Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Rehber Leopard Geckolarda Beslenme

kubilay kaplan

Asker
Emektar
Deneyimli Hobici
8 Haz 2020
210
213
180
Ödüller
5
LV
2
 
LEOPARD GECKO BESLENME

Kliniklere az sayıda da olsa gelen lg’lerin en büyük problemi beslenmeyle ilgili. 1. Problem genelde tek çeşit gıdayla beslemek. Bu şekilde besleme yapanlar malesef sadece un kurdu kullanıyorlar. Bu durumda iyi bir beslenme sıklığı olsa bile geckolar yüksek yağ oranlı kurtlarla beslendikleri için kilo alıyor. Kesinlikle rejimlerine yüksek kitin ve protein içeren hamam böceği familyasını eklemeliyiz. 2. Problem sık besleme ile obez canlılar elde etme. Geckoların besleme sıklığıyla ilgili veteriner hekimler olarak çok soru alıyoruz. Bu konuda genelleme yapmanın biraz yanlış olduğunu düşünüyorum. Kitaplarda geckolarla ilgili çeşitli bilgiler var. Bir kısım yabancı kaynakta doyma hisleri bulunduğu için önünde sürekli gıda bulunabilir diyor. Ama ben buna katılmıyorum. Geckolarda avlanma içgüdüsü ne kadar yüksekse iştahları o kadar fazla oluyor. Hayvanınızın beslenme, avlanma şeklini kendiniz deneyimlemelisiniz. Burda genellikle belirleyici kısım yavruyken nasıl beslendikleri. O yüzden yavru sahiplerine önerim cımbızla, kaptan ve yerden farklı farklı besleme yapmaları. Böyle bakılan geckoların istenilen beslenme sürecine adapte olması oldukça kolaylaşıyor. Yavrularda her gün (ki her gün kabul etmeyeceklerdir) 3 aydan itibaren 2 günde bir, yetişkin boyuta geldiklerinde 3 günde beslemek idealdir. (Bu koşullar yumurta atımı ve deri değişimi sırasında farklılaşır. Yumurtlamadan önce annenin iştağı kesilir yumurtlamadan sonra iyi bir besleme yapılmalıdır. Keza deri değişiminde de benzer şekilde olabilir.) 3. ve son problemse tam olarak beslenmenin içine girmese de bu başlık altında söyleyebileceğim suplement konusu. Malesef bazı hayvan sahipleri kimi bilgisizlikten kimi parasal sebeplerle eksik suplement kullanımına gidiyor. Burda en önemli nokta şu: suplement kullanımı bir tercih meselesi değil bir zorunluluktur. Her zaman geckonuzun teraryumunda kalsiyum bulunmalıdır. Haftada bir kaliteli bir multivitamin ve d3’lü kalsiyumla besleme yapmalısınız. (Lg’ler D3 alımı sonrası asla doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalılardır) Yumurtlama sonrasında ki beslemelerde de vitamin ve kalsiyum desteği sağlanmalıdır.

1592812979145.png



Yukarıda fotoğrafta ise fazla kilolu, ideal kiloya sahip ve ideal kilosunun altında leopard geckoların dış görünüşünün nasıl olduğu gösterilmekte. İdeal kiloyu dış görünüşe göre nasıl değerlendirebiliriz? İlk fotoğrafta görüldüğü üzere leopard geckonun kuyruk kalınlığının baş kısmından daha kalın olduğu gözükmekte. İkinci fotoğrafta leopard geckonun kuyruk kalınlığının baş kısmı ile aynı boyutta olduğu gözükmekte. Son fotoğrafta ise leopard geckonun kuyruk kalınlığının baş kısmından ince olduğu gözükmekte. İdeal ve sağlıklı leopard geckonun dış görünüşü tam olarak ikinci fotoğraftaki gibi kuyruk kalınlığı ile baş kısmının aynı kalınlığa sahip olmalası gerekmektedir. Sizde bu şekilde kendi leopard geckonuzu değerlendirebilir ve gerekli diyeti uygulayabilirsiniz.

1592813015460.png
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Users who are viewing this thread

Üst Alt