Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Basit Canlı Yemler Ve Beslenme

Mashia

Yumurta
16 Nis 2022
43
11
15
Ödüller
1
LV
1
 
Merhaba değerli Karınca Dünyası Forum üyeleri :).
Rehber Konumuz Canlı Yemler;

Nedir bu Canlı Yemler?
İlk olarak canlı yemler etçil evcil hayvanlarımız için kullandığımız böcek,kurtçuk,pupa tarzı protein ve yağ oranında besin değerleri yüksek canlılardır. Örneğin; Hamam böceği, Tartara, Morio kurdu, Un kurdu, Buffalo kurdu vb.

İlk Canlı Yem Kategorimiz Kurtlar;
Kurtlar neredeyse en sık tercih edilen canlı yem evresidir, peki ya neden? Kurtların sık tercih edilmesinin ana nedenleri şunlardır: Boyutuna göre yüksek değerde protein ve yağ içerir, istisnalar hariç üretimleri daha kolaydır ve ayrıca kurtları sadece hayvanlar değil insanlarda tüketmektedir. Bu gelenek ülkemizde pek yaygın olmasada doğu ülkelerinde çok yaygın bulunmakta örneğin kurtlu peynir gibi. Ülkemizde sık tercih edilen ve biz hobicilerin sık kullandığı kullandığı 3 kurt türü vardır bunlar; Morio kurdu, Un kurdu ve Buffalo kurdu. Ayrıntısıyla bu kurtlara göz atalım, İlk türümüz Un kurdu;

Un Kurtları (Tenebrio Molitor);
Un kurtları bakım açısından en kolay ve hızlı üreyen bir türdür bu yüzden sıkça tercih edilir. Yaşam evrelerinde böcek yumurtlar, yumurta larva(Mikro Un kurdu)'na dönüşür 0,5-1cm arası boya sahip olur. Daha sonra 2 3 boy ve uygun sıcaklık da da pupa evresine dönüşür 1-2 hafta arasında böceğe dönüşür, böcek evresinde yaşamını tamamlar.
Besin açısına gelirsek yüksek protein değerlerine sahip oldukları kadar da yüksek yağ oranına da sahipler bu yüzden beslediğiniz canlılara sık kullanımda yağlanmaya sebep olabilir. Canlılarınız sağlığı için en az 3 çeşit yem ile besleyiniz. Yaşam Alanı; Kepek unu ve mısır unu karışımı kullanılabilir sıvı ihtiyaçları için 3 4 günde bir patates ve ya havuç tercih edilir. Marul salatalık gibi sıvı oranı yüksek besinler yataklıkta fazla nem yarattığı için mite oluşumuna sebep olabilir bu nedenle fazla tercih etmeyiniz.

Morio Kurtları (Zophobas Morio);
Morio kurtları bakım açısından Un kurtlarından daha zahmetlidir ve masraflıdır piyasa değeri 1 1,5 tl arası değişmektedir. Bakımının zor olmasının nedeni pupa evresine zor geçmeleri ve hırçın olmalarıdır elinize aldığınızda sizi ısırmaya bile çalışır kendi deneyimlerime dayanarak söylüyorum pek acıtmaz :). Yaşam evreleri un kurduyla aynıdır. Peki ya bakımını zor yapan nedir? Yetişkin boyuta yani 4-6 cm e ulaştıklarında pupa evresine geçmeye hazır olurlar fakat bu hırçın canlılar un kurtları gibi bir aradayken pupaya geçmez her birini tek tek ayırmanız ve yalnız bırakmanız gerekiyor 2 3 hafta içerisinde böcek olurlar. Besleyicilik açısından ortalama yağ oranına ve yüksek protein oranına sahipler. Yataklık olarak kepek+mısır unu talaş, patates, ve havuç gibi ek gıdalar eklenmeli.( Üretimi zor olduğundan tarantula ve ya karınca koloniz için kullanacaksanız bence tercih etmeyin Un ve ya Buffalo kurdu sizin için daha uygun olacaktır).


Buffalo Kurtları (Alphitobius diaperinus)
Benim favorim diyebilceğim kurt :). Buffalo kurtları da un kurtları gibi kolay üretilir fakat ücreti bi tık daha pahalıdır ayrıca yüksek protein ve düşük yağ oranıyla bilinir ve bu yüzden aık tüketilir benim önerim sling tarantula ve ya yavru geckolarınızı, yavru canlılarınızı buffalo kurduyla beslemeniz çünkü hem kabuk açısından diğer kurtlardan daha yumuşaklar hemde düşük yağ oranına sahipler bu sayede yavru canlınızın sağlığı olum yönde etkilenir. Yataklık olarak kepek unu mısır unu yulaf ve galate unu karışımı kullanılabilir. Ayrıca bu canlılar soğuğa dayanıklı oldukları için soğuk ortamda tutabilirsiniz.

2. Kategori- Eklem Bacaklar (Böcekler)
Böcekler, kurtlarımızın besleyicilik oranında yetersiz kaldığı zamanlarda canlılara tercih edilir aynı zamanda tarantulalar gibi vahşi canlılar harekete duyarlı olduğu için kullanabiliriz (L5 üstü tarantulalarınıza kurttan ziyade böcek vermenizi öneririm). Anlattığım Kurtların böcek evrelerini aynı zamanda canlı yem olarakda kullanabiliriz. Size tercih edebileceğiniz böcekleri göstereyim.

Dubia (Arjantin Hamam böceği)
Boyları 0,5-3 cm e kadar değişebilir bu yüzden hem adult canlılarınızda hem sling canlılarda kullanılabilir. Aynı zamanda yavaş olmasıda tercih için yeterli sebep diye düşünüyorum. Aynı zamanda diğer hamam böcekleri gibi koku yapmıyorlar ve kabukları sert değildir.

Tartara Hamam Böceği
Adult boylarını yine en fazla 3 cm e kadar ulaşır bu tür besleyicilik ve yumuşak kabuk nedeni ile tercih edilir fakar en büyük olumsuz yönünden diyebileceğimiz şey ısıya karşı çok hassas olmalarıdır.

Madagaskar Hamam Böceği
Bu böceğin boyu yavru iken 0,5-1 cm arasıdır adult boyları ise 5-6 cm e kadar ulaşır daha fazlada olabilirler ve yaşam süreleride fazla olduğundan pet olarak bile tercih edenler var. Bakımının diğer böceklere göre zor olmasından ve kabuğunun sert olmasından fazla tercih edilmez.
 

Users who are viewing this thread

Üst Alt