gözleri albino gözleri olur.


BlazingBlizzard

1592904706614.png



Hem Blizzard hem de üç çeşit albinoluktan birine sahip gecko’lardır. Yani iki tane çekinik gene sahiptir. Normal Blizzard’a benzerler ancak grilik yoktur. Genelde tamamen beyaz olurlar fakat bazen açık sarı renkler de bulundurabilirler.



RedStripes, BoldStripes&Jungles

1592904781589.png
1592904804325.png
1592904839840.png


Genellikle linebreeding ile üretilen, fakat bazıları tarafından çekinik davrandığı söylenen genlerdir. Jungle, deseni bozan ve iki deseni birbirinden farklı olan gecko’lara denir. Boldstripe, gövdelerinin kenarlarında kalın çizgi olan gecko’lara denir. Bazıları gövdeden kuyruğa kadar, bazıları sadece gövdede olur. Reversestripe, gövdesinin ortasında çizgi olan gecko’lara denir. Redstripe, seçici üretimle çoğunlukla sarı ya da turuncu gecko’lardaki kırmızımsı çizgili gecko’lardır. Genelde gecko 6 aylık olana kadar görülmez.
 
Son düzenleme:

Benzer konular

ege kesilmez

Kraliçe
Yasaklanmış Üye
23 May 2020
913
286
275
LV
0
 
blizzardın morph comboları güzel lakin türkiyede nadir bir morph değil ortalama fiyatı olan bir canlı ?
red stripe bile ondan daha nadir bulunuyor:)
haklısınız ama birde black night leopard gecko veya mack super snow leopard geck0o gibisi yok ama türkiyede hiç yok diyebilirz
 

Users who are viewing this thread

Üst Alt