Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Asya Pandinus Imperator (İmparator Akrep)

UurCan

Majör
Deneyimli Hobici
8 Şub 2022
61
85
60
Ödüller
3
LV
2
 

Pandinus Imperator
(İmparator Akrep)


Ana Vatan
Batı Afrika ağırlıklı olarak Nijerya, Togo, Sierra Leone, Gana ve Kongo ormanlarında bulunur.

Görünüm
İmparator akrepleri, ortalama 20 cm uzunluğunda, dünyadaki en büyük akrep türlerinden biridir. Ayrıca diğer akreplerden daha ağır bir vücüda sahiplerdir. İmparator akrep, önde iki büyük pedipalp (kıskaç), dört bacak ve bir iğne ile biten uzun kuyruk (telson) ile parlak siyah renklidir. İmparator akrepler, arazinin özelliklerini algılamak için uzuvlarının arkasında pektin adı verilen özel duyusal yapılara sahiptir. Erkeklerin genellikle dişilerden daha büyük pektinleri vardır. Diğer eklembacaklılar gibi, imparator akrepler birden fazla kabuk atmaya maruz kalırlar. Zehirleri hafiftir ve çoğunlukla savunma amaçlı kullanılır; genellikle büyük pençelerini avlarını öldürmek için kullanırlar. Diğer akrepler gibi, imparator akrepleri de UV ışığı altında floresan mavimsi yeşil bir görünüm verir.

PSX_20201013_213524.jpg


Vahşi Yaşam Alanı
P. imperator esas olarak Batı Afrika'da bulunur ve ayrıca Gabon, Senegal ve Togo ülkelerinde ve ekvatora yakın diğer ülkelerde bulunur. İmparator akrepleri tipik olarak sıcak ve nemli ormanlarda bulunur. Oyuklarda yaşarlar ve yaprak çöpleri, orman döküntüleri, akarsu kıyıları ve ayrıca ana avları olan termit höyüklerinde yaşamayı tercih ederler. İmparator akrepler topluluk halinde yaşama eğilimindedir ve insan yerleşim bölgelerinde çok sayıda bulunur.

Davranış
Vahşi görünümlerine rağmen, İmparator akrepler doğaları gereği oldukça uysal bir türdür, zorunda kalmadıkça saldırmazlar. Gececi canlılardır ve gündüzleri nadiren aktif olurlar. İmparator akrepler sosyal hayvanlardır ve 15 kişiye kadar koloniler halinde yaşadıkları gözlemlenmiştir. Köşeye sıkıştıklarında kuyruklarını havaya dikerler ve her an atak yapmaya hazır hale gelirler. Zehirleri insanlar için ciddi bir problem oluşturmazlar (Eşek arısı alerjisi olmayan insanlar için). İmparator akreplerin görüşü çok zayıftır. Diğer duyuları, çevredeki ortamı ve avı algılamak için vücut kılları ve pektinlerin kullanımı gibi uyarlamalarla iyi gelişmiştir. İmparator akrepler savunmasız doğarlar yiyecek ve korunma için büyük ölçüde annelerine güvenirler. Yeni doğanlar, kendi başlarına kalacak yaşa gelene kadar annelerinin sırtında taşınır. Dişiler genellikle doğumdan sonra daha saldırgandır.

P1125781.jpg


Beslenme
Vahşi doğada İmparator Akrepler, çeşitli eklembacaklılarla, böceklerle hatta diğer akreplerle beslenirler. Yetişkinler genellikle avlarını iğnelerini kullanarak öldürmezler, bunun yerine güçlü kıskaçlarını kullanarak avlarını parçalara ayırırlar. Ancak yavrular, avlarını öldürmek için iğnelerine güvenirler. Esaret altında akreplere, cırcır böcekleri, hamamböcekleri, balmumu kurtları, ipekböcekleri ve un kurtları dahil olmak üzere çok çeşitli yumuşak gövdeli omurgasızlar sunulmalıdır; bazı akrepler kurtcukları da kabul edecektir.

Üreme
Cinsel, İmparator akrepler yıl boyunca ürerler. Ortalama 9 aylık bir gebelik döneminden sonra dişiler 10 ila 12 yavru canlı doğurur. İmparator akrepler 4 yaşında cinsel olgunluğa erişirler. İmparator akreplerin renkli cinsel hayatları vardır her çiftleşmede farklı davranışlar, aktiviteler sergilerler. Genellikle erkek, dişiyi pedipalplerinden kavrar ve spermi bırakmadan önce cinsel batma ve şeliceral "öpüşme" diye adlandırılan cinsel olayı sergiler ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere sayısız davranışta, aktivitelerde bulunurlar. Bazı durumlarda dişinin çiftleşme sonrası erkeğini yediği görünmüştür. (Yaygın değil) İmparator akrepler genellikle 5 ila 8 yıl esaret altında yaşarlar.

PSX_20200913_113116.jpg


Yaşam Koşulları
Bir imparator akrep için minimum teraryum boyutu genellikle 30*40*20 cm boyutlarındadır, teraryumun güvenli, sıkıca oturan bir kapağı olmalıdır, yoksa akrebiniz kaçabilir! Cam teraryum, sağlık ve nem sıcaklık oranlarını ayarlamak için ideal teraryum malzemesidir. Plastik kaplarda da bakılabilir. İmparator akrepler hevesli kazıcılardır, bu nedenle teraryumların bir parçası olarak onlara bol miktarda alt tabaka sunmak iyi bir fikirdir. (Torf) Alt tabanı kazıp kendilerine yuva yapmayı severler bu yüzden teraryuma zemin dekoru için kazdığı alt tabakaya çatı olabilecek ağaç kabukları, taşlar, dekor mağaraları vb. ürünler konulmalıdır. Tropikal bir tür olan imparator akrepler %70-90 arasında yüksek nem seviyelerine ihtiyaç duyarlar. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri, alt tabakayı uygun şekilde nemli tutmaktır. Nemli olana kadar su püskürtün, ancak bataklık haline getirmeyin. Bu tür için hava sirkülasyonu da çok önemlidir, teraryumun iyi bir hava sirkülasyonu olmazsa canlının ölümü kaçınılmaz olacaktır bu sirkülasyonu kapağa paslanmaz sineklik takabilir ve teraryum duvarlarına abartmadan hava delikleri açılabilir. Bu canlılar oda sıcaklığında yaşayabilirler, onlar için ekstra bir ısıtma gerekmez ama oda sıcaklığını sabit tutmakta fayda var. Bu canlılar için gece gündüz dengesini sağlayacakları bir yere koymanız ya da yapay olarak bu dengeyi sağlamanız canlı sağlığı için çok etkili olacaktır. Canlı için günlük bakım ve haftalık temizlik önemlidir, aksi durumda küf oluşumu ve sağlık sorunu yaşanabilir.
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Users who are viewing this thread

Üst Alt