Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Rehber (SP#1)Extatosoms Tiaratum (Dev Dikenli Çubuk Böceği)

UurCan

Majör
Deneyimli Hobici
8 Şub 2022
61
85
60
Ödüller
3
LV
2
 
extatosoma-tiaratum.jpg


Merhaba arkadaşlar, ben Uğur Can bu sopa böcekleri (SP) serimin ilk rehberi bu seride tanıtacağım canlıların hepsini Türkiye'de canlı yem ve böcek ticareti ile ilgilenen her kurumdan temin edebilirsiniz.

Ana Vatanı
Avustralya ve Yeni Gine

Dış Görünüşü
Bu tür bir daldan çok bir kaktüse benziyor. Gövdesi hantal ve küçük dikenlerle kaplıdır. Bacaklarında, yine dikenli ve bir çöl bitkisinin yapraklarına benzeyen büyük lobları vardır. Extatosoma tiaratum genellikle açık ila orta kahverengidir, ancak bazen yeşil, bej veya koyu kahverengi çeşitler bulabilirsiniz.
(Yetişkin) erkek ve dişi arasındaki fark çok büyüktür. Dişiler hantal, kalın ve 15 cm uzunluğundadır. Sırtlarında çok sayıda diken ve bacaklarında büyük loblar bulunur. Erkekler gerçekten incedir, küçük dikenleri vardır ve 12 ila 13 cm uzunluğa ulaşırlar. Yetişkin erkeklerin uzun kanatları vardır ve uçabilirler, dişiler ise küçük kanatlara sahiptir. Erkekler ve dişiler kolayca ayırt edilebilir. Yetişkin dişiler büyük, ağırdır ve büyük kanatları yoktur. Erkekler uzun ve incedir ve karınlarını geçen çok uzun kanatları vardır. Erkeklerin çok uzun antenleri vardır, bu zaten genç perilerde (L5'ten itibaren) görülebilir. Boyut ve vücut tipindeki farklılıklar, canlılar büyüdükçe daha da belirginleşir.

fameandmale.jpg


Davranışı
Bu tür doğası gereği uysaldır, gececi bir türdür genellikle gece hareket eder ve beslenirler. Tehdit eden herhangi bir unsura maruz kaldığı an bir akrebi taklit eder, kuyruğunu bir akrebin kuyruğu gibi kıvırır ve başına doğru kaldırır. Bazende ön bacaklarını akrebin makaslarına benzetmeye çalışarak kaldırırlar. Zararsız ve zehirsiz bir tür olmasına rağmen bu savunma stratejisi ile doğada ki avcılarına karşı akrep rolü oynayarak kendini korur.

Gıda ve Beslenme
Böğürtlen, Meşe, Ahududu, Gül, Akasya, Üvez, Pyracantha, Hupericum, Alıç, Ela, Okaliptüs, Polifali yapraklarıyla beslenirler.

Yaşam Koşulları
Bu böcekleri 20°C ile 30°C arasında bir sıcaklıkta besleyebilirsiniz, geceleri sıcaklığı biraz daha düşürebilirsiniz. Bu türün hava nemi ile ilgili yüksek talepleri yoktur. Hemen hemen her gün biraz su içmeleri gerekir, bunu yedikleri yapraklara su püskürterek sağlayabilirsiniz. Havalandırma çok önemlidir, fazla hava akımı olmayan çok nemli bir ortam bu hayvanlar için kaçınılmaz bir ölüm nedenidir. Canlının boyunun en az 3 katı ve genişliğinin en az 2 katı olan bir yaşam alanına ihtiyaç duyar. Yetişkin bir dişi için bu oranlar 45cm yükseklik 30cm genişliğe tekabul eder. Yaşam alanlarına baş aşağı tutunup sallanabilecekleri imkanlar eklemelisiniz bu tür genelde baş aşağı durmayı sever.

13660345324_386b851078_b.jpg


Üreme ve Çoğalma
Extatosoma tiaratum hem partenogenetik hem de cinsel olarak çoğalabilir. Dişi çiftleşmediğinde dişilere dönüşen yumurtalar bırakır. Çiftleştiğinde, hem erkek hem de dişi olarak gelişecek yumurtalar bırakacaktır. Partenojenik yumurtalardan doğan periler genellikle daha zayıftır ve yumurtaların yumurtadan çıkması, döllenmiş yumurtalardan neredeyse iki kat daha fazla zamana ihtiyaç duyar. Üreme için tek yapmanız gereken erkek ve dişiyi bir arada tutmaktır. Zamanı geldiğinde ne yapacaklarını bilirler. Yumurtalar yuvarlak ve hafif parlaktır, renkleri bej, orta kahverengi ve koyu kahverengi arasında değişebilir. Yumurtaların üzerinde operculum'u görebilirsiniz, bu, nimfin çıkacağı yumurta üzerinde bir tür kapaktır. Yumurtaları dışkıymış gibi atacağınızdan korkmanıza gerek yok çünkü dışkılardan çok farklı görünüyorlar.
Dişi bir erkek tarafından döllendiğinde yumurtalar 4 ila 6 ay sonra açılır. Partenogenetik yumurtalar, dişi erkekle birlikte olmadığında 6 ila 12 ay sonra yumurtadan çıkar. Yumurtaları 25 °C'de nemli bir kağıt mendil üzerinde tutun. Birkaç günde bir su püskürtün, ancak küflenmeyi önlemek için tekrar püskürtmeden önce kağıdın tamamen kurumasını bekleyin.


eggsextatosomatiaratum.jpg
 

Ekli dosyalar

  • extatosoma-tiaratum.jpg
    extatosoma-tiaratum.jpg
    25.5 KB · Görüntüleme: 1,078
Son düzenleme:

Benzer konular

Users who are viewing this thread

Üst Alt