rlanta
Media
[1] Besin Değerleri
Nem: %59
Protein: %20
Yağ: %16
[2] Bakım Ve Üretim Rehberi
Bu tür dediğimiz gibi çoğu canlı için kullanılmakta, bu canlılar arasında sürüngenler, eklembacaklılar ve amfibiler bulunmakta. Ayrıca Morio Kurdu yani Zophobas Morio'nun bakımı kolay olsa da üretimi biraz zor olarak düşünülebilir. Şimdi ki alt başlığımızda bu kurtların bakımı ve üretiminden bahsedeceğiz. Öncelikle bu tür aşağıda gördüğünüz gibi bir evrim ağacına sahiptir.
Burada süreleri de öğrenmeniz için detaylara da yer verilen bir fotoğraf ekledim. Aslında temel olarak larva, pupa ve böcek hallerinden oluşmaktadır.
Evrelerin detaylarına geçmeden önce biraz yaşam koşullarına bakalım. Aslında hemen hemen un kurdu dediğimiz canlıyla aynı koşullarda bakılır. Sayılarına göre plastik kaplarda; kepek, mısır unu, talaş vb. malzemelerle yataklık oluşturularak 3 adet kap ayrılır. Bir kaba larvalar, bir kaba pupalar ve bir kabada böcekler koyulur. Fakat pupalar biraz daha farklı bir kaba konur, aşağıda bundan bahsettim. Bu 3 farklı kaba konma sebebi birbirlerini yememeleri ve rahatsız etmemeleridir. Ayrıca unutmayın, böcek hallerinin bulunduğu kaba yumurta kartonu tarzında bir eşya koymak onlar için bir saklanma/yumurtlama alanı oluşturacaktır. Biraz sonra bunların detaylarına ineceğiz. Bu tür, un kurduna nazaran yataklığı daha hızlı tüketebilir. Havuç, patates gibi sebzeler sevdikleri besinlerdendir, fakat koyulduktan 1-2 gün sonra mite ve küf oluşumu olmaması için alınması gerekmektedir. Ayrıca mite oluşumu olmaması için hava sirkülasyonu önemli olduğu için, uygun derinlikteyse kapak açık bırakılabilir. Ek olarak, üretim konusunda larvalar pupaya dönüştükleri an yenileceklerini bildikleri için aşağıdaki gibi bir düzenek gerekmektedir. Bu düzeneği yapmadığınız sürece pupaya dönüşüm olmaz.
Bu düzenek sayesinde tek olduklarını anlayıp pupaya dönüşeceklerdir. Pupaya ve sonrasında böcek hallerini dönüşürler, bu durumdan sonra 3. kap olan böcek kabına alınabilir. Böcek kabında dediğimiz gibi yumurta kartonu olmalı, bu onların yumurtlamaları için önemli bir etkendir. Ayrıca hızlı üretim için böcek ve pupaları 26-32 derece arası tutmalısınız.
Böcekler farklı bir kaba alındıktan sonra üretim için bir süre beklenmesi gerekmektedir.
[3] Ek Bilgiler
Unutmayalım ki bu kurtlar diğerlerine nazaran daha fazla besin içerir ve buna bağlı olarak daha güçlülerdir. Buna göre tedbir almanız gerekmekte, daha saldırgan ve daha dayanıklılardır. Ayrıca bu yem ile beslemek istediğiniz canlının alması gereken besin değerlerini araştırarak buna göre büyüklük tercih edip besleme yapmalısınız. Fazla beslemede organlar etrafında yağ tabakaları oluşması gibi rahatsızlık durumları ortaya çıkabilir.
[4] Kaynakça
Morio kurdu - Vikipedi
tr.wikipedia.org
Not: Hatalarım olabilir, olabildiğimce tecrübem, bilgilerim ve araştırmalarımı aktarmaya çalışıyorum. Lütfen bir hatam varsa düzgün bir dille belirtelim, iyi forumlar