Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Rehber Springtail Kültürü (Bakımı-Beslemesi-Üretimi)

Erastes

Kraliçe
Yönetici
Deneyimli Hobici
12 Nis 2021
1,980
1,850
475
Ödüller
20
LV
5
 
images (8).jpeg


Yaygın adı : Springtail
Bilimsel adı : Collembolla alt sınıfı
Boyut : 0.5-2 mm uzunluğunda
Görünüm : Minik pirinç-şeker taneleri kadar gibi küçük, beyaz ve gri, yavru veya gençleri görmek çok zor olabilir.
Özellikleri : Detritivore; çürüyen bitkiler, ölü organik maddeler, bakteri, küf ve mantar ile beslenirler
Hobi amaçlı kullanım : Çok küçük amfibiler ve böcekler için yem, teraryum ve yaşam alanları için temizlik ekibi
images (9).jpeg


Sizlere hobi ortamında bir çok konuda yardımcı olacak bu minik böceklerin ne işe yaradığını ve bakımları, beslenmeleri ve üretimini detaylı şekilde anlatmaya çalışacağım..

Springtails (Yay kuyrukları), teknik olarak gerçek böcekler olmayan altı ayaklı küçük yumuşakçalardır. Yeryüzündeki tüm toprak temelli, bitki örtüsüyle kaplı habitatlarda yaşayan 3.600'den fazla springtails türü vardır. Hobi ortamında en yaygın olarak kullanılan tür ise yukarıda resimlerde görünen collembolla yay kuyruklarıdır, çoğunlukla çürümüş bitkiler , ölü mikroorganizmalar, küf, mantar ve bakterileri yiyen detritovorlardır.

Peki Detritivores nedir; Ölü olarak beslenen ve organik maddeyi oral yoldan çürüten ve bunlar ile beslenen organizmalara detritivorlar denir. Böcekler, sinekler, kelebekler, akarlar, sümüklü böcekler, salyangozlar, solucanlar, kırkayaklar vs. gibi bir çok omurgasız böcekler, detritivor olarak bilinir. Birlikte bakacağınız canlılar için örneğin karınca, tarantula, kertenkele kurbağa vs tamamen zararsızdırlar..
Bu sayede hobi ortamındaki çok nemli bioaktif veya tam kapalı sistem teraryum/viraryumların olmazsa olmazıdır küf mantar ve mite oluşumunu rahatlıkla önleyerek stabil temiz bir ortam sağlarlar..

Yukarıda bahsettiklerim işin temizlik yönüydü birde yem olarak kullanılabirliği var kurbağa ve semender gibi diğer amfibi takımı içinde yem olarak kullanılıyor çok hızlı haraket ettiklerinden dolayı dikkat çekici bir av haline geliyorlar özellikle kurbağalar için daha iyisi olamazdı..

springtails2.jpg


Bu kadar bilgi verdikten sonra geçelim işin bakım besleme ve üreme rehber kısmına..

Öncelikle kültürü başlatmak için bir şekilde 30-40 kadar springtails edinmeniz gerekiyor.. doğada çok nemli ve sulu fazla güneş görmeyen bölgelerin ormanlık ağaçlık çalılık alanlarda boş kütüklerin ağaç kabuklarının veya yaprakların altına bakarak gezerseniz bulma şansınız var.. diyelimki etrafınızda bu kadar yeşillik ve ormanlık alan yoksa bir diğer yöntem ise evinezde bahçenizde veya konu komşuda bulunan saksı içindeki nemli toprağı su dolu bir kaba koyun bir kaç saat bekledikten sonra su yüzeyinde beyaz birşeyler gözüküyor ise tebrikler :) yukarıdakilerin hiç birinden sonuç alamadıysanız geriye internetten veya diğer sosyal medya platformlarından almak kalıyor genellikle bol miktarda 100-200 adet civarı hazır kurulu kültür ve yaşam alanı ile beraber gönderiliyor öyle 5-10 tane ile kimse uğraşmıyor (kendimden biliyorum tecrübe) :)

Yaşam alanı:
springtailemptyculture.jpg


İçeride daima ve sürekli fazla nem olacağından hava geçirmeyen kaplar tercih edilmeli hiç bir şekilde havalandırma deliği vs açmıyoruz aksi halde diğer parazitlere ve mitelere davetiye çıkarmış olursunuz.. tabana işlenmiş kömür seriyoruz mangal kömürü tercih edilmeli ve bu serdiğimiz kömürü ıslatıyoruz hatta tabanda 1 cm yükseklikte su olmalı ve azaldıkça tazelenmeli çünkü springtailler nemsiz kaldıklarında kuruyarak ölürler..
images (10).jpeg

sonra kömürün üstüne tercihe bağlı Cocopeat torf veya ağaç kabukları kurumuş yapraklar bitkiler dal parçaları vs eklenebilir ama bunları eklediğinizde kültürü rahat takip edemez eve transferlerde zorlanırsınız sadece kömür olması sorun olmaz.. transfer etmek istediğinizde kömür parçasında duran springtailleri istediğiniz ortama rahatça transfer edebilirsiniz..
images (11).jpeg


Beslenme :

Springtails'leri beslemek oldukça basit ve kolaydır.. yaşam alanlarına atacağınız kolay küflenen yiyecekler olabilir örneğin kolonin boyutuna göre verilecek bir kaç pirinç tanesi yeterli olacaktır ve kısa sürede nemden dolayı küflenen prinçler uzun süreli besin kaynağı olacaktır.. zamanla pirinçe olan ilgileri azaldığında yeni pirinç taneleri ekleyin.. çeşit olması açısından evinizde bozulan küf tutan sulu sebze ve meyveleride rahatlıkla verebilirsiniz..

Üreme:

Springtails'lerde Üreme, cinsel veya partenogenetik olarak gerçekleşir örneğin, dişinin erkek olmadan ürettiği, yavru klonlar

Dişiler bir erkekle çiftleştikten sonra veya dişi kendi başına yavru ürettikten sonra, yaşamı boyunca 400'e kadar yumurta bırakır. Yaklaşık 10-20 gün sonra, yumurtalardan yavrular çıkmaya başlar ebeveyn bakımı yoktur ve hemen yem aramaya yemeye giderler.
Yavrular kabuk atarak büyür olgun yetişkinliğe ulaşana kadar 4 kabuk atarlar ve olgunluğa eriştikten sonrada kabuk atmaya devam ederler.. üreme ve büyüme hızı sıcaklığa bağlıdır 25-30 derece ideal..


Resimler Google görsellerden alıntıdır..
Derleme ve içerik @Erastes
 

Benzer konular

Berk1497

Pupa
8 Ocak 2022
59
47
30
LV
0
 
Eline sağlık, çok faydalı oldu. Ben yakın zamanda biraz topladım, küçük bir çay akan bölge var orada taş altlarında buldum ama sayıları ancak 15 kadar. Bakalım çoğalacaklar mı ?
 

Users who are viewing this thread

Üst Alt