Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Makale Tarantula Zehiri ve Isırılma

Erastes

Kraliçe
Yönetici
Deneyimli Hobici
12 Nis 2021
1,980
1,850
475
Ödüller
20
LV
5
 
İlk bölüme tarantula zehiri ile başlayalım..

Her tarantula türü zehirlidir fakat dozajı ve etki oranı değişiklik gösterir.. X türü bir tarantula fareyi ısırdığında 10 dakikada etkisiz hale getirir Z türü bir tarantula 10 saniyede.. bu zehirler aynı zamanda sadece kendi boyutlarına ve avlarına karşı etkilidir dişlerini hemen avının vucuduna geçirir ve dokuları eritecek zehiri enjekte eder bir süre sonra yumuşayan dokular tarantulanın yemeğini daha kolay sindirmesini sağlar.. bazı ender türlerde bu süreç 2 şekilde işler önce avını etkisiz hale getirecek zehiri enjekte eder daha sonra sindirimi kolaylaştıracak ve dokuları eritecek zehiri..
American Tarantula Society sitesinden Brent Hendrixson'un makalesinde tarantula zehrinin insanlar üzerinde tıbbi bir öneminin olmadığını ve sanılanın aksine kimsenin tarantula ısırılmasıyla ölmediğini yazıyor.. ancak diğer bazı yetkililer ve Tarantula Facts sitesi için yazan Dr. Scott D. Fell her ihtimale karşı tarantula ısırığının alerjik bir durumunuz var ise reaksiyon göstererek diğer hastalıkları tetikleyebileceğini ve böyle bir durumda mutlaka bir doktora başvurmalarını gerektiğini yazıyor..


2. Bölümde ısırılma anında yapılması gerekenler var

Tarantulaların tehdit anında veya rahatsız edildiklerinde 2 şekilde savunması vardır,
Bunlardan ilki arka ayakları üzerinde şaha kalkarak dişlerini size göstermesidir bu aynı zamanda benden uzak dur veya akıllı ol demesidir.. eğer biraz daha ileri gideyim derseniz o zaman dişlerini derinizin altına geçirmekten çekinmez fakat bu süreç yine 2 şekilde işler ilki poke'dir yani dişlerini bir saniyeliğine derinize geçirir ve geri çekilir eğer fazla dozajda zehir enjekte etmek isterse dişlerini derinizin altında 5-10 saniye tutabilir.. bu tamamen canlının o anki karakteri ve stress durumuna bağlıdır..

Eğer bir tarantula ısırığına maruz kaldıysanız o bölgede kızarıklık, şişlik ve ağrı olacaktır ve alerjik bir durumunuz yok ise aşağıdakileri uygulayabilirsiniz bu işlemlerden sonra mutlaka bir doktora başvurmanız gerekir..

* enfeksiyon olasılığını en aza indirmek sureti ile ısırılan bölgeyi sabunlu su ile yıkamak
* Uyuşukluk ve şişmeyi önlemek için bölgeye buz ile kompres uygulamak
* Tahriş ve kaşıntıyı azaltmak için kortizon iğnesi veya kortizonlu merhemler kullanmak
* Eğer alerjik bir durumunuz var ise hiç vakit kaybetmeden mutlaka doktora gitmelisiniz

3. Bölümde ise bombalama anında yapılması gerekenler var

Yukarıda dediğimiz gibi tarantulalar 2 şekilde kendini savunur ısırık ve bombalama aslında bu 2 yöntemde tarantulaların anatomisine bağlı şöyle açıklamak gerekirse eski dünya ve yeni dünya tarantulaları dediğimiz 2 farklı tarantula grubu vardır.. eski dünya tarantulalarında abdomende bombalama tüyleri yoktur ve onlar genelde şaha kalkarak dişlerini size göstererek savunmasını yapar.. yeni dünya tarantulaları ise abdomeninde bulunan tüyler sayesinde tehdit anında arka ayakları ile bu tüyleri kaşıyarak havaya savurur bu tüyler havada gözle zor görülür o yüzden böyle bir duruma maruz kalırsanız aşağıdakileri uygulayabilirsiniz..

* Öncelikle o bölgeden uzaklaşın ve çok fazla nefes almamaya çalışın
* Eğer tüylere maruz kaldıysanız örneğin kol veya el o bölgeye koli bandı veya ağda uygulayın
* Maruz kalınan bölgeye 2-3 gün Steroid kremler sürün
* Eğer soluduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka tıbbi yardım alın

Umarım kimse böyle durumlara maruz kalmaz o yüzden kimse bu bilgilendirmeye güvenip handling olayına girmesin :)

Kaynak;
American Tarantula Society
Tarantula Facts
Tarantulas and Other Arachnids
Birdspiders
WebMD

Çeviri ve derleme @Erastes
 

Users who are viewing this thread

Üst Alt