Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Makale TÜRKİYE'DEKİ ZEHİRLİ YILANLAR part 5

kubilay kaplan

Asker
Emektar
Deneyimli Hobici
8 Haz 2020
210
213
180
Ödüller
5
LV
2
 
Türkiye’de bulunan yılanların zehirleri, sağlıklı bir insanı öldürecek kadar zehirli değildir fakat şiddetli ağrılara, ciddi yaralanmalara hatta nekroza bağlı organ kayıplarına neden olabilir. Bu nedenle dikkatli olmak gerekir. Hiçbir yılan rahatsız edilmedikçe insanlara saldırmaz ve ısırmaz aksine insanlardan kaçma eğilimindelerdir. Ayrıca zehirleri yılanlar, tarım alanları ve bahçelerdeki fare, köstebek gibi kemirgenleri yediklerinden çok faydalı hayvanlardır kesinlikle korunmalıdırlar.

Ülkemizde bulunan 58 yılandan sadece 15 türü zehirli, 3 türü yarı zehirli, 40 türü ise zehirsizdir.





  • Vipera Kaznakovi (Kasfkas Engereği)
  • Caucasian Viper
1625654079906.png
1625654088294.png


Dünya yayılım alanı: Orta Doğu, Kuzey Asya

Türkiye yayılım alanı: Doğu Karadeniz

Habitat: Orman içi, Orman açıklıkları, Vadi yamaçları, Bağ, Bahçeler, . Bu tür ortalama 2000 metre rakıma kadar görülebilmektedir.

Toplam vücut uzunluğu: 50-70cm

Beslenme: Küçük memeliler, kertenkele türleri. Genç bireyler çekirge türleriyle beslenir.



Çok güzel desenli, vücudu kalın yapılı engerek türlerimizdendir. En çok Artvin, Rize çevresinde rastlanmaktadır. Ülkemizdeki kayıtların en çoğu Artvin’in çevresinde Arhavi, Hopa, Borçka bölgelerindeki biyotoplardan oluşturulmuştur.

Üstü karinasız pul ve plaklarla örtülü olan üçgen şekilli baş bariz ve ince bir boyunla vücuda bağlanır. Sarımsı veya yeşilimsi renkte olan üst labialler (dudak plakları) haricinde türün başı siyah renktedir. Türün sırt rengi sarımsı gri, tuğla kırmızısı renk tonlarında olup, zemin rengi üzerinde başın üzerinden başlayıp kuyruk ucuna kadar giden geniş siyah dalgalı bir bant bulunmaktadır. Bu siyah bantlardan vücut yanlarında da baş yanlarından başlayıp kuyruğa kadar devam eder şekilde bulunur. İlk bakışta sanki siyah zemin rengi üzerine ince iki turuncu çizgi görünümünde bir desen algısı oluşsa da, engerek türlerinde sırt şeridi durumu söz konusu olduğu için zemin rengi siyah değil turuncumsu tonlarda olarak kabul edilmelidir. Sırttaki (dorsal) bant zikzak şekilli de olabilir. Ventrali (karın kısmı) siyah tonda olup, sarımsı beyaz nokta/lekeler taşır. Vipera kaznakovi türünün melanistik (tamamen siyah renkli) bireylerine de rastlanabilmektedir. (Rusya tarafında rastlanan türlerin çoğu melanistik formdadır.)
Türün erkek bireyleri dişi bireylere göre daha ince yapılıdır. Bu tür sık ormanlık bölgelerde yaşar. Türkiye’de Doğu Karadeniz’de çay ve fındık bahçelerinde görülebilir ve yine sık ormanlık yamaçlarda bulunur. Güzel deseni nedeniyle özellikle ev hayvanı (pet) olarak toplanıp satılmak üzere doğadan izinsiz olarak toplanıp yurt dışına kaçırılan engerek türlerimizdendir. Şu anda Türkiye’de yasalarla koruma altındadır.

1625654109438.png


Çiftleşme dönemi Mart sonlarından başlayıp Nisan ayı boyunca devam eder ve doğum Ağustos sonlarına doğru gerçekleşir. . Ovovivipar (canlı doğuran) tür olup, türün dişisi bir seferde 3-5 yavru dünyaya getirebilir. Ülkemizde yaşam süren karasal yılan türlerinin arasında en nemli yerde yaşayan zehirli yılan türüdür. Tür için aktivasyon zamanı Nisan ayından itibaren Ekim ayına kadarki dönemdir
Koruma statüsü: Nesli tehlike altında
Popülasyon eğilimi: Azalmakta






  • Vipera Pontica (Çoruh Engereği)
  • Pontic Adder
1625654177346.png
1625654186859.png


Dünya yayılım alanı: Orta Doğu

Türkiye yayılım alanı: Doğu Karadeniz Artvin ilinin Çoruh vadisi ve çevresinde bulunan endemik türdür. . Daha sonra yapılan çalışmalarda Rize/Çamlıhemşin’den de V. pontica’ya benzeyen türler tespit edilmiştir ama bu konu tartışmalı olup bu örneklerin daha yüksek bir ihtimalle V. barani olduğu düşünülmektedir (morfolojik ve genetik veriler ışığında).


Habitat: Orman içi, Taşlık, kayalık alanlar, Bu tür ortalama 1000 metre rakıma kadar görülebilmektedir.

Toplam vücut uzunluğu: 40-50cm

Beslenme: Beslenme alışkanlığının genelde avlayabildiği küçük memeli türleri, kertenkele türleri gibi canlılar üzerinde yoğunlaştığı bilinmekte olup, biyolojisi hakkında çok detay bilgi mevcut değildir.

Doğada nadir olarak rastlanan ve nispeten küçük engerek türlerimizdendir. Üstü karinasız pul ve plaklarla örtülü olan başın üzerinde, boyun bölgesinde iki oblik leke olup, bu lekeler genellikle ilk dorsal (sırt bölgesi) şeritle ince bir hat şeklinde birleşmektedir. Sırt zemin rengi bej, gri/kahverengi tonların olup, zemin rengi üstünde enine en dış kısımları siyahımsı hatla çevrili koyu kahverengi tonlarında lekeler bulunup, bu lekeler sırtta yer yer zikzak bant görüntüsü meydana getirir. Başın her iki yanında hemen göz arkalarından başlayıp çene ayrım noktasına doğru uzanıp boyna kadar koyu renkli temporal bant bulunur. Baş ve boyun altı sarımsı sarımsı beyaz tonlarda olup siyahımsı lekeler taşırken, ventrali (karın kısmı) siyah tonda olup, beyazımsı nokta/lekeler taşır. Kuyruk ucu karakteristik olarak yeşilimsi sarı renk tonlarındadır.

1625654199213.png


Üreme biyolojileri ve ekolojileri ile ilgili de yeterli bilgi mevcut olmayıp, türün dişilerinin canlı yavru doğurdukları düşünülmektedir. Tür için aktivasyon zamanı Nisan ayından itibaren Ekim ayına kadarki dönemdir.

NOT: Son Yıllarda bu taksonun mevcudiyeti şüpheyle karşılanmaktadır ve bir (berus) barani X ammodyters (transcaucasiana) melezi olabileceğine dair genetik bulgular sözkonusudur.

Koruma statüsü: Tehlike altında
Popülasyon eğilimi: Azalmakta






  • Vipera Anatolica (Anadolu Küçük Engereği)
  • Anatolian Viper
1625654246291.png
1625654256893.png


Dünya yayılım alanı: Orta Doğu

Türkiye yayılım alanı: Batı Akdeniz, Endemik türlerimizdendir. Antalya ilimizin Elmalı ilçesi sınırlarındaki Çığlıkara ormanlık alanlarının sedir ağaçlarının yoğun olduğu taşlık biyotoplarda yayılmıştır.
Habitat: Orman içi, Taşlık, kayalık alanlar, Bu tür ortalama 1500-2265 metre rakıma kadar görülebilmektedir.

Toplam vücut uzunluğu: 35-43cm

Beslenme: Esas olarak Akridofaj (kısa antenli çekirgelerle beslenen) olduğu ve bilhassa Chorthippus cinsi türler ile beslendiği, bunun yanında javru Örtzen Kaya Kertenkelesi ile Çernov ince kertenkelesi ile beslendiği belirlenmiştir (Göçmen ,2014).

Bu engerek türü endemik türlerimizden birisi olup doğada nadir olarak karşılaşılan engerek türlerimizdendir. Nispeten küçük bir engerek türüdür (En fazla 43 cm kadar olur). Önceleri Vipera ursinii anatolica olarak bilinmekteydi ancak özellikle yapılan genetik çalışmalardan sonra günümüzde tür olarak ele alınmaktadır.

Türün başı oval şekilli olup, diğer viperidlerin aksine bariz ince bir boyun şekline sahip değildir. Fakat baş arkası burun ucuna göre bariz şekilde geniştir. Başın üstü belirgin plaklar ve küçük ve karinalı pullar ile örtülüdür. Baş üstünde ve başın her iki yanında göz arkalarından başlayıp geriye doğru ilerleyen koyu şerit şeklinde lekeler olup, baş üzerindeki lekeler, başın yan tarafın hemen göz arkalarından geriye doğru uzanan bu koyu çizgiler ile birleşip, profilden bakıldığında tipik "Y" harfi şeklini andırır formdadır. Montivipera anatolica türünde sırt zemin rengi zeytin grisi tonlarda olup, zemin rengi üzerinde köşeleri yuvarlak hatlı ve koyu kahverengi tonlarında zikzak şerit bulunur. (Bazı bireylerde bu şerit yerine dalgalı bariz lekeler de olabilir.). Sırt desenini oluşturan bu bant kuyruk ucuna kadar devam etmektedir. Vücudun yanlarında da sıralı şekilde koyu lekeler bulunur. Ventrali (karın kısmı) çoğunluklar erkek bireylerde daha iri, dişilerde daha küçük olmak üzere siyah tonlarında benekli olup, ventral zemin rengi dişilerde gerek sırt gerekse ventral taraf daha koyu tonlarda olmak üzere hafif kahverengi tonlarındadır.

1625654270463.png


Ekoloji ve biyolojisi hakkında az bilgi mevcuttur. En sık rastlandığı yerler kendi biyotoplarında, dolin (koyak) alanlarda rastlamanız çok daha yüksek olasılıktır. ). Diurnal (gündüzleri aktif) türdür. . Ovovivipar (canlı doğuran) tür olup, türün dişisi bir seferde 4-10 kadar yavru dünyaya getirebilir. Tür için aktivasyon zamanı Nisan ayından itibaren Ekim ayına kadarki dönemdir.

Koruma statüsü: Kritik olarak tehlike altında
Popülasyon eğilimi: Azalmakta



KAYNAKÇA


13.
Kutrup, B. (1999). The Morphology of Vipera ammodytes transcaucasiana (Reptilia, Viperidae) Specimens Collected from Murgul (Artvin, Turkey). Tr. J. of Zoology. 23: 433–438.

14.Billing, H., Nilson, G., Sattler, U. (1990). Vipera pontica sp.n., a new viper species in the kaznakovi group (Reptilia, Viperidae) from northeastern Turkey and adjacent Transcaucasia. Zoologica Scripta. 19 (2): 227–231.

15.Baran, İ., Joger, U., Kutrup, B. & Türkozan, O. (2001). On new specimens of Vipera barani, Böhme & Joger 1983 from northeastern Anatolia, and implications for the validity of Vipera pontica Billing, Nilson & Sattler, 1990 (Reptilia, Viperidae). Zoology in the Middle East, 23:47-53.



Bu yazı Sayın kidemli üyemiz @Thunder beye aittir
İzinsiz alıntı yapılamaz

Lütfen bu türleri koruyalım sahip çıkalım bu canlılar ülkemizin değerleri. Öldürmeyelim öldürtmeyelim gelecek nesilleri biliçlendirelim :)

1625654429106.png
Son parttan küçük bir spoyler :)
 

Benzer konular

Users who are viewing this thread

Üst Alt