Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Makale Tarantula cinsiyet öğrenme

Erastes

Kraliçe
Yönetici
Deneyimli Hobici
12 Nis 2021
1,980
1,850
475
Ödüller
20
LV
5
 
Tarantulalarımız hakkında bilmek istediğimiz ilk şeylerden biride (hangi tür olduğu dışında) erkek mi yoksa dişi mi olduğudur.. çoğu herkes bir dişiye sahip olmak ister çünkü dişi bireyler erkeklere göre uzun süren yaşam evresine sahiptir cinsine ve türüne göre ortalama 15-20 yıl bazı ender türlerde ise 25 yıla kadar yaşayabildiği gözlemlenmiştir, hatta en uzun yaşayan tarantula türü ise 29 yıl ile Grammostola Rosea dişisi olarak kayıtlara geçmiştir.. erkekler ise yetişkin olduktan sonra her kabuk sonrası süreç onlar adına zorlaşır çünkü ön iki ayağında bulunan ve spermleri dişiye aktarıcak pedipalp'lar ve kendini koruma altına almak için tribal hooklar zaman geçtikte kabuk atmasını zorlaştırır ve bazen çiftleşme esnasında dişilerede yem olduklarından bu sayede çok uzun süren bir yaşam evreleri yoktur.. neyse konuyu bu bilgilerle daha fazla dağıtmayalım :)

Tarantulalarda cinsel organlarının düzgün bir şekilde büyümeye ve gelişmeye başlaması uzun bir süreçtir yani yavru veya genç bireylerde cinsiyetini söylemek neredeyse imkansızdır sadece tahmin edilebilir bu yüzden tarantulamızın 9-10 kabuk atmasını beklemek gerekebilir.. Yani bir sling (yavru) örümcek satın aldığınızda, erkek veya dişi olma şansı 50/50 olarak satın alıyorsunuz. Bu nedenle birçok hobici ne umduklarına bağlı olarak bir erkek veya dişi elde etme şansını artırmak için bir türden 3-4 tane sling almayı tercih eder..

Tarantulalarda cinsiyet tahmini yapabilmek için bir kaç yol vardır bunlardan en etkili ve kesin sonuç verecek olanı ise tarantulamızın kabuk atmasını bekleyerek kabuğa bakmaktır.. tabi canlımızın genç veya yetişkinliğe yaklaşmış olması gerekiyor bu yüzden 9-10 kabuktan sonra kabuğun incelenmesi cinsiyeti belirlemede daha iyi sonuç verecektir..
şimdi kabuk sonrası nereye ve neye bakacağımızı görelim.. ⬇️
Screenshot_20220302-164326~3.png


Yukarıda resimde görülen bir Brachypelma Boehmei dişisi.. yeşil ok dişilerde bulunan spermatheca (sperm kesesi) bu kese çıkıntılı ve kabarık olur ve bariz bir yarık vardır bu yarık mavi okla işaretlendiği gibi beyaz noktalara yani akciğer kapakcıklarına yakın olur.. önemli bir not düşeyim her tarantula türünün spermatheca'sı şekil olarak farklıdır bu yüzden elinizdeki türe göre önceden web'de bununla alakalı bir araştırma yapmanız gerekebilir..

Şimdi Brachypelma Boehmei erkeğine bakalım⬇️
IMG_20220226_212521_583~3.jpg

Yeşil okla işaretlendiği gibi erkeklerdeki genital bölge daha pürüzsüz ve düz bir yüzeye sahiptir dikkatli bakıldığında mavi oklarla gösterildiği gibi çok fazla çıkıntı ve yarık yoktur..

Yukarıdaki resimler tamamen kendi canlılarıma ait birde daha açıklayıcı olması adına net bir foto daha paylaşalım
Screenshot_20220302-170950~2.png



Evet yukarıda cinsiyet tahmini için bir kaç yol olduğunu yazmıştık ilki ve en etkili yöntem olan kabuk sonrası cinsiyet tahminini anlattık.. ikinci yöntem ise direk canlının ventral (karın) bölgesindeki genital kısımı incelemek.. bunun için tarantulanızı elinize alarak ters çevirmeniz yada teraryumda karın kısmını size gösterecek pozisyonu yakalamanız gerekecek.. bu yöntem genelde kabuk değiştirme sırasında kabuğun deforme olması parçalanması sonrası yapılır çok dikkatli ve birazda tecrübeli olmak gerekir çünkü hem tarantulayı elimize almamız gerekir hemde türler arası genetik olarak inceleyeceğimiz genital bölge şekil olarak değişkenlik göstermektedir.. aşağıdaki resimlerde erkek ve dişi arasındaki farklılıklar görünüyor..
Screenshot_20220302-173050~2.png

Theraphosa Stirmi
Screenshot_20220302-172911~3.png

Poecilotheria Metallica

Geldik son bölüme yukarıda yazılan yöntemlerden sonuç alamadıysanız malesefki tarantulanızın yetişkin olmasını bekleyeceksiniz.. yetişkin bireylerde cinsiyet ayrımının görsel olarak birden çok kolay yolu vardır..

Bunlardan ilki büyüme oranıdır Erkekler genellikle dişilerden çok daha hızlı büyür. Bu, olgun dişiler için çiftleşmek ve sperm oluşturmak için her zaman müsait erkeklerin olmasını sağlamak adına doğa anadan gelen genetik programlamadır..

İkincisi boyut olarak gözle görülür farklılıklar vardır
Screenshot_20220302-181212~2.png

Acanthoscurria Geniculata erkek ve dişisi

Screenshot_20220302-181726~2.png

Brachypelma Boehmei erkek ve dişisi

Resimlerde görüldüğü gibi erkekler daha uzun bacaklara sahiptir ve dişiye göre daha küçük gövde ve abdomen yapısı vardır..

Üçüncüsü renk morphlarıdır bazı türlerde erkek ve dişi arasında bariz bir renk ve desen farkı vardır.. erkekler soluk dişiler ise daha canlı renklere sahiptir..
Screenshot_20220302-182746~2.png

Ephebopus murinus

Screenshot_20220302-183816~2.png

Psalmopoeus irminia

Screenshot_20220302-185831~2.png

Poecilotheria metallica




Evet tarantulalarda cinsiyet ayrımını kendi tecrübemle beraber webdeki kaynakları birleştirerek dilim döndüğünce açıklamaya ve yardımcı olmaya çalıştım..

Resimler Google görsellerden alıntıdır

Kaynak;
Mymonster.co.za
Giantspiders
Jamiestarantulas

Çeviri ve derleme @Erastes
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Onlorot

Kraliçe
Emektar
Deneyimli Hobici
Sponsor
1 May 2020
922
671
375
Ödüller
16
LV
5
 
Ellerinize sağlık, yararlı bir konu olmuş.
 

Yetkin

Kraliçe
Emektar
Deneyimli Hobici
13 Tem 2020
986
494
325
Ödüller
13
LV
4
 
boy ve renk farkları özellikle adult olduklarında ortaya çıkıyor juve canlılarda keliser-prosoma oranından tahmin yapmaya çalışanlar görüyorum bundan net bir şey çıkmaz ventral bakmak özellikle poeciotherialarda kolay onun haricindekilerde keskin bir göz ve tecrübeli olmak gerekiyor ben şahsen pokiler hariç oldukça az canlının anlıyorum
 

Users who are viewing this thread

Üst Alt