Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Cataglyphis Nodus Günlük - Bakım Rehberi

fco92

Yumurta
4 Eyl 2023
2
4
15
LV
0
 
CATAGLYPHIS NODUS YAŞAM HABİTATI – BAKIM REHBERİ

Özet


Bu çalışmada Cataglyphis Nodus türünün yaşam alanı,beslenmesi,üremesi,ve davranışları gözlemlenmiş,kolonileşme süreçlerindeki gelişmeler not edilmiştir.



Habitat

Avrupa'nın bazı bölgeleri, Anadolu, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Kafkaslar ve Orta Asya'nın bazı bölgelerine özgü bir türdür. Çoğunlukla kumlu topraklarda ve kuru taşlık habitatlarda yuva yaparken bulunurlar. Termofilik bir tür oldukları için öğlen saatleri en aktif oldukları zamandır ve larvalarını beslemek için diğer böcekleri (genellikle sıcaktan ölen) ararlar.



Outworld


Sağlıklı bir koloni için canlının doğal habitatını taklit etmek en etkili yöntemdir.Cataglyphis Nodus boyutu ve hızı sebebi ile geniş yaşam alanları tercih eder.Habitatında ava çıktığı zaman yuvadan onlarca metre uzaklaşabilirler.Bu sebeple ev ortamında en iyi verim ve görsellik için geniş outworld kurulumu tercih edilmelidir.Kendi kurulumumda koloniyi başlatırken 35X25X11h boyutlarında outworld tercih etmiş olup +20 işçi ve yeni yumurtlardan sonra 50x35x10h boyutlarına geçmiş bulunmaktayım.Outworld tabanı mutlaka kum ile kaplı olmalı ve irili ufaklı taş parçaları ile desteklenmelidir.Buna ek olarak görsel çeşitlilik için kuru dallar ve kuru otlar yaşam habitatını kopyalamakta büyük önem arz etmektedir.Şekerli su,ballı su vb takviyeler outworldden eksik edilmemeli ve özellikle ısının verildiği saatlerde taze olarak sunulmalıdır.



Sıcaklık – Nem

Cataglyphis Noduslar sıcak iklimlerde gözlemlenir ve günün en sıcak olduğu saatlerde aktif hale gelir ve avlanırlar.Sıcaklık doğada her bölgede değişkenlik göstermekte olup yaptığım denemeler sonucunda ev ortamında sıcaklığın zeminde dalgalanarak ilerlemesini tercih ettim.Şuan kendi kurulumumda sıcaklık 45 dereceden 26 dereceye kadar dalgalanmakta olup 25-60 arasında nem oranın sahiptir.



Beslenme

Protein kaynaklı kurt ve böcekler,çeşitli tohumlar,şekerli meyveler,şekerli-ballı su ve içme suyu.
Kendi kolonimde mikro un kurtları,şekerli meyveler ve taze şekerli-ballı su ve içme suyu tercih ediyorum.Besin tüketimi koloniden koloniye farklılık gösterebilir deneyerek tecrübe etmek en garanti sonucu verir.



Kurulum ve Gözlemler

Cataglyphis Nodus larda oda sıcaklığında dahi yumurta gözlemleyebilirsiniz.Ancak sağlıklı ve devam edebilir bir koloni için ısı-nem ve ortam koşulunun canlının ihtiyacı olacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.Koloni kurulumunda gözlem,temizlik ve olası durumlarda müdahale kolaylığı sağlamak açısından standart 16x160 test tüpü tercih etmiş olup isteğe göre alçı,plastik ve ytong malzemelerde tercih edilebilir.Başlangıcta test tüpüne 5 ml su eklenmiş olup 3 lu ve 5 li çoğaltıcıya geçildiğinde nem oranını çeşitlendirmek için 7 ml,5 ml,3 ml ve boş tüp dizilimine geçiş yapılmalıdır.Noduslar yumurta ve larvlarını nemli,pupalarını ise yuvanın daha sıcak nemi az olan bölgelerinde bekletirler.Bu yüzden yaşam alanlarında dalgalı nem oranları koloni gelişimi için önemlidir.

Kraliçe koloni başlangıcında kesinlikle rahatsız edilmemeli ve düzenli aralıklarla beslenmelidir.Yaptığım gözlemler işçi eklemenin yumurtlama ve yumurta geliştirmede etkili rol oynadığına kanaat getirmiş olup eklenecek olan işçinin minör olması kraliçenin daha baskın olabilmesi ve yaşanabilecek kabul etmeme durumu ve saldırılarda kraliçenin en az hasarla kurtarılması açısından önem arz etmektedir.

Isı için ısıtıcı ped yerine ısı ve ışık kaynağı olarak güneşi taklit etmek için ısıtıcı lamba kullanılmasını daha doğru buluyorum.Isıyı ve ışıgı dogayı taklit etmek,lambanın ısınmasını ve ömrünü uzatmak amacıyla 10:00 – 13:00 , 14:00 – 17:00 , 18:00 – 18:30 olmak üzere 3 ayrı dilimde veriyorum.Kendi kurulumumda birebir doğasını taklit ettiğim için kızıl afrika çöl kumu kullanıyorum.Kum Noduslarda larvadan pupa evresine geçiş için büyük önem arz etmektedir.Özellikle test tüplerini kuma gömmeyi tercih ediyorum.Cataglyphis Noduslar yumurtlama dönemlerinde ve gün içinde aktif olmadıkları zamanlarda yuvayı tehlikelerden koruma amacıyla yuva ağzını kum ve ufak taşlar ile kapatırlar.Tüpü kuma gömmek onları daha güvenli kılar ve yuvayı gereksiz ışıktan uzak tutar.

Yaptığım gözlemlerde en iyi sonucu ısıyı kuma gömülü test tüpünün yuva girişinide kapsayacak şekilde vererek aldım.Böylece dışta kalan zemin 40 derecelere çıkarken ısı yuvaya yaklaştıkça 28-30 derecelere düşmekte, yuva ağzı ve üstündeki kumda ısındığı için karıncalar daha aktif ve kendilerini yaz aylarında hissetmektedir.

Larva oluşumları başlamasından itibaren günlük düzenli olarak outworldün değişik kısımlarına mikro unkurtları yarı ölü vaziyette bırakılmalı ve avlanmaları sağlanmalıdır.



Sezonun başlamasına kısa bir vakit kala tüm arkadaşlara başarılar ve iyi hobiler dilerim.



Saygılarımla.
Fırat Cemil Özdemir

IMG_7897.jpeg

IMG_7939.jpeg
IMG_7940.jpeg
IMG_8036.jpeg
IMG_8078.jpeg
 
Son düzenleme:

Benzer konular

aka

Yumurta
Destek Şefi
Discord Yöneticisi
22 Tem 2023
43
38
15
Ödüller
2
LV
1
 
Eline sağlık dostum👏
 

EfeS

Pupa
8 Tem 2021
80
12
30
LV
0
 
Cok guzel bir calisma olmus ben bakamamistim bir kere bulmustum, sonra bulmama ragmen almamistim. En kisa zamanda bu duzenegi ben de yapmak istiyorum. Elinize saglik iyi gunler🙋‍♂️🙋‍♂️
 

Users who are viewing this thread

Üst Alt