Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Rehber Tarantula Anatomisi 2

Erdem

Süper Majör
Emektar
26 Mar 2022
106
99
105
Ödüller
2
LV
1
 

Tarantula Anatomisi 2​

GERGİN SİSTEM​

Bir örümceğin beyni neredeyse tamamen prosomada bulunur, opisthosomada sadece birkaç sinir hücresi (ganglia) bulunur. Beynin şekli, örümceğin davranışını yansıtır, çünkü beynin arka bölgesi, hayatta kalmak için daha yüksek bir dokunma hissine ihtiyaç duydukları gerçeğinden dolayı, örümceklerde avcılardan daha büyüktür. Genellikle beyin olarak adlandırılan supraözofageal ganglion, örümceğin beyninin (adından da anlaşılacağı gibi) yemek borusunun dorsalinde bulunan ilk kısmıdır. Duyusal bilgileri işler, özellikle. gözlerden alır ve keliser ve zehir bezlerine uygun uyarılar verir. İyi bir görüşe güvenen örümcekler muhtemelen daha büyük bir supraözofageal gangliona sahiptir. Subözofageal ganglion, sindirim sisteminin altında yer alır ve bacaklara ve el parmaklarına doğru bazı lateral uzantılar gösterir. Örümceğin kaslarının çoğu bu ganglion tarafından kontrol edilir ve bazı türlerde bacaklardan gelen duyusal bilgilerin işlenmesine yardımcı olur. Hayatta kalmak için görme yeteneğinin o kadar önemli olmadığı örümcekler ve genel olarak ağcılar muhtemelen daha büyük bir özofageal gangliona sahiptir. Subözofageal gangliyondan beyin, pedicelden karına gider ve kalp gibi birkaç karın yapısında son bulur.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________

KAN DOLAŞIM SİSTEMİ​

Memelilerde (ve kuşlarda) dolaşım sistemi kapalı bir çift devredir, yani kan kalpten iki kez geçer. Kan, vücuda pompalanmak üzere kalbe geri döndüğü oksijenlenmek için önce akciğerlerden geçer. Oksijeni giderilmiş kan kalbe geri döndüğünde, vücut dokularını tekrar besleyebilmek için önce akciğerleri geçmesi gerekecektir. Bu sistem, arterlerinin eklembacaklılardaki kanın eşdeğeri olan hemolenfi taşıdığı anlamına gelen açık dolaşım sistemiyle tezat oluşturuyor. Hemolimf, bakır bazlı bir oksijen taşıyıcı molekül olan hemositleri ve hemosiyanin içerir. Hemosiyanin varlığından dolayı, hemolenf oksijenlendiğinde mavi-yeşile döner. Oksijensiz, gri veya renksiz. Ancak hemosiyanin, memelilerde hemoglobinden çok daha az etkilidir. paleozoik 300 milyon yıl önce yaşayan, hemosiyanin ve trakeal solunum sisteminin yetersizliği nedeniyle soyu tükenmiştir. [1] Örümceklerde oksijenli hemolenfin dolaşımı, diyastol (kalp kasının gevşemesi) sırasında kalpteki küçük deliklerin, ostiumların doldurulmasıyla başlar. Kalp, opisthosomanın içinde merkezi ve dorsal olarak zarlı bir torbada, perikardda bulunur. [2] Kalp kası sistol sırasında kasıldığında, hemolenf 2 ana artere itilir. Anterior aort oksijenli hemolenfi prosoma'ya gönderirken, posterior aort aynı şeyi opisthosoma'ya gönderir. Valfler, hemolenfin doğru yönde akışını sağlar. [3] Sistemde kanın olması gereken yere gitmesini sağlayan açık uçlu birkaç damar vardır, ancak kılcal damar yoktur. [4] [5] Vücut basıncıyla tahrik edilen oksijeni giderilmiş hemolenf, opisthosoma'nın ventral bölgesindeki boşluklarda toplanır, buradan oksijenlenmek üzere kitap akciğerlerini geçer ve yolculuğa yeniden başlamak üzere perikardiyuma geri döner. Araştırma verileri, tarantulaların beyninde, örümceğin kalbinin ilk bölümündeki kardiyak ganglion üzerinde sinirsel kontrol uygulayan bir dolaşım merkezi olduğunu göstermektedir

Picsart_22-03-31_16-03-44-079.jpg

______________________________________________________________________________________________________________________________________________
EMİCİ MİDE

Farinks
: Ağız ve yemek borusu arasındaki ön bağırsağın ön kısmı.

Özofagus : Besinlerin içinden geçtiği, yutağı emen mideye bağlayan fibromüsküler bir tüp

Mide emme : Ön bağırsağın sinir boynundan çıktığı ve endosternite dayandığı noktanın hemen arkasında yer alan, prosomada yer alan arka yemek borusunun genişlemesi. Bağırsak, emme midesine kadar kütikül ile kaplanmıştır, bu da onu teknik olarak dış iskeletin bir parçası yapar. Dikkat çekici bir şekilde, örümcek, tüy dökümü sırasında yemek borusunu ve emen mideyi beyinden çekmek zorunda kalacaktır. Emici mide, örümceğin avından sıvıları emmesine yardımcı olmak için (genişleme ve dairesel) kaslar tarafından çalıştırılan bir pompadır. Giriş ve çıkıştaki valfler, sıvıların tek yönlü, doğrudan sindirim sistemine gitmesini sağlar.

IMG_20220331_213501.jpg

______________________________________________________________________________________________________________________________________________
ÜREME ORGANLARI

DİŞİ​

Arthrordial membran : Epigynumun her iki tarafında bulunan kas ekleri.

Bursa kopulatrix : Gonoslitin altındaki alt oyuk. Sperm ve yumurtalar, yumurta kesesine yerleştirilmeden önce burada buluşurlar.

Epigastrik oluk : Opisthosomanın ön ventral kısmı boyunca, ikinci ve üçüncü opistozomal segmentleri sınırlayan enine bir oluk veya kat.

Gonolist : Dişinin üreme organlarına doğru açılan yarık.

Yarık sensilla (çoğul) : Araknidlerin dış iskeletindeki yarık duyu organları.

Spermathecae : Mygalomorflar ve bazı araneomorflar gibi haplogyne örümcekleri, entelegyne örümcekleri olan araneomorf familyalarının geri kalanından daha ilkel bir kadın genital anatomisine sahiptir. Kitap akciğerlerinin ilk çifti arasındaki küçük yarık, erkekten sperm almak ve depolamak için kullanılan spermateca adlı iki küçük kese barındırır. Spermathecae çeşitli şekil ve boyutlarda gelir, ancak esas olarak 3 kategoriye ayrılır: kaynaşmış, kısmen kaynaşmış ve eşleştirilmiş. Son 2 kategorinin aksine, kaynaşmış spermateka tek bir yapıdır. Kaynaşmış spermatecae bir çift olarak başlar ve örümcek büyüdükçe daha sonra birleşir.

Uterus externus : Uterus internus ile gonosliti birbirine bağlar. Bazı türler spermatecae sahip değildir ve spermi yumurta kanalında ve uterus eksternusunda depolar. Sickius longibulbi ve Encyocratella olivacea spermathecae içermeyen tek 2 terapötik türdür.

IMG_20220331_213724.jpg

OLGUN ERKEK

Tibial apofiz

Çiftleşme sürecinde dişinin dişlerini etkisiz hale getirmek için kullanılır . Olgun bir erkekte tibial mahmuzların bulunup bulunmadığı, çeşitli şekillerle birlikte, 1 türü diğerinden ayırt etmek için güçlü bir taksonomik araçtır ( örneğin: Theraphosa blondi'ye karşı Theraphosa apophysis ).

IMG_20220331_214017.jpg

AMPUL
Tüm olgun erkeklerde sadece pedipalplerin distal kısmında bulunur. Çiftleşme sırasında sperm transfer organı olarak kullanılır. Bir kez olgunlaştıklarında, erkekler üzerine sperm bırakacakları üçgen bir ağ oluştururlar. Pedipalplere sperm ağına dokunmak, soğancıkları dolduracaktır. Olgun bir erkek, çiftleşmeye ve başarılı bir şekilde çiftleşmeye hazır olmak için bu prosedürden geçmelidir.

Cymbium : Olgun bir erkeğin pedipalp tarsu.

Embolus : Spermi enjekte eden ampulün daha küçük ucu.

IMG_20220331_214544.jpg

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Tarantula Anatomimiz buraya kadar'dı. (Lütfen Tarantula Anatomisi 1 ile birleştirip okuyunuz).​

_____________________________________________________________________________________________________

Karınca Dünyası​

 

Benzer konular

OkeaN

Yumurta
6 Ocak 2022
38
38
15
LV
0
 
Bildiğimiz şeyleri pekiştirip bilmediğimiz şeyleri öğrendiğimiz çok güzel konular ortaya konulmuş
 

Users who are viewing this thread

Üst Alt