Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Rehber Leopard Geckolarda Kış Uykusu

kubilay kaplan

Asker
Emektar
Deneyimli Hobici
8 Haz 2020
210
213
180
Ödüller
5
LV
2
 
LEOPARD GECKO KIŞ UYKUSU

Gezegendeki her sürüngen hayvan gibi leopard geckolarında her yıl takip etmeyi sevdiği bir kış uykusu döngüsü vardır. Her yıl tekrarlayan ve gayet doğal olan bir süreçtir. Fakat evlerimizde beslediğimiz leopard geckolar için kış uykusu zorunluluk değildir. Pek çok leopard gecko sahibi bu soruyu sorsada kış aylarında genel bakımlarınıza devam edebilirsiniz.
Genelde pek çok insan, kış mevsiminde leopard geckolarının yaşam alanlarına ısıtıcı koymanın güvenli olmayacağından endişe duyuyor, bunun leopard geckoların doğal döngüsüne zarar vereceğini düşünüyor. Ancak bu tamamen güvenli ve sorun yaratacak bir durum değil. Kış aylarında hiçbir şeyi değiştirmeyin, günlük sıradan bakımlarınızı yapmaya devam edebilirsiniz. Geckonuzun kışında aktif olduğundan, yemek yemeyi ve içmeyi bırakmadığından emin olun. Geckonuzun aktif olmadığından emin değilseniz ve aksi davranışlar sergiliyorsa leopard geckonuz strese girebilir ve çok fazla stres leopard geckonuzun her şeyi yapmayı bırakmasını ve dehidrasyondan ölmesini sağlayabilir.
Bununla birlikte, herhangi bir nedenle leopard geckonuzu kış uykusuna yatırmak isterseniz bu aslında çok basit bir işlemdir. Leopard geckonuzun üremesini istiyor olabilirsiniz veya kış aylarında tembellik yapmak istiyor olabilirsiniz.
Yapmanız gereken tek şey, leopard geckonuzun yaşan alanında kullandığınız ısıtıcıyı kapatmak ve ısıyı düşürmek. Bunu yaparken dikkatli olmak gerekir. Isının 20 derecenin altına düştüğünden emin olun. Unutmayın leopard geckonuz nemli ve ılıman bir iklime alıştılar ve bu nedenle soğuk bir ilkim şok edici olabilir ve hatta canlınızı öldürebilir. Bu nedenle ısının aşırı düşmediğinden de emin olmalısınız. Isıyı düşürdükten sonra ortalama 30-60 günlük bir süreç kış uykusu için yeterli olacaktır. Bazı üreticiler leopard geckolarını kış uykusunda bekletme sırasında sıcaklığı 15 dereceye kadar düşürdüklerini ve hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını bildirmişlerdir.
Kış uykusu dönemi boyunca leopard geckonuz oldukça az aktif olacaktır. Çok az yediklerini ve çok az içtiklerinide fark edeceksiniz. Kış uykusu dönemi boyunca yememelerine rağmen çok az kilo kaybettiklerini göreceksiniz. Çünkü ısı düştükçe metabolizmaları ve sindirim sistemleri büyük ölçüde yavaşlayacaktır. Leopard geckonuzu kış uykusu döneminde beslemeyi düşünüyorsanız bunu kontrollü bir şekilde ve çok az sayıda yem vererek yapmalısınız. Genellikle bu dönemde metabolizmaları yavaşladığı için yem yemeyi reddedecektir ve bu normal bir durumdur. Leopard geckonuzu kış uykusundan tekrar uyandırmak istiyorsanız yaşam alanında kullandığınız ısıtıcıları tekrar eski yerlerine koyup ısıyı yükseltmeniz yeterli olacaktır ve çok kısa süre içerisinde leopard geckonuz tekrar aktif hale gelecektir.
1592814229157.png
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Users who are viewing this thread

Üst Alt