Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Rehber Tarantulalarda Görülen Hastalıklar

kubilay kaplan

Asker
Emektar
Deneyimli Hobici
8 Haz 2020
210
213
180
Ödüller
5
LV
2
 
Tarantulalarda görülen en yaygın hastalıklar şunlardır ;

DEHİDRASYON

Belirtileri:
Yanlış koşullarda beslenen tarantulalar için dehidrasyon en yaygın sorundur. Dehidratasyon belirtileri, buruşuk bir görünüme sahip, küçülmüş bir abdomen ve içe geçmiş bacaklardır (alt tarafa doğru kıvrılmış). Dehidrasyonun nedeni öncelikle susuzluk ve ikincisi de yiyecek eksikliğidir (gerekli nem besin yoluyla elde edilebilir). Çok fazla havalandırma deliği bulunması ve su kabı bulunmaması bunun sebeplerindendir. Tarantulalar besinsiz çok uzun süreler hayatta kalabilirler ancak susuz çok çabuk dehidrasyona uğrarlar.
Tedavi: Hemen canlıyı zemini havlu peçeteyle kaplanmış ve ıslatılmış ortam sıcaklığı canlının ortam sıcaklığından biraz yüksek bir kaba alınmalıdır.
Çok acil durumlarda canlı ters çevrilip ağız kısmına şırıngayla yavaş yavaş su damlaları konulup içirtmek gerekebilir.
Canlının abdomeni yavaş yavaş kendine gelip şişdikten sonra teraryuma geri alınabilir. Teraryumdaki hava delikleri azaltılıp substardaki nem seviyesi arttırılmalıdır ve canlıya su kabı konulmalıdır.

Tedavi: Biliniyor.olumlu

1621502626806.png





Ecdysis (kabuk atamama)

Belirtileri: Kabuğundan çıkamamış bir tarantula.Tarantulalar için yaygın başka bir sorun, Ecdysis kabuk atamama sorunudur. Bir travmadır . Genellikle Eksik nem seviyesinden dolayı Bu durum oluşur. Çoğu durumda, tarantula eski derisine (exuvium) sıkışıp kalır. Nem seviysei %60 ın altında olduğu zaman bu durum gözlenebilir. İleri yaştaki tarantulalarda (adult,juvenile) bu durumdaki ölüm riskleri daha yüksektir. Mağlesef tedavisi yoktur, kabuktan çıkamadığı için yavaşça ölür.

1621503192075.png

kabuk atarken ölen yetişkin bir dişi Theraphosa blondi.

Diğer bir yaygın sorun, cırcır böcekleri gibi yenmemiş av öğelerinin kabuk atma sırasında tarantula ile birlikte kafeste bırakılmasıdır. Cırcır böcekleri tüy dökme sırasında çaresiz bir tarantulaya kolayca saldırır ve ısırır ve sonuç genellikle hemolenf kaybından ölümdür.Tarantulanın sorun yaşadığı tespit edildiğinde, eski deri tarantulanın uzantılarına zarar vermeden çıkarılamayacak kadar kuru olduğu için çoğu zaman tedavi imkansızdır (normal bir kanuk atımı,ters yattığından itibaren 12 saatten fazla sürmemelidir.). Yine de, eski kabuğu nazikçe uzaklaştırmaya çalışmak için yumuşak, nemli bir boya fırçası kullanılarak bir girişimde bulunulmalıdır. Yalnızca bir veya iki bacak etkilenirse, sonraki birkaç kabuk atma sırasında değiştirileceklerinden, bazen bunları çıkarmak yararlı olabilir. Deforme olmuş kuruyan bir uzantı, hemen hemen kesin olarak, sonraki tüy dökümü ile örümceğin sorunlarına neden olur ve çıkarılması bunu engeller. Bir çift forseps (bir nesneyi tutmaya yarıyan metal araç. makasa benziyor.) kullanarak, örümcekler trokanterini mümkün olduğunca vücuda yakın tutun ve hızlı bir yukarı doğru bükme kullanarak, örümcek bacağını otomatik olarak almalıdır. Kök, kan kaybını önlemek için kendini kapatacak ve yeni, çok daha küçük bacak coxa'nın (bacağın bağlantı yerindeki alt vücut) içinde oluşmaya başlayacaktır. uzuvlarını kaybeden örümcekler (hatta dişleri bile kaybolabilir) bazen erken kabuk atma onları yeniden kazanmaya zorlar (örneğin, normalde her yıl tüy döken bir tarantula yaklaşık 6 ayda tüy döker). Bazen eski kabuk abdomen bölgesine yapışır ve nemli bir fırça kullanılarak bu tekrar çıkarılabilir. Tamamen sıkışmış ve yardımın ötesinde olan örümcekler, ölene kadar dondurucuya yerleştirilerek öldürülmelidir(kişiden kişiye göre görüş değişebilir benim düşüncem hayvanın acı çekmemesinden yana). Bazen bir tarantulanın erken kabuk atacağını ve bunun da ölümcül olduğu düşünülmektedir. Bazı nedenlerden dolayı, kabuk çevresindeki alan erken bölünür ve tarantula, yaklaşan kabuk atımı için yeterli hazırlığı yapmadığı için yavaşça ölür. Erken tüy dökümü belirtisi, tarantula dik pozisyondayken kabuğun kalkmasıdır (aşağıdaki fotoğrafa bakın). Genellikle kabuk atımı yastığı da yoktur. Erken tüy dökme tarantulaları neredeyse her zaman öldürür.

Tedavi: Bilinmiyor. olumsuz (denenebilir risk çok fazla)

1621504026895.png



Normal ve sağlıklı bir kabuk atımı: Tuğkan abinin anısına ??



Küf ve mantar sorunları

Tipik tarantula teraryumunun sıcak ve nemli ortamında, küf yaygın bir sorun olabilir.
Yeterince erken tespit edilen tedavi başarılı olabilir, ancak küf iç organlara yayıldığında genellikle ölümcüldür. Semptomlar tarantulanın üzerinde, genellikle kabuk üzerinde, karnın alt tarafında veya bacakların uçlarında beyaz veya bazen sarı bir tüy şeklindedir. Tedavi edilmezse bu mantar hızla iç organlara yayılarak ciddi hasara neden olabilir. Çoğunlukla Asya türlerinden ( Haplopelma) yer türü yuva yapan türlerde daha yaygındır. spp. vb.) hayatlarının çoğunu görünmez bir şekilde geçirenler çok nemli tutulur ve yeterli havalandırma olmazsa, küf akciğer açıklıklarına bulaşabilir ve çok geç olana kadar fark edilmeyebilir (aşağıdaki resme bakın). Genellikle tarantulalar, küfün veya mantarın yayılmasını durdurmak için etkilenen uzantıları otomatik olarak kaldırır ve bu olursa, tarantulanın başka nfeksiyonlar kapma olasılığı yüksektir.
Tedavi: Yeterince erken yakalanırsa, bazı küf sorunları başarıyla tedavi edilebilir. Her şeyden önce tarantulanın temiz, iyi havalandırılmış, her zaman içinde su kabı bulunan kuru bir kaba yerleştirilmesi tavsiye edilir. Bu, küfün yayılma riskini azaltır ve onu sporların bulunduğu ortamdan uzaklaştırır. Önerilen tedavi, etkilenen bölgeye Betadine antiseptik solüsyonunun uygulanmasını içerir. Betadine çoğu eczanede reçetesiz olarak satılır ve% 10 iyot içeren bir solüsyondur. Kullanılan herhangi bir çözüm su bazlı olmalıdır ve herhangi bir önemli sonucun ortaya çıkması için birkaç uygulama gerekebilir. Aşırı durumlarda, bazıları tüm örümceğin% 10'luk bir alkol çözeltisine daldırılmasını tavsiye eder, ancak bu her zaman son çare olarak düşünülmelidir. Tüm tarantula rahatsızlıkları gibi, Küf genellikle ölümcüldür, çünkü sorun fark edildiğinde genellikle başarılı bir tedavi için çok geçtir. Önleme her zaman daha iyidir, bu nedenle barındırılan türler için ideal koşulları sağlamaya çalışın. Sadece belirli bir tür Asya veya Güney Amerika'dan geldiği için bataklık benzeri koşullarda tutulması gerektiğini unutmayın. Yeterli havalandırma tüm türler için gereklidir, ancak daha çok daha yüksek nem gerektiren türler için geçerlidir.

Tedavi: Biliniyor.olumlu



Akciğer küfü enfeksiyonu olan ve Betadine solüsyonu ile tedaviden sonra tarantula.
1621504440121.png

betadine.
1621504883517.png



Nematod solucanları (parazitik)


Nematod solucanları dünyanın her yerinde görülen toprakta dolağ olarak oluşan mikroskobik bölünmemiş solcanlardır.
Çoğu tarantulaya zarar vermez lakin bazı türlere ağır hasar verip ölümle sonuçlandırabilirler (Steinernema sp.) türleri. Genellikle ev sahibi olan tarantulaya zararlı bakterileri aktarırlar. Doğadan yakalanan (WC) tarantulalarda genellikle görülür ve eğer dikkar edilmesse birden fazla canlıya bulaşabilirler. solucanlar tarantulaya herhangi bir küçük açıklıktan nüfuz ederler (anüs,ağız vb.). Enfeksiyonun son hallerine kadar tarantulanın davranışları sıradandır. Mağlesef belirtiler gösterildiğinde çok geçtir, çünki belirtiler genellikle tarantulanın ağzındaki br sürü solucan olarak görünür. Solucanlar tarantulanın ağzına kadar geldikleri vakit enfeksiyon canlının bütün vücuduna yayılmış ve solucanlar tarantulanın bütün vücudunda yayılmış durumdadır bu yüzden ilk belirtiler gösterildiğinde genellikle canlı kutarılamaz.

Belirtiler: Genellikle huzursuzluk,alışılmadık miktarda ağ üretme ve örme, su kabı etrafında uzun süre harcama, kaptan gelen olağandışı garip koku, tarantula salyasının neden olduğu çok ıslak göğüs kemiği (normal temizlik davranışıyla karıştırılmamalıdır), En önemlisi ağız çevresinde yapışkan beyaz solucan kitlesi.
solucanlar ağızda değil ise tarantula yem kabul ede. bu durumda muhtemelen enfeksiyon yayılmamıştır veya enfeksiyon yoktur. Eğer bir tarantula koleksiyonunuz var ise ve bir canlınız bu enfeksiyona yakalanmışsa canlıyı en az 3 ay koleksiyonunuzdan uzak bir yerde karantinada tutmalısınız veya dondurucuda enfeksiyonla birlikte canlıyı imha etmelisiniz aksi takdirde enfekison hızlı bir şekilde diğer canlılarınızada bulaşır.

Tedavi: Bilinmiyor.olumsuz




Nematod solucanları

1621506232573.png




Mite


Genellikle her nemli ve steril olmayan teraryumda başa gelen sıkıntıdır. Bildiğiniz illetin tekidir her hayvan için sıkıntı bir durumdur ama kurtulması kolay allahtan limon suyu limonun kendisi ve havalandırma mite ın düşmanıdır. Mitela oluşumunun sebebi yenmiş yiyeceklerin atıklarının temizlenmesi ve çürüyen yaprak odun gibi maddeler yüzünden mite lar oluşur. Özellikle kokon vakitlerinde dişiler için çok sıkıntılı bir durum olabilir bazı vakitlerde küfle birlikte mite lar bir kokonu komple öldürebilir. Bu yüzen önlem alınmalı nem ve havalandırma sistemi düzgün olmalıdır.

Tedavi: Biliniyor,olumlu

1621506652581.png





Aseler ve tümörler

Bazı tarantulalar, karınlarında nedeni henüz bilinmeyen giderek kötüleşen bir kabarcık gösterir. Bazıları bunun bir apse veya bir tür tümör olabileceğini söylüyor, ancak daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Kesin olan bir şey var, her zaman sonunda ölümcül.

Tedavi: Bilinmiyor.olumsuz


1621507190565.png

1621507242420.png

Karnın alt tarafındaki bir apse örneği © Adrianna Maldonado
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Thunder

Alate
Deneyimli Hobici
26 Tem 2020
407
223
225
Ödüller
6
LV
3
 
Elinize sağlık güzel olmuş ülkemizde eksikliği olan bir konu üstünde durulması gerekilen fakat kimsenin önemsemediği bir konu. Hobici arkadaşların bunların çıktısını alıp odalarının duvarlarına asması gerekiyor.
Ek olarak DKS (Dyskinetic syndrome) hastalığını da eklemek gerekir en fazla görülen rahatsızlıklardan biri ne yazık ki bu hastalığın
neden ortaya çıktığı ve tedavisi de bilinmiyor.
Hastalığın belirtilerinde canlıda ayak titremeleri düzgün hareket edememe, yürüyememe gibi belirtiler mevcut. Tedavi olarak da %10 %20 gibi bir başarı durumu oluyor fakat canlıda tam iyileşme olmuyor canlı dks den kurtulmuş olsa dahi hastalığın bıraktığı hasar canlıda kalıcı olabiliyor.
Tedavi olarak da temel mantık canlıya kabuk attırmak yani besleyerek canlının kabuk atmasına yardımcı olmak ayrıca canlının buluğu ortamın sıcaklığını artırmak karanlık sessiz ( sessizlikten kastım titreşimin olmadığı bir ortam )bir yerde bakımına devem edilmeli. dks ye yakalanmış canlı bazı durumlarda tek başına beslenemiyor bu durumda canlıya yardımcı olmak gerekir örnek olarak un kurtlarının iç sıvısını boşaltıp şırınga ile canlının ağzına damla şeklinde bırakılmalı, eğer ki tek başıma beslenecek durumda ise un kurdunu cımbız ile tarantulanın ağzına götürerek tarantulanın un kurdunu alması sağlanmalı. dks bir kaç defa başıma gelmiş bir olay bir canlıma 2 kabuk attırmama rağmen iyileşemeyip öldü maalesef sabır gerektiren bir süreç bir yıl boyunca un kurdu sıvısı ile beslemiştim.

Bu konu detaylı bir konu özet şeklinde anlattım. Anlattıklarım tamamen kendi tecrübelerim yabancı hobici kişiler ile yaptığımız münakaşalar ve yapmış olduğum bazı araştırmalardır. Kendimce bu olayın neden ortaya çıktığının sebebini söyleyecek olursam tamaman tecrübelerle edinilmiş bir tahmin; Tarantulalar hassas canlılar özellikle kimyasallara karşı çok duyarlılar bu nedenle tarantulaların bulunduğu ortam da deodorant parfüm temizlik ürünleri kullanılmamalı sıkılmamalı bunlardan etkilendiklerini düşünüyorum. Bazı hobiciler g kalıtsal olduğunu düşünüyor. Konuyu daha fazla uzatmak istemiyorum detaylı bilgi almak isteyen arkadaşlar olursa özelden yardımcı olurum. Umarım kimsenin başına gelmez herkese iyi hobiler dilerim...
 

Yetkin

Kraliçe
Emektar
Deneyimli Hobici
13 Tem 2020
986
494
325
Ödüller
13
LV
4
 
Dks konusunda tartışma var biraz bir hastalık mı ya da sebebi bilinmeyen bir hastalığın ya da hastalıklardan dolayı canlının normal davranamaması durumuna verilen isim mi ben de daha çok 2. Si olduğunu düşünüyorum
 

Yetkin

Kraliçe
Emektar
Deneyimli Hobici
13 Tem 2020
986
494
325
Ödüller
13
LV
4
 
genetik bir rahatsızlıkta olabilir aynı geckolardaki enigma ve ball pitonlardaki woma sendromu gibi
Tek bir hastalıksa eğer sonradan tetiklenen bir şey olabilir tabi ama sonradan olması ve tamamen olmasa da geçmesi nedeniyle biraz uzak bir ihtimal bence
 

Users who are viewing this thread

Üst Alt