Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Tarantulalarda İlk Yardım 2

Erdem

Süper Majör
Emektar
26 Mar 2022
106
99
105
Ödüller
2
LV
1
 

İlk Yardım 2​

VI. BULAŞICI HASTALIKLAR VE PARAZİTLER

VI.1. Bakteriyel enfeksiyon

Bakteriler tek hücreli mikroorganizmalardır ve gezegenimizin olası her köşesinde yaşarlar. Ortaya çıktıkları yer, çevrelerine yükledikleri taleplere bağlıdır, ancak %90'ı derinlerde yaşar. Çeşitli canlılar bazı bakterilerin yıkıcı gücüyle öldürülürken, her bir canlı yaşamını sürdürebilmek için tamamen bakteri gibi mikroorganizmalara bağımlıdır. Örümceklerdeki mikrobiyal durum hakkında nispeten az şey bilinmesine rağmen, Bacillus spp. genellikle etkili patojenler olarak not edilmiştir. Örümceğin bağışıklığının güçlendirildiği, optimal çevresel faktörlerle iyi bir yaşam alanı sunun. Kirli ve dağınık teraryumlar bu resme sığmaz. Teraryumlarımızda antimikrobiyallerin kullanımı henüz keşfedilmemiştir.

VI.2. virüsler
Kesin bir bilgi yok. Sizi bilgilendireceğiz

VI.3. Mantar Enfeksiyonları ve Parazit Mantarları
2022-04-11 18.48.19.png

Mantar enfeksiyonları 2 şekilde kendini gösterir. Entomopatojenik mantarlar, böcekleri ve araknidleri kullanır ve parazitleştirir. Enfekte örümcekler sadece çok kısa bir anoreksi dönemi gösterecektir. Kesin ölüm nedeni ancak ölümden sonra kesin olarak belirlenebilir. Bu mantarların örümceklerimize ulaşması öncelikle enfekte bir av sunarak olur. Ophiocordycipitacae , eklembacaklıları enfekte eden bir mantar ailesidir. Mantar esas olarak koyu renklidir ve dikkat çekici tomurcukları vardır. Bu mantarı yaygın olarak görülen Leucocoprinus birnbaumii ile karıştırmayın. Bu mantarın yutulması sindirim sorunlarına, nörolojik reaksiyonlara ve hatta ölüme neden olabilir. Örümcek zehirli bir su kabından içerek enfekte olabileceğinden mantarı teraryumlarınızdan hemen çıkarın. Teraryumlarınızın kapaklarını asla değiştirmeyin. Sporları teraryumlarınıza yaymaya yardımcı olabilirsiniz. Daha az ciddi, ancak esas olarak yetersiz bakımdan kaynaklanır, mantarların örümceğin vücudunda fırsatçı büyümesidir. Aşırı nemli teraryumlar, yetersiz havalandırma ve şüpheli hijyen, enfeksiyonun temelinde yer alır. Enfeksiyon olasılığını azaltmak için tersini yapın. Örümceğin dış iskeletinde bir mantar büyümesi durumunda, enfekte bölgeyi günlük olarak povidon iyot (izo-betadin) ile pamuklu çubukla yağlamak en iyisidir. Mantar dış iskelette büyüyebilirse, ölümün gerçekleşmesi uzun sürmez. Döllenmiş yumurtaları anneden alıp kuluçkaya yatırarak mantar enfeksiyonunu önleyin. Kuluçkanın tüm türler için önerilmediğini unutmayın. Bununla ilgili daha fazla bilgiyi bakım sayfalarımızda bulabilirsiniz. Mantar zaten kozanın içine yerleşmişse, kozayı çıkarmak zorunda kalırsınız. Tüm enfekte yumurtaları çıkarın ve sağlıklı olanları kuluçkaya yatırın. Enfekte yumurtaları kurtaramazsınız. Mantar zaten kozanın içine yerleşmişse, kozayı çıkarmak zorunda kalırsınız. Tüm enfekte yumurtaları çıkarın ve sağlıklı olanları kuluçkaya yatırın. Enfekte yumurtaları kurtaramazsınız. Mantar zaten kozanın içine yerleşmişse, kozayı çıkarmak zorunda kalırsınız. Tüm enfekte yumurtaları çıkarın ve sağlıklı olanları kuluçkaya yatırın. Enfekte yumurtaları kurtaramazsınız.

VI.4. Akarlar
Akarlar, kenelerle akraba olan çok küçük eklembacaklılardır. Larvaların 6 bacağı vardır. Yetişkin akarların 8 bacağı vardır. Bazı türler parazitiktir, diğerleri saprofitiktir, ancak teraryumlarımızdaki akarların çoğu foretiktir. Foretik hayvanlar, diğer hayvanları ulaşım aracı olarak kullanır. Akarlar da dahil olmak üzere bazı phoretik hayvanlar, karkasta ziyafet çekinceye kadar konakçıda yaşar. Parazitik akarlar, bazı durumlarda larva olarak yalnızca parazitiktir, daha sonra serbest yırtıcılara dönüşürler. Bu akar türü genellikle örümceğin bacaklarında bulunur. Çoğu durumda, akarlar kırmızı renktedir. Saprofitik akarlar, mantarlar, bakteriler ve bitkiler gibi organik maddelerle beslenir. Bu tür akarlarla mücadelenizde ağaç biti ve yay kuyrukları kullanılabilir. Bir haşere, yaprakların ani renk değişimi ve/veya dökülmesi ile fark edilebilir. Akşam karanlığında, akarların cam duvara karşı yürüdüğünü sık sık görebilirsiniz. Bazı saprofitik akarlar, örümcek akarları gibi ağlar ve ipekler oluşturur. Akarların oraya çok sayıda yerleşmeleri nadir görülen bir durum olmadığından, her zaman ağız kısımlarının etrafındaki zayıflamış örümcekleri kontrol edin ve akciğerleri ayırın. Bu, nefes almayı bozabilir ve örümcekleri ciddi şekilde zayıflatabilir ve hatta ölebilir. çünkü akarların oraya çok sayıda yerleşmeleri nadir değildir. Bu, nefes almayı bozabilir ve örümcekleri ciddi şekilde zayıflatabilir ve hatta ölebilir. çünkü akarların oraya çok sayıda yerleşmeleri nadir değildir. Bu, nefes almayı bozabilir ve örümcekleri ciddi şekilde zayıflatabilir ve hatta ölebilir.
2022-04-11 19.02.56.png

Hepsinin eşit derecede iyi olduğu bulunmasa da, etrafta dolaşan birçok savaş teorisi var. Bazıları, akarları salata yağına batırılmış bir fırça ile çıkararak yemin eder. Bununla birlikte, salata yağı, örümceğin vücudundaki açıklıkları oldukça güzel bir şekilde kapatabilir ve yarardan çok zarar verebilir. Ancak aynı teknik alkole batırılmış bir fırça ile uygulanır. Avantajı, alkolün vücut deliklerini doldurmamasıdır. Diğerleri pelinleri kafeslerin etrafına yerleştirir, alt tabakayı dondurur veya ısıtır ya da örümceği kısaca suya batırır. Ancak tüm bu müdahaleler hem örümcek hem de hobi için oldukça yoğundur. Ayrıca, yukarıdaki stratejilerin hiçbiri tamamen başarılı değildir. Enfeksiyonun nispeten küçük olması durumunda, alt tabakanın tamamen kurumasına izin vermek ve bu numarayı uygulamak yardımcı olabilir.

Arıcılar parazitik akar Varroa yok edicisini kontrol etmek için oksalik asit kullanırlar. Varroa yok edici, akar yalnızca bir bal arısı kolonisinde üreyebildiğinden, arıcılar için mutlak bir vebadır. Örümceklerimiz bu prosedürden sağ çıkamayacakları için teraryumlarımızda oksalik asit kullanımı bir seçenek değildir. Belçikalı ünlü bir arıcıya göre, balın doğal bir bileşeni olan ve kovanları dezenfekte etmek için kullanılan thymol teraryumlarımızda kullanılabilir. Bu, 'thymovar' veya 'apivar' adı altında şeritler halinde satılmaktadır.

Ancak, etkili doğal kontrol yöntemleri olmasaydı, doğa doğa olmazdı.
Hypoaspismiles ve Phytoseiulus persimilis dahil olmak üzere yırtıcı akarlar, böcekler, nematodlar ve diğer toprak organizmalarıyla beslenen serbest dolaşan akarlardır. 15-28°C arasındaki sıcaklıklarda tarantulalar için istenmeyen akarların peşinden koşarlar, sadece yiyecek kıtlığı olduğunda birbirlerini yemek için. Daha yüksek veya daha düşük sıcaklıklarda akarlar dinlenme moduna geçer ve bu nedenle teraryumlarınıza değer katmaz. Sıcaklıklar 5°C'nin altına düşer düşmez (yırtıcı) akarlar ölecektir. Yırtıcı akarları (refona) serbest bırakmak için distribütörün talimatlarını izleyin.

Korunma tedaviden daha iyidir. Teraryumlarınızı temiz tutun. Yemek artıklarını ve ölü hayvanları çıkarın. Pencerelerdeki pislikleri yıkayın ve avınızı saygın satıcılardan satın alın. Daha önce nemli olan teraryumlarınıza bahar kuyrukları ve tahta bitleri yerleştirin, ancak yırtıcı akarları serbest bıraktıktan sonraki ilk 3 ay içinde değil. Sıcak noktalar için su oluklarının altındaki alt tabakayı haftalık olarak kontrol edin.

VI.5. Uçmak
Diptera Bigisi.

VI.5.A. Phoridae
Kambur sinekler (Phoridae), meyve sinekleri (Drosophilidae) ile oldukça kolay karıştırılan Diptera takımının bir ailesidir. Meyve sinekleri zararsızdır, kambur sinekler değil. Her ikisi de göz renginden kolaylıkla ayırt edilebilir. Kambur sineklerin koyu gözleri vardır, siyah veya kahverengidir (bazen sarımsı) ve 0,5-6 mm'ye kadar büyürler. Meyve sineklerinin gözleri kırmızıdır. Kambur sineklerin göğüs kafesi kamburdur. Kambur sineklerin mantar, bakteriyel ve viral enfeksiyonları yaydığına inanılmaktadır. Ayrıca akar ve/veya nematod zararlılarının vektörlerinden biri olarak görülürler (VI.4.'te akarlar ve Bölüm VI.5.A.'da Phoridae hakkında daha fazla bilgi edinin). Tüm hava deliklerini ince ağ ile kaplayarak kambur sineklerin teraryumlarınıza yayılmasını önleyin. megaselia skalarisen sık teraryumlarımızda oluşur. Larvalar, karkaslar ve yiyecek kalıntıları da dahil olmak üzere çeşitli nemli ve çürüyen organik maddelerle beslenir. Aşırı durumlarda, açık yaralarda ve sindirim sistemlerinde bulunabilirler. Gerçek bilimsel kanıtlar olmadan, teraryumlarımızdaki birçok ölümün kambur sinek larvalarının varlığının doğrudan bir sonucu olduğu genel olarak kabul edilir. Teraryumdan virüslü alanları dikkatlice çıkarın. İstila çok büyükse örümceği hareket ettirin. Tüm yiyecek artıklarını ve leşlerini hemen kaldırarak teraryumlarınızı kambur sinekler için daha az çekici hale getirin. Pencereleri temiz tutun. Teraryumlarınızın etrafına etçil bitkiler ve/veya sinekkapanları yerleştirin. Ayrıca küçük bir tuzak deneyebilirsinizyapmak. Sıcak bir bıçakla, sızdırmaz borunun ortasında bir çentik açın. Tüpü bal, su, polen ve bir damla sabun karışımıyla doldurun. Tüpü teraryumlarınızın yanına yerleştirmeden önce birkaç saat güneşte bırakın. Biraz şansla bazılarını alt edebilirsiniz.

VI.5.B. Acroceridae
Örümcek sinekleri (Acroceridae) Diptera takımının bir familyasıdır ve adını larvaların örümcekleri parazitleştirmesinden almıştır. Sinekler oldukça nadirdir, nispeten büyüktür ve kambur bir göğüs kafesi gösterir. Sinekler yarı tropikal bir ortamı tercih eder. Birçok tür arıları, yaban arılarını veya böcekleri taklit eder. Larvalar, kitap akciğerleri boyunca örümceğin vücuduna girerler. Birden fazla larva 1 örümceğe parazit yapabilir. Bir larva 4. evreye ulaştığında, opisthosoma'nın iç organları ile beslenir. Daha sonra, kukla olmak için savaşır. Ölüm mantıksal sonuçtur. Ağırlıklı olarak vahşi yakalanan hayvanlar kurban olarak rapor edildi. Sinek ortaya çıkmadan önce pupayı yok edin.

VI.5.C. Kurtçuklar
"Kurtçuklar" terimi, sineklerin larvalarını ifade eder. Onları genellikle 1 cm'den küçük buluyoruz, ancak (türe bağlı olarak) 2 cm'ye kadar güvenle olabilirler. 3-5 gün yemek yedikten sonra, larvalar sineğe dönüşmeden önce 2-5 hafta kozaya dönüşür. 3-5 gün boyunca sürekli yemek yerler, bu da neden her zaman eski veya çürüyen yiyeceklerin, ölü hayvanların ve diğer sıcak yatakların yakınında bulunabileceğini açıklar. Temiz bir teraryum, önleyici bir önlem olarak en iyi sonucu verir. Avına da aynı özeni göster. Sağlıklı av, kurtçukları teraryumlarınızdan uzak tutmak için çok önemlidir. Ayna böcekleri (Histeridae familyası) sineklerin larvalarıyla beslenir ( Dipteraspp.), örümceğinize zarar verebilirler. Enfekte bölgeyi uzun cımbız ve/veya kaşıkla çıkarın. İstila çok büyükse tarantulanızı başka bir teraryuma taşıyın. Kozayı kuluçkaya yatırın veya anne ile birlikte güvenliğe getirin.

VI.6. Eşekarısı
Tutsak örümceklerimizin eşekarısı ile uğraşmak zorunda kalma şansı çok küçük. Hayvanlar korkunç bir şekilde ölür, ancak bu her zaman böyle olmak zorunda değildir. Harpactirinae ailesinden bir tarantula ( Harpactira pulchripes ), tutkulu bir hobici tarafından yoğun manuel tedaviden sonra bir yaban arısı sokmasından kurtuldu.
2022-04-12 16.27.29.png


VII. Nematodlar ve Nematomorflar
Nematodlar çoğunlukla mikroskobik filamentli çok hücreli organizmalardır. Kelime, "iplik" anlamına gelen Yunanca "nema" kelimesinden türetilmiştir. Fizikleri yapısal olarak çok basit olsa da, bu nematodların mutlaka ilkel hayvanlar olduğu anlamına gelmez. Kısmen etkinlikleri nedeniyle, nematodlar daha çok ustaca bir evrim örneğinin sonucudur. Bazı nematodlar mantarlar, bakteriler veya bitkilerle beslenirken diğerleri safkan etçil veya omnivorlardır. Nematodların çoğu parazit değildir, ancak hepsi sağlıklı ve dengeli bir ekosistemi sürdürmek için kendi yollarıyla katkıda bulunurlar. Farklı ortamlarda farklı nematodların varlığı veya yokluğu ortamın kalitesinin bir göstergesi olarak görülmektedir. Bu söyleniyor, esas olarak (kısmen) asalak nematodlar canlı fauna üzerinde oyun oynarlar. Örümceklerimizin ait olduğu eklembacaklılar ve omurgasızların sıklıkla kurban oldukları bildirilmiştir. Çeşitli hayvanlar üzerinde/içinde bulunan birçok nematod, bunları yalnızca uygun bir omurgalı konakçı (insanlar dahil) bulmak için kullanır.

VII.1. Panagrolaimidae
Birçok Panagrolaimidae (filum Nematoda, Rhabditida takımı, Tylenchina alt takımı) bakterilerle beslenir. Bu nematodlar oldukça küçüktür (0,5 mm-3 mm), çok çeşitli yerlerde bulunur ve aşırı hava koşullarında hayatta kalabilir. Bununla birlikte, enfeksiyonlar esas olarak oldukça nemli ve iyi havalandırılmış teraryumları etkiler. Hem vahşi hem de tutsak yetiştirilmiş hayvanlar avlanır. Enfeksiyonlar ağız bölümleriyle sınırlıdır (zehirli çeneler dahil) ve genellikle çevre dokuların bakteriyel enfeksiyonlarıyla ilişkilidir. Başlangıçta, örümcek, muhtemelen dengesiz bir duruş ve dikkat çekici derecede yüksek bir web sürücüsünün eşlik ettiği anoreksi ve uyuşukluk belirtileri gösterecektir (BTS; Şubat 2007, 22 (2) sayfa 50). Büyüteçle enfeksiyon kontrolü kolaydır. Ciddi şüphe durumunda, örümceği uyutmak zorunda kalacaksınız (ayrıca okuyun: Anestezi, bölüm II.) ve ağız kısımlarını çalkalayın, ardından sıvıyı (salin solüsyonu ile birlikte verilir) mikroskobik olarak inceleyin. Ağız kısımlarını bir damla alkolle sterilize edin. Enfeksiyonun sonraki aşamalarında, ağız kısımlarında ve zehir çeneleri arasında kalın beyaz bir nematod kütlesi görülebilir. Panagrolaimidae, böceklerde bulunan parazitlerle yakından ilişkili olduğundan, nematod istilası sırasında yemek kurtlarının beslenmemesi önerilir. Hayatta kalan avı diğer teraryumlar arasında dağıtmayın. Enfekte örümcekleri ve hamile kadınları derhal izole edin. Kambur sinekleri teraryumlardan çıkarın (Bölüm VI.5.A.'da Phoridae hakkında daha fazla bilgi edinin) ve havalandırma deliklerini teraryumlara girip çıkamayacakları şekilde son derece ince bir ızgara ile kapatın. Kambur sineklerin, nematodların birincil vektörleri olduğuna ve bunun tersi olduğuna inanılmaktadır. Hızlı hareket etmezseniz, birkaç gün içinde tüm bir koleksiyonu enfekte edebilirler. Bir örümceği karantinadan (izolasyon) çıkarmaya karar vermeden önce ağız kısımlarını (zehir çeneleri dahil) inceleyin. Eldiven ve yoğun hijyen ile kendinizi her zaman koruyun. Her şeyi ılık tuzlu suyla iyice dezenfekte edin. Bir nematod istilası durumunda, derhal bir veterinerle iletişime geçin ve talimatlarına uyun. Oyunculuk, dünden bugünden daha iyi bir mesajdır.

Başarılı bir tedavi “Journal of the British Tarantula Society (Şubat 2007, 22 (2)” dergisinde yayınlandı. Tedaviden önce, hobi sahibi ağız kısımlarını %98'lik bir alkol damlası ile durulayıp sterilize etmiştir. Örümcekler, hafif eğimli polistiren kutularda izole edildi (karantinaya alındı). Nematodların 12°C'nin altında ve 36°C'nin üzerinde etkisiz hale geldiğini bilen hobici, enfekte olmuş örümcekleri 5 gün boyunca 38°C'de tuttu. Örümceklere günde iki kez tatlı su verildi ve kutular temiz tutuldu. 5 gün 38°C'den sonra, örümceklere başka bir 5 günlük 38°C ısı seansı kurmadan önce 22°C'de 10 günlük bir dinlenme periyoduna izin verildi. 4 ay sonra 1 örümcek ( Grammostola rosea .) öldü, doğal olarak serin yerleri tercih eden bir örümcek). 6 diğer örümcek seanslardan kurtuldu ve tamamen semptomsuz kaldı. Bu yöntemin ne kadar başarılı olduğu henüz bilimsel bir çerçeveye oturtulamamıştır.

İkinci bir vakada (Aralık 2016), bir hobici, enfekte olmuş hayvanlarını Noromektin, 1.87 Ivermectin Atlar için Oral Macun ile tedavi etti. Kendi deyimiyle 1 örümceğe ötenazi yapmak zorunda kaldı çünkü iç hasar çok büyüktü. Diğer örümcek, yarı büyümüş bir Xenesthis sp. mavi 10 gün sonra semptomsuzdu. İlk seanstan 3 hafta sonra ikinci doz verildi. Hobi meraklısı bir ay sonra örümceğin tamamen iyileştiğini ve normal davranış sergilediğini doğruladı.

VII.2. Mermithidae
Mermithidae (filum Nematoda, Mermithidae takımı), Arthropoda ve Mollusca'yı parazitleştiren bir grup nematod ile ilgilidir. Genellikle At kılı solucanları (Nematomorphae) ile karıştırılırlar ve bunun tersi de geçerlidir. Bununla birlikte, fark, Mermithidae'nin bir kloaka sahip olmaması gerçeğinde yatmaktadır. Çoğu Mermithidae böceklerde ve daha az ölçüde örümceklerde görüldü. Enfeksiyon muhtemelen av yoluyla yutulmasından kaynaklanır. Mermithidae teraryumlarımızda oldukça nadirdir. Özellikle vahşi yakalanan hayvanlar kurban olarak rapor edildi. Solucan örümceğin karnına yerleşip büyüdükçe, opisthosoma gözle görülür şekilde büyük ve/veya şekilsiz olabilir. Bazı durumlarda, solucanın izi kütikülden görülebilir . Pedipalps de olabilirdeforme olmuş ve bacaklar gözle görülür şekilde daha kısadır. Enfekte hayvanlar anormal davranışlar sergiler ve genellikle su arıyormuş izlenimi verir. Canlı yeminiz'i saygın distribütörlerden satın alın. Vahşi doğada yakaladığınız canlı yemi beslemeyin.

VII.3. Nematomorf
Nematomorphae (phylum Nematomorphae), nematodlara benzer, çoğunlukla nehirler ve akarsular gibi nemli yerlerde bulunan parazitik hayvanlardır. Yetişkin hayvanlar doğada özgürce yaşarlar. Larvalar eklembacaklıları parazitler. 2 metreye kadar uzunlukları olan bazı Nematomorfalar çok uzundur. Tedaviler, nematodları dışkı yoluyla dışarı atmayı, ardından ciddi şekilde dehidrate olmuş hayvanlara bir salin (salin) enjeksiyonunu amaçlar (III.1'de dehidrasyon hakkında daha fazla bilgi edinin). Başarılı olmak için profesyonel bir yaklaşım gereklidir. Bir omurgasız veterineri ile iletişime geçin ve talimatları izleyin.

Karınca Dünyası​

Karınca Dünyası - Karınca ve Egzotik Canlı Hobilerine Açılan Kapı ?

Lütfen Tarantulalarda İlk Yardım 1 konusundan okumaya başlayınız


 
Son düzenleme:

Benzer konular

Users who are viewing this thread

Üst Alt