Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Tarantula Türlerinde Zeka Farkları

fXFnO.png

ankaralıhilti

Yumurta
28 May 2022
40
11
15
LV
0

Beyler tecrübe ettiğim tarantulalardan farkettiğim bi durum var tarantulalar cinslerine göre zeka seviyelerinde inanılmaz farklılık var şuana kadar 11 farklı cins tarantulayı gözlemleme tecrübe etme imkanım oldu ve hepsi farklı zeka seviyelerinde, ve en zekisi kesinlikle gigastı belirgin bi zeka ve düşünme kabiliyeti var ayrıca en aptalıda LP ve grammostola cinsleri bence gigas cidden düşünebiliyor ve çok düşünerek hareket ediyor.Sizden isteğim sizin zeki veya aptal olan deneyimlediğiniz tarantulaları bu şekilde sıralamanız.

Benzer konular

ankaralıhilti

Yumurta
28 May 2022
40
11
15
LV
0

nasıl anladınız hocam :D
Yani nasıl desem lp ve gigası1,5 senedir besliyorum ikisinide aynı zamanda aldım ama gigas çok farklı örneğin lp oldukça fazla aptal bir canlı herşeye tipik tarantula tepkisi veriyor düşünerek bişeyler yapmuyor sadece yemek yiyor,boş boş duruyor ama gigas mesela tünel kazarken hangi tünslin nereye bağlanacağını biliyor,teraryum aktarması yaparken nereye gideceğini çok iyi biliyor,yemek yerken yemeği bilerek tünelin içine çekiyor,üstüne su spreyleyince hiç tepki vermiyor su olduğunu hissediyor ana lp su sıkınca hemen çıldırıyor transfer yaparken nereye gideceğini anlayamıyor ben yönlendiriyorum,yemeği kaçırıyor umursamıyor, vb. daha çok örnek var

Yetkin

Kraliçe
Emektar
Deneyimli Hobici
13 Tem 2020
1,054
534
425
Ödüller
13
LV
4

ciddi olarak mı yazdın bilmiyorum ama nasıl o lp nin yem yeme davranışı doğasında olan doğuştan gelen bir şey ise gigasın da tünel kazması yemi orda yemesi vs de o şekilde gelen bir şey o canlının doğduktan sonra düşünüp çözdüğü bir şey değil (birde lp lerde yeterince toprak varsa ve nemliyse o da benzer şekilde tüneller kazabilir) diğerleri de canlının karakterine ve yaşam tarzına göre basit değişkenler su sıkınca bir canlı açıkta diğeri tüneldeyse biri tabi diğerinden daha rahatsız olur

tüm bunlar bir yana tarantulalarda belli bir derecede (oldukça az) bakıldığı şartlara göre öğrenilen davranışlar olduğu düşünülüyor ama bu halen çok belirsiz ve üzerinde çalışılması gerekilen bir şey

Son düzenleme:

SomeBody

Kraliçe
Yönetici
Deneyimli Hobici
26 Nis 2023
747
433
380
Ödüller
8
LV
3

ciddi olarak mı yazdın bilmiyorum ama nasıl o lp nin yem yeme davranışı doğasında olan doğuştan gelen bir şey ise gigasın da tünel kazması yemi orda yemesi vs de o şekilde gelen bir şey o canlının doğduktan sonra düşünüp çözdüğü bir şey değil (birde lp lerde yeterince toprak varsa ve nemliyse o da benzer şekilde tüneller kazabilir) diğerleri de canlının karakterine ve yaşam tarzına göre basit değişkenler su sıkıntı bir canlı açıkta diğeri tüneldeyse biri tabi diğerinden daha rahatsız olur

tüm bunlar bir yana tarantulalarda belli bir derecede (oldukça az) bakıldığı şartlara göre öğrenilen davranışlar olduğu düşünülüyor ama bu halen çok belirsiz ve üzerinde çalışılması gerekilen bir şey
aynen öyle tarantula türlerine göre herşey değişir bazı cinsler avı hareket etmesin diye onu ağ ile kaplayınca bu zeki olduğu anlamına gelmez hepsinin doğuştan gelen bir kişiliği ve kabuğu vardır gigas da tünel türü bir kabuğa sahip oyüzden tünel yapması doğuştan gelen birşeydir kişiliği öyledir yetkin güzelce açıklamış :)

EnesErsoy45

Süper Majör
Editör Şefi
Deneyimli Hobici
27 May 2024
173
168
105
Ödüller
2
LV
1

Bahsedilen durumlar zekayla değil, doğal tepkileriyle alakalı.(Yetkini kastetmemiştim konunun ta kendisinden bahsediyorum) Hala hayvanlarda zekanın nasıl ölçülebileceğinden kesin olarak emin değiliz fakat bunun zekayla aşırı aşırı ilgili olmadığını söyleyeyim. Düşünüyorlar, doğrudur. Yemin boyutu, hareketi, uzaklığı, tehdit durumu, başarı oranı tahmin edildikten sonra ona saldırıp saldırmamayı seçiyorlar. Muhtemelen bilinçli bir müzakere yok ortada fakat düşüncesiz içgüdülü robotlar olmadıklarına ben de eminim. Çoğu hareketinin temeli içgüdü ama detaylarında kendi kararlarını verebiliyorlar. Bir tarantulanın karakteri ötekinden farklı olabiliyorsa, biri aşırı agresif öteki çok korkak olabiliyorsa bunun tamamen içgüdülerle ilgili olduğunu düşünmem. Muhtemelen her bedenin durumlara özgü hormon üretimi farklı olup tepkileri de aynı şekilde değişiyor. Belki geldiği bölgede yaşadığı yakınsak evrimle alakalıdır. Hormonları da içgüdü sayacaksanız insanlar da çook büyük oranda içgüdüyle hareket ediyor demek oluyor. Yemek yememiz içgüdü, yemeği sevmemiz hormon. Aşık olmamış hormon, çiftleşmemiz içgüdü. Nefes almak içgüdü, hıçkırmak refleks. Dediğim gibi, neyi zeka sayıp neyi saymamalıyız hala kesin olarak bilmiyoruz. Düşüncelerim bu şekilde.

SomeBody

Kraliçe
Yönetici
Deneyimli Hobici
26 Nis 2023
747
433
380
Ödüller
8
LV
3

Bahsedilen durumlar zekayla değil, doğal tepkileriyle alakalı.(Yetkini kastetmemiştim konunun ta kendisinden bahsediyorum) Hala hayvanlarda zekanın nasıl ölçülebileceğinden kesin olarak emin değiliz fakat bunun zekayla aşırı aşırı ilgili olmadığını söyleyeyim. Düşünüyorlar, doğrudur. Yemin boyutu, hareketi, uzaklığı, tehdit durumu, başarı oranı tahmin edildikten sonra ona saldırıp saldırmamayı seçiyorlar. Muhtemelen bilinçli bir müzakere yok ortada fakat düşüncesiz içgüdülü robotlar olmadıklarına ben de eminim. Çoğu hareketinin temeli içgüdü ama detaylarında kendi kararlarını verebiliyorlar. Bir tarantulanın karakteri ötekinden farklı olabiliyorsa, biri aşırı agresif öteki çok korkak olabiliyorsa bunun tamamen içgüdülerle ilgili olduğunu düşünmem. Muhtemelen her bedenin durumlara özgü hormon üretimi farklı olup tepkileri de aynı şekilde değişiyor. Belki geldiği bölgede yaşadığı yakınsak evrimle alakalıdır. Hormonları da içgüdü sayacaksanız insanlar da çook büyük oranda içgüdüyle hareket ediyor demek oluyor. Yemek yememiz içgüdü, yemeği sevmemiz hormon. Aşık olmamış hormon, çiftleşmemiz içgüdü. Nefes almak içgüdü, hıçkırmak refleks. Dediğim gibi, neyi zeka sayıp neyi saymamalıyız hala kesin olarak bilmiyoruz. Düşüncelerim bu şekilde.
işte aradığım cevap :D

Yushlen

Kraliçe
Emektar
20 May 2021
393
376
275
Ödüller
5
21
LV
2

Zekalik bir durum degil aslinda ama algilari en acik olarak gozlemledigim tur sanirim Maculataydi

SunShinee

Pupa
27 Ocak 2021
18
5
30
LV
0

Afrika türlerine çözemediğim mat sorularını çözdürüyordum ama içlerinden bir tanesi baya aptaldı Ceratogyrus brachycephalus (kokonunu yedi aptal)
Gönderi otomatik olarak birleştirildi:

Afrika türlerine çözemediğim mat sorularını çözdürüyordum ama içlerinden bir tanesi baya aptaldı Ceratogyrus brachycephalus (kokonunu yedi )

Users who are viewing this thread

Üst Alt