Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Rehber Muhabbet Kuşları (Melopsittacus Undulatus)

Faisoulfy

Yumurta
Emektar
Deneyimli Hobici
21 Ocak 2022
24
21
15
Ödüller
3
LV
2
 
images (37).jpeg

Latince Adı : Melopsittacus undulatus

Türkçe Adı : Muhabbet kuşu

Boy : Muhabbet kuşları yaklaşık 9-9.5 cm boya erişebilir.

Bulunduğu Bölge : Avustralya kıtasına özgü Melopsittacus cinsinin içinde yer alan tek türdür.
images (35).jpeg

Irk/Tür : Latince adı Melopsittacus undulatus olan muhabbet kuşları aslında küçük bir papağan türürdür.Muhabet kuşşları papağangiller ailesindendir.

Beslenme : Muhabbet kuşları doğal ortamda genellikle tohumlarla beslenen kuşlardır. Ancak bunların yanı sıra bazı çiçek ve meyveleri de yiyebilmektedirler. Ayrıntılı olarak bakıldığında muhabbet kuşlarının geniş bir besin yelpazesi bulunmaktadır. Bunlar;
Horoz ibiği çiçeği
Arpa
Kuskus
Keten
Makarna
Yulaf
Buğday
Pirinç
Karanfil
Papatya
Okaliptus
Hanımeli
Leylak
Menekşe
Gül
Ay çiçeği
Lale
Brokoli
Karnabahar
Yosun
Hardal yaprağı
Kara lahana – lahana
Tere
Pancar yaprağı
Maydanoz
Ispanak
Şalgam yaprağı
Elma
Muz
Turunçgiller
Üzüm
Kivi
Mango
Kavun
Nektarin
Papaya
Şeftali
Armut
Erik
Badem
Bakla
Mercimek
Fındık
Bezelye
Yonca taneleri
Susam tohumu
Karabuğday
Havuç
Salatalık
Marul
Biber
Bal kabağı
Patates
Domatestir.
Tüm bunlar muhabbet kuşlarının doğal yaşamda tüketebildikleri besinlerdir. Beslenme konusunda sıkıntı yaşamayan muhabbet kuşlarının bu besinlere bakarak evde beslenmesi de son derece kolaydır. Birçok kişi özel yemlerle kuşlarını beslese de bazen de doğal yaşamdaki gibi bu besinlerden vermek faydalıdır. Özellikle de meyveler vitamin açısından önemlidir. Vitamin alan muhabbet kuşlarının renkleri de daha canlıdır.

indir (7).jpeg

Yaşam Alanları : Muhabbet kuşları her ne kadar küçük olsalar da kafes olarak geniş alan gerekmektedir. Çünkü bu kuşlar son derece enerjik ve hareketli kuşlardır. Bu nedenle bir muhabbet kuşu için kafes boyunun en az 50 santimetre olması gerekmektedir. Bu uzunluğa oranlandığında yine 40 santimetrelik bir yükseklik ve 30 santimetre de en gerekmektedir. Bu geniş alan içerisinde bir veya iki muhabbet kuşu rahatlıkla beslenebilmektedir. Bu şekilde geniş bir kafes seçmek aynı zamanda kuşun sağlığı için de önemlidir.
images (36).jpeg

Üreme/Çiftleşme/Kuluçka : Muhabbet kuşları doğal ortamlarında genellikle Haziran ile Eylül ayları arasında üremektedir. Ancak bu zamanlar Kuzey ve Güney Avustralya’ya göre değişebilmektedir. Kuzey Avustralya’ya göre olan bu zaman aralığı güneyde Ağustos Ocak ayları arasındadır. Ancak bu tarihler dışında istisnai olarak çiftleşmeler de olabilmektedir. Bu muhabbet kuşlarının iyi beslenmesiyle alakalıdır. Muhabbet kuşları eşlerine karşı son derece ilgili olan kuşlardır. Eşlerinin tüylerini gagalarıyla düzenleyip, yedikleri tohumları eşlerinin ağzına kusarak onları besleyebilmektedirler.Muhabbet kuşları yuvalarını genellikle ağaç kovuklarına ya da yerlerde bulunan kütüklere yapmaktadırlar. Bu yuvalarda muhabbet kuşları ortalama olarak 20 günlük bir kuluçka süresi geçirirler. Bu süre sonunda dünyaya 4 – 5 yavru gelmektedir. Bu yavrular bir ay sonunda yuvayı terk etmektedirler. Bu süre içerisinde yavru muhabbet kuşları erkek tarafından yuva ağzında beslenmektedir. Kuluçka ve büyüme süresi içerisinde anne muhabbet kuşları yuvayı çok nadir olarak terk etmektedir.Yeni doğan muhabbet kuşlarının on gün içerisinde gözleri açılmaktadır. 3. hafta sonunda da tüyleri belirgin olarak çıkmaya başlamaktadır. Muhabbet kuşları arasında yavruları evlatlık olarak verme durumu da gerçekleşebilmektedir. Bazı durumlarda ayakları küçük ve yalnız anne muhabbet kuşları yavrularını başka çiftlere devredebilmektedir. Ancak bu durum için diğer çiftin de üreme döneminde olması gerekmektedir.
images (39).jpeg

Evcilleştirme : Muhabbet kuşlarının evcilleştirilmesi ile ilgili tarihi araştırmalar 1850’li yılları işaret etmektedir. Muhabbet kuşları cennet papağınıyla birlikte evcilleştirme çalışmalarına dahil olmuş kuşlardır. İlk zamanlarında muhabbet kuşları üzerinde çeşitli çalışmalar yapan yetiştiriciler, bu kuşlardan çok daha farklı renk kombinasyonları elde edebilmek için uğraşmışlardır. Bu çalışmalar sonucunda ortaya mavi renkli, albino, gri kanatlı, ibikli, düz kanatlı, opal, mor renkli, alaca, tarçın renkli ve pullu muhabbet kuşları ortaya çıkmıştır. Orta çıkan bu muhabbet kuşları yabani hayattaki muhabbet kuşlarına nazaran daha iridirler. Bu muhabbet kuşlarına yetiştiriciler arasında İngiliz muhabbet kuşları da denilebilmektedir. Bu tür muhabbet kuşları piyasada daha çok fiyatlarının pahalı olmasıyla bilinmektedirler.

Renk/Konuşma : Muhabbet kuşları genel anlamda iki ana renk üzerinden kalıtsal olarak oluşmaktadırlar. Bunlar beyaz renge bağlı olarak mavi, gir ve beyaz, diğeri de sarı renge bağlı olarak yeşil ve sarıdır. Şu anda dünya üzerinde 32 farklı renk çeşidinde muhabbet kuşları bulunmaktadır. Bu farklı mutasyonlar da bu ana renkleri kalıtsal özellikleri sayesinde olmaktadır. Bu da yüzlerce farklı kombinasyon anlamına gelmektedir. Muhabbet kuşlarının konuşma özelliği papağan ailesinden olmalarından gelmektedir. Muhabbet kuşları çok iyi eğitildikleri takdirde binlerce kelime konuşabilmektedirler. Hatta bu konuda Guinness Rekorlar Kitabı’nda dahi bir muhabbet kuşu yer almaktadır. 1994 yılında ABD’de ölen Puck isimli muhabbet kuşunun ölmeden önce sahibi tarafından 1728 kelime konuşabildiği ispatlanmıştır. Yine bunun yanı sıra 2005 yılındaki bir olayda Kanadalı bir muhabbet kuşu besleyicisi kuşuyla karşılıklı sohbet ettiğini göstererek muhabbet kuşlarının aynı zamanda ileri görüşlülük özelliğini de ortaya çıkarmıştır.

Yaşama Süreleri : Ömürleri 15 yıl kadardır.

Bilinmeyenler : Dünyanın en yaşlı muhabbet kuşu İngiltere'de yaşamış ve 29 yaşında vefat etmiş erkek muhabbet kuşu Charlie'dir.

Genel Bilgiler : Erkek muhabbet kuşları, konuşma özellikleriyle en bilindik papağan türlerinden biridir. Dişi muhabbet kuşları da konuşma yetisine sahiptirler fakat erkek kuşlar biraz daha yatkındır. Muhabbet kuşlarını bir arada beslerken kuşların uyumuna dikkat etmek gerekmektedir. Özellikle bazı dişiler bir arada duramadıklarından birbirlerine zarar verebilmektedirler.
 

Benzer konular

Users who are viewing this thread

Üst Alt