Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Rehber Phyllium Giganteum (Dev Yaprak Böceği)

UurCan

Majör
Deneyimli Hobici
8 Şub 2022
61
85
60
Ödüller
3
LV
2
 

PHYLLİUM GİGANTEUM
(Dev Yaprak Böceği)

PHYLLIUM GIGANTEUM (1).jpg

Görünüm
Phyllium cinsinin yapraklara benzeyen birkaç türü vardır, ancak Phyllium giganteum yaprak böceklerinin en büyüğüdür.
Renkleri yeşil ağırlıklıdır kenarları kahverengi rengindedir ve vücütlarında kahverengi benekler bulunabilir. Dişilerin uzunlukları 11cm ve genişlikleri 6 cm civarlarındadır, erkeklerin uzunlukları 8 ila 10 cm ve genişlikleri 4 cm civarlarındadır. Dişilerin ve erkeklerin görünüşte kanatları mevcuttur lakin uçamazlar. Dişilerin çok geniş ön uzuvları mevcuttur ve vücutlarında yaprak damarlarına benzeyen görünüme sahiptirler. Aynı zamanda dişilerin antenleri erkeklerin antenine göre kısadır, erkekler boylarına oranla uzun antene sahiptirler.


Davranış
Phyllium giganteum, birçok sopa böceği ve yaprak böceği gibi çok uysal bir türdür kamuflaj ve ölü rolü dışında bilinen bir savunma davranışı yoktur. Saldırmazlar çocuklar için uygun bir türdür. Günlerini ağaç dallarında geçirirler baş aşağı durur ya da dala tutunarak yaprak görüntüsü verirler. Hantal bir türdür, ifşa olduğunda yani canlıyı elinize aldığınızda genellikle yaprak olduğu görünümü korumak için hareketsiz kalacaktır. Onları hareket etmeye ikna etmek çok zordur.

Beslenme
Meşe, böğürtlen ve gül yapraklarıyla beslenirler, Yaprakların sürekli taze olmasına gerek yok vivariumlarının içine küçük bir kavanoz (ince uzun) konulabilir yaprakların uçları suya sokulup kavanozun ağzını iple ya da benzeri bir şeyle defans edebilirsiniz, yapraklar sulu olma ve hemen çürümeme özelliği kazanacaklardır. Hemde canlılarınız kavanoza düşüp boğulmayacaklardır. Konulan yaprakların kenarlarının makasla kesilmesi beslenmeyle arası olmayan ve yavru canlılarınızı kendisine çekecektir.

Üreme
Patojenik üreyen bu canlıların erkekleri mevcuttur lakin bulunamayacak kadar nadirlerdir (Doğada bile) Bu yüzden dişinin her yumurtasından sürekli yeni dişiler çıkmaktadır. Yetişkin dişiler yaklaşık 1 ila 1,5 ay sonra yumurta üretmeye başlarlar. Bu üretim 3 ay her gün düzenli 1 veya 2 yumurta şeklinde devam etmektedir. Bu yumurtalama sezonu bittikten sonra ortalama 2 ay ömürleri vardır. Sırtlarındaki büyük kanatlardan yetişkinliğe ulaştığını görebilirsiniz. Sadece yetişkin dişiler bu kanatlara sahiptirler. Yumurtalar küçük ve siyah şekillidir ve dışkılardan kolaylıkla ayırt edilebilir, dişiler yumurtaları sadece kafesin zeminine bırakılırlar.
Yumurtaları toplayın ve nemli kağıt peçete üzerine koyun, yumurtalarda veya kağıt peçetede küf oluşmadığından emin olun çünkü bu yumurtalarızı öldürür. Küflenmeyi önlemenin iyi bir yöntemi, kağıt peçetenin kurumasını sağlamaktır. Canlılar 6-9 ay sonra yumurtadan çıkacaktır.


Yaşam Koşulları
Bu canlıların çok fazla nem ve hava akışına ihtiyaçları vardır, vivariumları için en önemli iki unsur bunlardır. Optimum derecede sağlanmayan koşullar canlının ölümüyle sonuçlanır. İdeal sıcaklık 25-30 derece arasındadır ve ideal nem ise %70 oranlarındadır. Tüm sopa böcek türlerinde ve yaprak böceği türlerinde olduğu gibi, Phyllium giganteum'un da böceğin boyunun en az 3 katı, eninin ise en az 2 katı olan bir vivariuma ihtiyacı vardır. Bir yetişkin dişi için bu, en az 30 cm yükseklik ve 20 cm genişlik anlamına gelir, ancak daha iyisi yaklaşık 40 x 30 x 30 cm'dir. Daha büyük her zaman daha iyidir. Bu canlılarda diğer sopa ve yaprak böceği türleri gibi dala tutunarak kabuk atarlar vivarium dekorlarında asılacak dalların olması canlının gelişimi için önemli denilebilir. Kabuk atımı için vivariumları gerekli dekoru ve sıcaklık nem değerini içermiyorsa kabuk atımı sıkıntılı bir süreç olacaktır canlınız bu durumda uzuvlarından kayıplar yaşayabilir,canlı eğer yetişkin değilse bir daha ki kabuk atımında uzvunu yenileyecektir. Yetişkinse böyle bir şansı yok maalesef...


Phyllium giganteum (2).jpg



Bu rehber Karınca Dünyası'na aittir izinsiz veya kaynaksız kopyalanması yasaktır, eğer bu rehberde bir hata olduğunu düşünüyorsan bize bildirebilirsiniz.
www.karincadunyasi.com

 

Benzer konular

Users who are viewing this thread

Üst Alt