Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Makale Termitler(Ak Karıncalar) Karınca Dünyası Forum Termit Serisi-1

  • Konbuyu başlatan 3637
  • Başlangıç tarihi
  • Okuma süresi: 8:11

3637

Yumurta
16 Nis 2020
150
30
15
Ödüller
14
22
LV
4
 
kdlogo.png


dikkat.png

Bu konu yabancı kaynaktan ''Karınca Dünyası Forum'' için çevrilmiştir şahsi görüş içermemekte, bilimsel veri ve görüşlere dayanmaktadır.
?​
*İçindekiler*
- 1. Konu

- Giriş Ve Kast(Sınıf)
- Beslenme
- İletişim
- Savunma

- 2. Konu (Ekleniyor/Çevriliyor)
- Diğer Organizmalar İle İletişim
- Yuvalar

- Bakıma Giriş

Yoğun ilgi üzerine Karınca Dünyası Forum Termit Serisi, 2 Konu 7 başlık altında toplanmıştır. Türkiye kaynaklı Vikipedi'de Türkçe çevirisi olmayıp Türkçe, kapsamlı termit bilgi kaynağı olma pontansiyeline sahiptir. İyi Okumalar.
?
*Termitler(Ak Karıncalar) Karınca Dünyası Forum Termit Serisi-1*

*Giriş Ve Kast(Sınıf)*

Termitler, Isoptera infraorder taksonomik safhasında veya Blattodea (Hamamböceği ile birlikte) içinde epifamily Termitoidae olarak sınıflandırılan Eusosyal(Üst düzey sosyal yaşam) böceklerdir. Termitler bir zamanlar Hamamböceklerinden ayrı sınıflandırılmış ama ilerleyen teknoloji ile tekrar Hamamböceklerinin sınıfı arasına girmiştir, Filogenetik çalışmalar Hamamböceklerinden olan Cryptocercus(Odun Hamamböceği)'nin kız kardeşi olarak geliştiğini göstermiştir. Bulunan fosiller sayesinde ortaya çıkış zamanlarının Kretase dönemi olduğu belirlenmiştir. Belirnen tür sayısı ise 3.106 dır, halk arasında(Türkiye'ye özgü değil) ''Ak Karınca'' olarak belirtilselerde aslında yakınlıkları yoktur, kraliçelerin 30-50 yıl kadar yaşadıkları söylenmektedir.
?
Türce en zengin kıta Afrika'dır. Yağmur ormanlarında yoğunlaşmışlardır. Türkiye'de ancak üç türü bulunmaktadır: Kalotermes flavicollis, Reticulitermes lucifugus ve Anacanthotermes ubachi.
?
Termitlerin de karıncalar gibi hatta (Türkiye hariç Afrika kıtasındaki türler) karıncalardan daha karmaşık ve gelişmiş kast(sınıf) sistemleri vardır.

1.jpg
2.jpg
(Foto 1-2)

Kanatlılar, askerler, larvalar, nymphler(nimf), işçiler, kral ve kraliçelerden oluşan kast sistemleri mükemmel şehirler kurmalarını sağlar, termitler kendi kendini düzenleyen bir organizmanın parçalarıdır bu onları şu şekilde tanımlamamızı sağlar ''Süper Organizmalar'' karıncalar gibi bu canlılarda yaşadıkları bölgede istilacı tür olarak tanımlanırlar.

*Beslenme*
Termitler ölü bitkileri tüketen bir ayrıştırıcıdırlar ayrıca ölü odun, dışkı ve bitkiler gibi atık maddeleri geri dönüştürerek ekosistemde hayati bir rol oynarlar. Birçok tür selüloz yer, özel bir orta bağırsakta lifi parçalar. Termitler, selülozun parçalanmasından üretilen ana sera gazlarından biri olan atmosferik metanın ana kaynağı (% 11) olarak kabul edilmektedir.
Termitler öncelikle simbiyotik protozoalara (metamonadlar) ve bağırsaklarındaki flagellat protistleri gibi diğer mikroplara kendileri için selülozu sindirerek, nihai ürünleri kendi kullanımları için emmelerini sağlar.

?
Termit bağırsağı, dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan birçok türü içerir. Termitler bağırsaklarında bu simgelemeler olmadan yumurtadan çıkarlar ve diğer termitlerden bir kültür beslendikten sonra bunları geliştirirler. Trichonympha gibi Gut protozoaları, gerekli sindirim enzimlerinden bazılarını üretmek için yüzeylerine gömülü simbiyotik bakterilere dayanır. En yüksek termitler, özellikle Termitidae familyasında kendi selülaz enzimlerini üretebilirler, ancak öncelikle bakterilere dayanırlar.
?
Çeşitli ahşaplar termit saldırısına yatkınlık bakımından farklılık gösterir; farklılıklar nem içeriği, sertlik, reçine ve lignin içeriği gibi faktörlere bağlanır.
Bir çalışmada, kuru odun termiti Cryptotermes brevis, kavak ve akçaağaç ağaçlarını genellikle termit kolonisi tarafından reddedilen diğer ormanlara şiddetle tercih etti. Bu tercihler kısmen koşullandırılmış veya öğrenilmiş davranışı temsil etmiş olabilir.

?
Bazı termit türleri fungiculture uygular. Böceklerin dışkısı ile beslenen Termitomyces cinsinin özel mantarlarının bir “bahçesini” korurlar. Mantarlar yenildiğinde, taze fekal peletlerde çimlenerek döngüsü tamamlamak için sporları termitlerin bağırsaklarından hasarsız geçer.
?
Moleküler kanıtlar Macrotermitinae ailesinin yaklaşık 31 milyon yıl önce tarım geliştirdiğini göstermektedir. Afrika ve Asya'nın yarı kurak savan ekosistemlerindeki kuru odunun yüzde 90'ından fazlasının bu termitler tarafından yeniden işlendiği varsayılmaktadır. Başlangıçta yağmur ormanlarında yaşayan mantar yetiştiriciliği, Afrika savanını ve diğer yeni ortamları kolonize etmelerine ve sonunda Asya'ya genişlemelerine izin verdi.
?
Besleme alışkanlıklarına bağlı olarak, termitler iki gruba ayrılır: *Lower (alt termitler) ve *Higher (yüksek termitler). Düşük termitler ağırlıklı olarak ahşaptan beslenir. Ahşabın sindirilmesi zor olduğundan, termitler mantar ile enfekte olmuş ahşabı tüketmeyi tercih eder, çünkü sindirimi daha kolaydır ve mantarlar protein bakımından yüksektir. Bu arada, yüksek termitler dışkı, humus, çim, yapraklar ve kökler dahil olmak üzere çok çeşitli malzemeler tüketirler. Alt termitlerdeki bağırsak protozoa ile birlikte birçok bakteri türü içerirken, yüksek termitler protozoa içermeyen sadece birkaç bakteri türüne sahiptir.

3.jpg
4.jpg
(Foto 3-4)


*İletişim*
Çoğu termit kördür bu nedenle iletişimlerini kimyasal feromanlarını kullanarak gerçekleştirirler. Bu iletişim yöntemleri yiyecek arama, üreme alanlarının bulunması, yuvaların inşası, yuva arkadaşlarının tanınması, evlilik uçuşu, düşmanların bulunması ve savaşılması ve yuvaların savunulması gibi çeşitli etkinliklerde kullanılmaktadır. En yaygın iletişim yolu antendir. Termitler, kimyasal iletişim ve bağırsak simgelemleri yoluyla yuva arkadaşlarını ve yuva arkadaşı olmayanları ayırt edebilir: kütikülden salınan hidrokarbonlardan oluşan kimyasallar, yabancı termit türlerinin tanınmasına izin verir. Her koloninin kendine özgü bir kokusu vardır. Bu koku, termitlerin diyeti ve termitlerin bağırsaklarındaki bakterilerin bileşimi gibi genetik ve çevresel faktörlerin bir sonucudur. Bu kadar fazla sınıfların oluşu iletişimi de etkilemiştir işçiler ve askerler savaş durumunda, yuva yapımında, telaş olduğunda veya çok fazla yapının ve yüksekliğin olduğu durumlarda larva veya nymphleri kullanırlar yani iletişim yolu oluştururlar bu iletişim yolları zaman kaybını ve karışıklığı engeller.


5.jpg
(Foto 5)


*Savunma*
Termitler bir koloniyi savunmak için alarm iletişimine güvenir. Yuva ihlal edildiğinde veya düşmanlar veya potansiyel patojenler tarafından saldırıya uğradığında alarm feromonları serbest bırakılabilir. Termitler her zaman Metarhizium anisopliae sporları ile enfekte olmuş yuva arkadaşlarından, enfekte olmuş yuva arkadaşları tarafından salınan titreşim sinyallerinden kaçınırlar. Diğer savunma yöntemleri arasında yoğun sarsıntı ve frontal bezden sıvıların salgılanması ve alarm feromonları içeren defekasyonlu dışkı yer alır.

?
Bazı türlerde, bazı askerler düşmanlarının yuvaya girmesini önlemek için tünelleri bloke ederler ve kendilerini bir savunma eylemi olarak kasıtlı olarak parçalayabilirler. Saldırının, askerin kafasından daha büyük bir ihlalden geldiği durumlarda, askerler ihlalin etrafında falanks benzeri bir oluşum oluşturur ve davetsiz misafirlere ısırırlar. Megaponera analis tarafından yapılan bir istila başarılı olursa, bu senaryo nadir olmasına rağmen koloninin tamamı yok edilebilir.
?
Termitlere, tünellerindeki veya yuvalarındaki herhangi bir ihlal alarm için bir nedendir. Termitler potansiyel bir ihlali tespit ettiğinde, askerler genellikle diğer askerleri savunma için çekmek ve herhangi bir ihlali onarmak için ek işçi almak için kafalarını vururlar. Ek olarak, alarmlı bir termit, alarmlanmalarına ve feromon izlerini rahatsız edici bölgeye bırakmalarına neden olan diğer termitlere çarpar ve bu da ekstra işçi istihdam etmenin bir yoludur.
?
 

Burhan28

Süper Majör
16 Haz 2020
227
90
140
LV
0
 
Çok çalışmışsın ellerine sağlık. Eminim faydalanacak arkadaşlar olacaktır. Ama bence karıncaları izlemesi daha zevkli ve bakımları daha kolay.:)
 

enes☆

Kraliçe
Deneyimli Hobici
11 Tem 2020
911
555
375
Ödüller
12
LV
4
 
Arkadaşlar termit bakmış biri olarak 3 lafım var
-Fazla heveslenmeyin mükemmel bir 1 yanı var onun dışında zevkli gelmedi

-Mükemmel tek yanı işçileri mükkemel bir canlı yem neden? İşçisi en küçük türden en büyük türün ağzına layık yumuşak besin içeriği zengin(dir herhal).

Bir strumigenys(kraliçeleri ~2mm) için büyük olabilir ama poneradan(~3-5mm) taa camponotusa(~10-25mm) kadar harika bir canlı yem.

-Bakım olarak rehberde de geçiyor bunlar selüloz(bitki hücre ceperi ana maddesi)ni yer yani pamuktan kerestelere kadar bitki urunlerini yerler fakat şu husus çok onemli asla suları kurumasin cok hizli oluyorlar maalesef...
 
Son düzenleme:

Users who are viewing this thread

Üst Alt