Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Rehber Vahşi Doğada Leopard Gecko

kubilay kaplan

Asker
Emektar
Deneyimli Hobici
8 Haz 2020
210
213
180
Ödüller
5
LV
2
 
VAHŞİ DOĞADA LEOPARD GECKO VE POPÜLER ÇEŞİTLİLİK

Leopard geckolar, Güneydoğu Afganistan, Batı Hindistan, Pakistan, İran ve Irak'a özgü bir türdür. Günümüzde evcil hayvan ticareti için toplanan çoğu leopard gecko, Pakistan'da toplanan canlılardan gelmektedir.
Leopard geckoların doğal yaşam alanı, çöllerden, kurak otlak alanlara kadar uzanır.
1592813914059.png

Leopard geckolar günlerinin çoğunu yuvalarında geçiren, şafakta beslenen ve alacakaranlıkta oraya çıkan yalnız canlılardır. Aktif oldukları sürenin büyük bir kısmını kumlu çakılların arasında gezerek ve kaba çalıların arasında saklanıp, avlaranarak geçirmektedir. Esaret altında beslenen leopard geckolar tüm yılı aktif olarak geçirirken, esaret altında olmayan leopard geckolar soğuk kış aylarında uykuda olma eğiliminde bulunup, soğuk kış aylarında yaşamlarını devam ettirmektedirler.
Leopard geckoların genel olarak tanınmış beş alt türü vardır: En yaygın türler arasında leopard gecko (Eublepharis Macularius) ve leopard gecko (Eublepharis m. Afghanicus) bulur. Ortak adı olmayan diğer türler ise Eublepharis m. Smithi, Eublepharis m. Fasciolatus ve Eublepharis m. Montanus’dur.
Leopard Gecko (Eublepharis Macularius) 1854 yılında ilk keşfedilen ve pet olarak günümüzde en yaygın beslenen türdür. Leopard geckolar ortalama 15 ile 20 yıl arasında yaşamaktadırlar. Leopard geckoların burun ucundan kuyruğunun sonuna kadar yetişkin dişiler tipik olarak 15 ile 20 cm arasında, erkeklerde ise 20 ile 25 cm arasında büyürler. Ağırlıkları ortalama 45-60 gram arasındadır. Süper dev leopard geckoların ağırlıkları 160 grama kadar ulaşabilir. Dış görünüm olarak tombul bir kuyruğa, geniş bir kafaya, engebeli bir cilde ve düz pürüzsüz bir alt karına sahiptirler. Yabani leopard geckolar genellikle renk bakımından daha koyu iken esaret altında yetiştirilen leopard geckolarda desen ve renk çeşitliliği vardır.
Afgan leopard geckosu (Eublepharis m. Afghanicus) 1976 yılında keşfedilmiştir. Diğer alt türlere göre daha küçük bir türdür. Afgan leopard geckosu Kabil Nehri ve çeşitli yan kolları boyunca Güneydoğu Afganistan’a özgü bir tür olup Hint Kuş Dağlarına kadar uzanan bir alanda yer almaktadırlar. Daha küçük ve daha ince görünürler. Sıradan leopard gecko (Eublepharis Macularius)’in kuyruk yağ depolarına sahip değillerdir ve leopard geckoların görüldüğünün aksine daha çizgili görünüme sahiptirler.
Eublepharis m. Montanus da 1976 yılında keşfedilen ve Pakistan’a özgür bir türdür. Afgan leopard geckosundan daha ince ve daha küçük bir yapıya sahiptir. Eublepharis m. Fasciolatus 1864 yılında, Eublepharis m. Smithi 1981 yılında keşfedilmiştir.
1592813934449.png
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Users who are viewing this thread

Üst Alt