Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Rehber Tarantulaları Yakından Tanıyalım

Erastes

Kraliçe
Yönetici
Deneyimli Hobici
12 Nis 2021
1,982
1,851
475
Ödüller
20
LV
5
 
Evet sitemiz karınca hobisi üzerine ağırlıklı olsada böyle bir konununda kıyıda köşede rehber tadında durmasında fayda vardır diye düşündüm :)

Şurayada çoğu hobicinin gözdesi olan bir Caribena Versicolor koyarak başlayalım
:)

images.jpeg.bc8c08b9fd72a03fc522269fb29ee9a3.jpeg

Tarantulaları, diğer örümcek türlerinden ayırt etmemizi sağlayacak en belirgin özellikleri; uzun kıllı vücut yapısı, büyük dişler ve yapı olarak diğer örümcek türlerinden çok daha iri olmalarıdır..
Doğa'nın karma'sı olsa gerek ki, bu şekilde evrim geçirmişler. Bu nedenle kafa yerine kas gücü gelişmiştir. Birçok örümcek türünün akıl almaz avlanma metodları vardır, gördüğümüzde hepimizi şaşkına çevirirler. Ama Tarantulalarda malesef o şekilde şaşkına çevirecek pek bir özellik bulunmamaktadır. Kurnazlıklar veya değişik teknikler yerine gayet düz bir şekilde avlanmaktadırlar.. ağaç/çalı, tünel ve yer olmak üzere 900'e yakın türleri vardır..

Anatomi,

Abdomen;
Sindirim sistemi, Kalp, Solunum sistemi, Ağ kimyasalları ve Yumurtalar burada üretilmektedir. Abdomen soğanın dış yüzeyi gibidir, zar'dan oluşur, ayrıca Akciğer girişleride abdomenin altında bulunmaktadır. O yüzden en hassas bölgesi burasıdır ve en ufak bir baskı sonucunda canlının ölme riski bulunmaktadır. Bu hobi ile uğraşanlarların dikkatsiz ve amatörce bakımları sonucunda bazen kaza ile abdomen bölgesinde yırtılmalar meydana gelir ve ölümle sonuçlanır..

Carapace; Bacaklarını kontrol etmesini sağlayan sinir sistemi bu gövdenin altında yer almaktadır, aynı zamanda yemini sıvılaştırdıktan sonra vakumlayabilmesi için de bir vakum sistemi içermektedir. Yapısı abdomen'den kat kat daha kuvvetlidir, eğer yakından bakacak olursanız akreplere benzer bir yüzeye sahip olduğunu görebilirsiniz. Ön tarafında gözleri, ağız girişi, dişleri ve son olarakta 2 adet kol bulunmaktadır..

Tarantulalar 4 evre'ye girerler.

  • Sling (yavru)

720007927_images(2).jpeg.92f9bdbd92d50cc8a6625f48e4c5b467.jpeg

  • Juvenile (genç)

396406726_images(3).jpeg.bfd874ef4de1085eee4929df694d397a.jpeg

  • Sub-Adult (yarı yetişkin)

786912940_images(4).jpeg.8f4b50ffb13fa24f2722af5d1d2223e3.jpeg


  • Adult (yetişkin)

1272215464_images(1).jpeg.ddc5b9aebcb766fd8eb0348bcaacd077.jpeg

Tarantulalar kabuk değiştirerek büyümektedirler. Her kabuk değişimi sonrasında gövdeleri gelişir ve güçlenir.. Yumurtadan sling olarak çıkarlar, ortalama 1 yıl içerisinde juvenile 2 yıl içerisinde sub-adult haline gelirler, ve son süreçte ise adult olurlar. Tabi bazı türler 2-3 yıl gibi bir süreçte adult olabiliyorken, bazılarında bu süreç 4-5 yılı bulabiliyor. Ayrıca yine türlere göre değişkenlik göstermekle beraber yaşadığı ortam şartlarına göre erkeklerin ortalama 4-7 yıl arasında ömrü vardır.. yine yukarıdaki etkenler dikkate alınarak dişiler ise çok uzun süre yaşam sürebilirler ortalama 15 ila 20 yıl ömürleri vardır.
Not; Adult evresine ulaşana kadar hiçbirinin cinsiyeti belli değildir, ancak sub-adult evresinin sonlarına doğru belirginleşmeye başlar..




Karakterleri,
Her tarantula türünün kendine has karakteri ve davranışları vardır bunlarda agresif ve defansif olarak 2 ye ayrılır..

  • Defansif; aslında defansif dediğimiz durum bir nevi uyarma hamlesidir ve türlere göre değişkenlik göstermekle birlikte hepsi için her zaman geçerli bir yöntem değildir, bugün uyarı veren bir Tarantulamız, ertesi günü hiç uyarı vermeden dişlerini geçirebilir derinizin altına. Uyarı olarak bilindik 2 yöntem vardır. Bunlardan birisi; sanki saldıracakmış gibi 2 arka ayağının üzerinde şaha kalkarak dişlerini size göstermesidir.

  • Bir diğer yöntem ise; bazı türlerin abdomen bölgesinde bulunan uzun tüylerdir, en arka bacağı ile abdomenini kaşıyarak oradaki tüyleri havaya fırlatır yani hobide bombalama dediğimiz olay.. Havada uçuşan tüyler her ne kadar ufak ve tehlikesiz görünse de hiçte sanıldığı gibi değildir. Tüyler bir nevi çengelli iğne gibidir, temas ettiği yere saplanıp kalırlar. Kaşıntıya, kızarıklığa, eğer kişinin solunum yolları ile alakalı bir alerjisi varsa ve kaçarsa uzun süreli nefes darlığına neden olabilir. İnsan tenine temas etmesi sonucu kimyasallar ile yıkamanız (sabun, çamaşır suyu, deterjan vs.) hiçbir şekilde fayda etmeyecektir, tek çözümü ağda yaparmışçasına koli bandını o bölgeye yapıştırıp çekmektir..


  • Agresif; yani saldırı yöntemi, yine türlere göre değişkenlik göstermekle beraber Tarantulalar 2 şekilde saldırırlar, bunlardan biri poke'dir. Yani dişini 1 saniyeliğine geçirir ve geri kaçar, bu aynı zamanda benden uzak dur veya "akıllı ol" demektir. Eğer ciddi şekilde saldırmak istersede dişlerini uzun bir süre derinizin altında bulundurarak elinden geldiğince fazla dozajda zehir enjekte eder.. yani siz yeterli mesafeyi koruyup canlının yaşam alanı çok fazla tehdit etmediğiniz sürece önce defansif hamlesini kullanacaktır, eğer biraz daha ileri gideyim derseniz o zaman Tarantulanın dişleriyle tanışmaya hazır olun..

Bonus

Şunu açık bir şekilde belirteyim ki, zehirsiz Tarantula yoktur. Tarantula türlerinin hepsi zehirlidir, ama türlerine göre dozajı ve etki oranı değişmektedir.
Örneğin X Tarantulası bir fareyi 55 dakikada etkisiz hale getirip öldürüyorsa, Z Tarantulası 10 saniye gibi bir süreçte öldürebiliyor. Tarantulalar avlanmayı seven, ama aynı zamanda avı ile savaşmayı sevmeyen canlılardır ayrıca pek çalışkan olduklarını söyleyemeyiz. Çok ölümcül derecede acıkmadıkları sürece çoğunlukla kuytu bir köşede, yuvalarında veya sığınaklarında avının ona yaklaşmasını tercih ederler.. uzun kıllı bacakları bu noktada en önemli etkendir çünkü tarantulaların 8 tane gözü olmasına rağmen çok iyi görüşe sahip değildirler ve avlarının yaydığı titreşimi bacaklarında bulunan kıllar sayesinde algılarlar ve buna göre hamlesini yaparlar.. Zehir etkisi düşük olan türler avlarını sersemletirler, etkisi yüksek olanlar ise avlarına bir an önce felç geçirmelerini sağlarlar, ardından iç dokuyu eritecek olan zehiri avlarının içine salgılarlar. Bazı ender türlerde bu süreç 2 şekilde işlemektedir. Yani zehir ile dokuyu eriten kimyasallar ayrı zamanlarda enjekte edilirler. Önceliği her zaman avın hareketsiz kalmasını sağlamaktır, yukarıda bahsettiğim gibi abdomen bölgesi aşırı hasastır o da bunun farkındadır ve avı ile savaşmak kavga etmek onun için ölümcül olabilir.

Sosyallik,

2-3 tür haricinde pek sosyal değildirler. Birbirlerini daima ya tehdit yada yem olarak görürler. Hani bir 5-6 tane tarantula alayım da aynı teraryum içerisinde bakayım gibi bir mantık söz konusu asla değildir. Sabaha kadar sadece 1 tanesi canlı olarak hayatta kalır
:)



Ne yiyorlar ?

Aslında doğasında avlanmayı seven Tarantulalar malesefki hobide bizim vereceğimiz canlı yemler olan Un Kurdu, Çekirge, Hamam böceğigiller vb. türlerle yetiniyorlar.. ama en önemlisi bu yemlerin doğadan alınmamış olmasıdır, gerçi olaya sadece tarantula olarak değil hobide beslediğimiz bir çok canlı tür için bu durum aynıdır.. çünkü biliyorsunuz metropollerde veya tarım alanları yada yeşil bölgeler, sürekli kimyasal maddeler ile ya gübreleniyor yada ilaçlanıyor. Böylece bir böcek türü, kimyasal madde karışmış bir yeşillik yedikten sonra Tarantulamıza yem olursa, sinir sisteminde bozukluk başlayabilir. Bazı büyük Tarantula türlerinde adult yani yetişkin olduklarından sonra 6 ay'da bir minik fare ile besleyenlerede şahit oldum..



Benim de ilgim var, hobiye başlamak istiyorum, ne tavsiye edersin ?

Bu hobiye başlayacaklar için öncelikle uzunca bir araştırma yapıp bilgi sahibi olmalarını tavsiye ederim öyle 2-3 video izleyip handlinge özenip tarantula besleyeceğim diyorsanız asla kabul edilmeyecek bir durumdur, yada hergün kapağını açıp yem verip saatlerce izlenecek bir canlıda değiller 2-3 günde bir nemlendirmesini yapıp haftada bir yem verip sonra arkanıza bakmadan unutmuş olmanız gerekecek canlılardır.. ne kadar tehlikeli veya değil bunu öğrenmenin yanı sıra bakımları hakkında da bilgi edinmeleri gerekmektedir. Çünkü burada bahsettiklerim deve'de kulak kalır bilgi olarak. Ben bile hobime yeni bir tarantula katmak için tür araştırması yaparken "Kamboçya'da Tarantulalar yüksek miktarda çinko içerdiğinden dolayı insanlar tarafından kızartması yiyiliyor" diye bi habere denk geldim ve üzücü bir olay.. böyle bir durum varken sırf bilgi eksikliği veya sorumsuzluk nedeniyle ölmelerini istemem. Her ne kadar güçlü, kıllı ve korkutucu görünseler de aslında çok hassas canlılar. Steril yemlerden tutunda yaşadığı ortamdaki nem oranı ve sıcaklığa kadar birçok önemli ve dikkat edilmesi gereken noktaları var. Şöyle özetlemek gerekirse ağaç/çalı türleri çok fazla ağ ördükleri için zamanının çoğunu ördüğü ağın içinde yani yuvasında geçirir buda size görsel açıdan pek zevk vermez sadece yem verirken ve yerken görürsünüz, ayrıca çok hızlı hareket ederler ve en ufak fırsatta kaçmaya meyillidirler.. tünel türleri içinde aynı şeyi söylemek mümkün tünelinin girişine yemi koyarsınız o titreşimi alır ve yemi alıp tüneline geri kaçar. Bu noktada başlangıç için geriye yer türleri kalıyor uysal ve sakin türler sürekli göz önünde olacağı için daima takip edip gözlemleme şansınız var.. yine başta yazdığımız gibi uzunca bir araştırma sonrası tür seçimi ve bütçenizi belirleyip sling (yavru) bir tarantula alarak başlayabilirsiniz.

Dipnot;

Son 40 yıldır Tarantula ısırması nedeniyle ölen herhangi bir insan geçmemiştir kayıtlara (daha öncesi için bir kaynak yok) lakin bu ölümcül olmadıkları anlamınada gelmemektedir.
Ölümcül olup olmaması tamamen sizin bünyenize bağlı bir durum, aynı arı sokmasına karşı alerjisi olan insanlar gibi. Eğerki arı sokmasına karşı alerjiniz var ise Tarantula zehrindede hayati tehlikeniz oldukça yüksek olacaktır, ve gerçekten böyle bir alerjik durum söz konusu ise okuduğum bazı bilgilere göre kalp spazmı veya vücudunun yarısında hissiyatsızlık meydana gelebiliyormuş..


Evet benim yazım bu kadar.. gerek kendi beslediğim tarantulalar gerek takip ettiğim çoğu internet sitesinden forumlardan ve videolardan edindiğim, öğrendiğim bilgiler doğrultusunda tarafımdan düzenlenip sunulmuştur..

İyi hobiler ve forumlar.. :)
 
Son düzenleme:

Benzer konular

yyurdugul

Süper Majör
10 Nis 2021
249
114
140
Ödüller
3
LV
2
 
annem evde toplam 5 tüp karıncaya zor izin veriyor. bunları eve getirsem heralde bu garibanlarla beni kapıya koyar ? ?
güzel ve yararlı bir konu olmuş
 

Erastes

Kraliçe
Yönetici
Deneyimli Hobici
12 Nis 2021
1,982
1,851
475
Ödüller
20
LV
5
 
annem evde toplam 5 tüp karıncaya zor izin veriyor. bunları eve getirsem heralde bu garibanlarla beni kapıya koyar ? ?
güzel ve yararlı bir konu olmuş
Benimkilerde tam tersi 7 aydır tarantula bakıyorum, evde o kadar canlı kurt böcek var onlara bişey demediler 30 işçili bi Tetra kolonisi sahibi oldum onun için hergün söyleniyorlar neymiş evi karıncalar basarmış tek derdi karıncalar oldu şimdilik ?
 

Yetkin

Kraliçe
Emektar
Deneyimli Hobici
13 Tem 2020
986
494
325
Ödüller
13
LV
4
 
Karınca da da tarantula da da başka bana da çok sorun çıkardılar ama alıştılar artık tek sorun hamam böceği onunda gizli besliyorum zorunlu
 

Ömerke

Süper Majör
7 Mar 2021
201
97
140
Ödüller
1
LV
1
 
Karınca da da tarantula da da başka bana da çok sorun çıkardılar ama alıştılar artık tek sorun hamam böceği onunda gizli besliyorum zorunlu
Evde gizli hamamböceği mi besliyosun dikkat et bi kapsüllü dişi kçarsa artık gizli olmaz
 

Users who are viewing this thread

Üst Alt