Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Makale Termit kolonileri – Karınca kolonileri farkları

Berk1497

Pupa
8 Ocak 2022
59
47
30
LV
0
 
Termitler genellikle sosyal Hymenoptera (karıncalar ve çeşitli arı ve yaban arıları türleri) ile karşılaştırılır, ancak yaşam döngüsünde büyük farklılıklar vardır. Eusosyal Hymenoptera'da işçiler yalnızca kadınlardan oluşur. Erkekler (dronlar) haploiddir ve döllenmemiş yumurtalardan gelişirken, dişiler (hem işçiler hem de kraliçe) diploiddir ve döllenmiş yumurtalardan gelişir. Buna karşılık, bir kolonide çoğunluğu oluşturan işçi termitler, her iki cinsiyetten diploid bireylerdir ve döllenmiş yumurtalardan gelişirler. Türlere bağlı olarak, erkek ve dişi işçiler bir termit kolonisinde farklı rollere sahip olabilir.

Bir termitin yaşam döngüsü bir yumurta ile başlar, ancak bir arı veya karıncanınkinden farklıdır, çünkü yumurta, nimf ve yetişkin aşamalarıyla birlikte tamamlanmamış metamorfoz adı verilen bir gelişim sürecinden geçer. Periler(nymph) küçük yetişkinlere benzerler ve büyüdükçe bir dizi tüy dökümü geçirirler. Bazı türlerde yumurtalar dört tüy dökme aşamasından, periler üç aşamadan geçer. Periler önce işçilere dönüşürler ve sonra bazı işçiler daha fazla tüy dökümünden geçer ve asker veya alate olur; işçiler sadece alate perilerine dönüşerek alate olurlar.


Kraliçe, koloninin çok erken evrelerinde yalnızca 10-20 yumurta bırakır, ancak koloni birkaç yaşına geldiğinde günde 1.000 kadar yumurta bırakır. Olgunlukta, birincil kraliçenin büyük bir yumurta bırakma kapasitesi vardır. Bazı türlerde, olgun kraliçenin karnı oldukça şişkindir ve günde 40.000 yumurta üretebilir. İki olgun yumurtalığın her birinde yaklaşık 2.000 yumurtalık olabilir. Karın, kraliçenin vücut uzunluğunu çiftleşme öncesine göre birkaç kat daha fazla artırır ve özgürce hareket etme yeteneğini azaltır; görevli işçiler yardım sağlar.

Kral, ilk çiftleşmeden sonra sadece biraz daha büyür ve yaşam boyu kraliçeyle çiftleşmeye devam eder (bir termit kraliçesi 30 ila 50 yıl arasında yaşayabilir); bu, bir kraliçenin erkeklerle bir kez çiftleştiği ve erkek karıncalar çiftleştikten kısa bir süre sonra öldüğü için gametleri ömür boyu sakladığı karınca kolonilerinden çok farklıdır. Bir kraliçe yoksa, bir termit kral, yedek termit kraliçelerinin gelişimini teşvik eden feromonlar üretir. Kraliçe ve kral tek eşli olduğu için sperm rekabeti olmaz.

Ayrıca termit beslemeyebilmek için kral ve kraliçe bulmak şart değildir. Bir başka metod için ise önce bir termit kolonisi bulmalıyız. Daha sonra toplayabildiğimiz kadar işçi – perileri toplamalıyız. Bu topladıklarımızı termitler için ayarladığımız test tüpü düzeneğine alacağız. Yaklaşık 6 ay sonrasında kral ve kraliçe elde etmiş olma ihtimalimiz yüksek. Ne kadar çok sayıda işçi toplayabilirseniz kral – kraliçe gelişme şansı o kadar artacaktır.
 

Benzer konular

Users who are viewing this thread

Üst Alt