Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Rehber Gece kurbağası (Bufotes viridis\Pseudepidalea viridis)

darkness

Yumurta
Stajyer Editör
20 Kas 2023
11
22
15
LV
0
 

big-ugly-frog-common-european-toad-bufo_248415-562.jpg



Latince İsim: Bufotes viridis\Pseudepidalea viridis

Türkçe İsim: Gece kurbağası\Avrupa yeşil kara kurbağası

İngilizce İsim: European green toad

Sınıf: Amfibi


Yaşam alanı: Bir çok habitatta yaşarlar. Genelde sulak alanlara yakın yerlerde daha çok rastlanabilirler. Ormanlar, bozkırlar, çayırlar, dağlık alanlar ve yarı-kurak alanlar yaşadıkları bazı bölgelerdir. Ayrıca diğer amfibilere göre nemsiz alanlarda yaşamaya daha dayanıklıdırlar.

Bulundukları bölgeler: Avrupa'daki en yaygın kara kurbağası türlerinden biridir. Türkiye, Kıbrıs, Rusya, Fransa, Danimarka, Çin, Moğolistan, Hindistan, İtalya, Akdeniz adaları, Kuzey Afrika, Arnavutluk, Avusturya, Belarus, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Estonya, Almanya, Yunanistan, Macaristan, Kazakistan, Letonya, Litvanya, Malta, Moldova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, ve Ukrayna bulundukları bazı ülkelerdir. Ayrıca diğer bazı Avrupa ve Balkan bölgelerinde bulunabilirler.

MapChart_Map-min (1)-min (1).png
(Not: İnternette doğru/düzgün harita bulamadığım için kendim bir tane harita hazırlayıp işaretledim yanlışlar olabilir.)​

Beslenme: Doğada çoğunlukla çekirgeler, cırcır böcekleri, hamam böcekleri, solucanlar, karıncalar, kurtlar, tırtıllar, yaprak bitleri ve daha bir çok benzer canlı ile beslenirler.
Evde beslediğiniz adult gece kurbağanızı; un kurdu, morio kurdu, çekirge, cırcır böceği ve dubia/tartara/lobster gibi hamam böceği türleri ile besleyebilirsiniz. Yavru kurbağanızı yaprak bitleri, meyve sinekleri, buffalo kurtları, un kurtları ve yumurtadan yeni çıkmış dubia/tartara/lobster gibi hamam böceği türlerinin yavruları ile besleyebilirsiniz. Yiyecekleri kurbağanızın gözlerinin arasındaki mesafeden daha uzun olmamalıdır aksi taktirde çok ciddi sağlık problemleri oluşabilir.


Hassaslık: Amfibilerden olan kurbağalar derilerinden nefes aldıkları ve derilerinden su içtikleri için çok hassastırlar. Derileri kuruyunca nefes alamazlar.
Bu sebeplerden dolayı;
·Handling yaparken kesinlikle eliniz temiz olmalıdır ve elinizde kimyasal bulunmamalıdır.
.Teraryumdaki her şey steril olmalıdır.
·Kurbağanızın teraryumundaki su kesinlikle dinlendirilmiş içme suyu olmalıdır ve her gün değiştirilmelidir. Suyu dinlendirmek için markete gidip, su markalarından şişesinin arkasındaki içerik kısmında en az klor oranı yazanı alıp bir gün kapağı açık bekletip sonra kullanabilirsiniz yada petshoplarda satılan klor gidericiyi alıp sunun oranına göre bir kaç damla damlatıp kullanabilirsiniz.


Aktiflik: Gece kurbağaları adı üstünde gece aktif canlılardır.(Üreme mevsimlerinde gündüzde aktif olurlar.) Gece yiyecek ve su ararlar, gündüzleri ise taş altları, kütük altları, su borusu içleri gibi nemli saklanma alanlarında geçirirler.


Görünüş/boy/ağırlık ve cinsiyet ayrımı: Sırtlarındaki lekeler yeşilden koyu kahverengiye kadar değişir ve bazen kırmızı olabilir. Alt tarafları beyaz veya çok açık gridir. Isı ve ışık değişikliklerine bağlı renklerini değişeceklerdir. Çok güzel bir çift büyük yeşil, siyah ve altın renkli desenlere sahip gözleri vardır ve göz bebekleri siyahtır. Dişiler en fazla 12 cm, erkekler ise en fazla 9 cm boya ulaşabilir. Erkekler, dişilerden birinci parmağında üreme yastıklarının bulunmasıyla farklılık gösterir. Üreme mevsiminde 1., 2. ve 3. parmaklarda da bulunur. Erkeğin üreme mevsiminde ses çıkarabilmesi için daha büyük bir ses bölmesi vardır ve boğazı mavimsi renktedir. Dişilerin renkleri erkeklerden daha açıktır. Dişiler ve erkekler en fazla 85 gram ağırlığa ulaşabilir.

Ömür: Vahşi doğada genelde 7 sene kadar, esaret altında ise 10 sene kadar yaşarlar.

Sıcaklık ve kış uykusu: 15°C-30°C arası uygundur. Soğuta toprağın veya bir taşın altında kış uykusuna yatacaklar. Kış uykusunda derilerini dökerler ve uyku bitene kadar onu yemeye devam ederler. Sıcak günleri ise sığ bir su birikintisinde geçirirler. Bu işlemleri ya sürü halinde yada yalnız başlarına yaparlar.

Nem: 30%-90% arası nem uygundur.

Tehdit edildiklerinde; savunma amaçlı bir çığlık atabilirler ve parotoid bezlerinden kötü bir koku çıkarabilirler. Ayrıca ısırmazlar çoğu kurbağa türünün aksine dişleri yoktur. Zehirleri oldukları ve siğil bulaştırdıkları söylenir ama bunlar tamamen yanlış bir bilgilerdir sadece köpek, kedi, tilki, gibi yırtıcılar tarafından yenilmemek için derilerinde kötü bir tat vardır.


Üreme: Üreme mevsimleri sıcaklığa ve neme bağlı olarak değişir. Genelde mart ve temmuz arasında gerçekleşir. Bazı gece kurbağaları çifleşmek için yüzerek kilometrelerce yol kat edebilir. Çok eşli ürerler. Sezonun başında genelde şiddetli yağmur yağdıktan sonra erkekler gruplar halinde yüksek sesleri ile çifleşmek için dişileri çağırır. Eş bulunduktan sonra çifleşme ve yumurtlama diğer çoğu kurbağa türlerinin aksine hem tuzlu suda hem tatlı suda gerçekleşebilir genelde deniz ile birleşen derelerde gerçekleşir. Çifleşirken erkek dişinin üstüne çıkar ve ona sıkıca tutunur ve bu sırada dişi yumurtlar erkek ise bu yumurtaları döller. Ortalama 1300 yumurta yumurtlarlar ama 5000 yumurta kadar yumurtladıklarıda görülür. Yumurtaların tanesi 1 cm ile 1.5 cm arasındadır. Yumurtalar üç ila dört metre uzunluğunda siyah, beyaz slime benzeri düz ip seklindedir. Duruma bağlı 1 hafta ile 4 hafta arasında iribaşlar çıkar. İribaşlar zamanla boyutlarının bir kaç katına kadar büyürler sonra arka ayakları çıkar ve akciğerleri oluşmaya başlar sonra önayakları çıkar ve artık karada yaşamaya başlarlar ve bir kaç gün boyunca kuyrukları ile beslenirler. Sonra yavru bir kurbağa olurlar. Bu süre 3 ay kadar sürebilir. Bu sürece metamorfoz denir.
green-toads-pair-mating-bulgaria-bufo-viridis-side-G6R3A0.jpg
toad-spawn-of-a-european-green-toad-bufo-viridis-or-pseudepidalea-E5CRPR.jpg
WhatsApp Image 2024-01-07 at 00.24.23.jpeg
WhatsApp Image 2024-01-07 at 00.24.22.jpeg
71ebe023-c240-4c19-89d6-b5fa0ea45f82.jpg
00d702f4-8b4d-4a71-a0c1-41298c323cb5.jpg
d4a0a83f-2d98-4cff-bb38-8a579d913092.jpg
(Bu 7 fotoğrafta 1. ve 2. fotoğraf dışındakiler bana aittir.)

WC: Gece kurbağaları çok yaygın olduklarından dolayı ve beslemesi en kolay kurbağa türlerinden olduğundan dolayı bence yumurta veya iribaş aşamasında iken en fazla 20 tane alınması ve kurbağa olduklarında en fazla 2 tanesini alınıp diğerlerini doğaya geri salmak şartıyla doğadan alınmaya ve beslenmeye uygundur. (20 tane çünkü metamorfozu başarabilen iribaş oldukça sayısı azdır.)


Yumurta/İribaş bakımı: Yumurta sayısına bağlı büyük bir akvaryuma 2cm ile 5cm derinliğinde klorsuz suyu doldurun. Suyun temizlenmesi için iribaşların filtreye girip hasar görmeyeceği küçük balıklar için uygun olan akvaryum filtresi gerekir ve iribaşlar için çok önemli olan sudaki oksijen seviyesi için suyu çok dalgalandırmayacak bir hava motoru gerekir. Dalgalandırmayacak çünkü suyun durgun olması gerek. Tercihe bağlı zemine küçük renksiz akvaryum taşları kullanabilir ve yine tercihe bağlı iribaşların beslenmesi ve oksijen için akvaryum bitkileri kullanabilirsiniz. Suyu haftada bir 2/3 oranında değiştirilmelidir. Değişilecek su akvaryumdaki su ile tıpatıp aynı sıcaklıkta olmalıdır ani sıcaklık değişimi yüzünden iribaşlarınız ölebilir. İribaşlar kaynatılmış marul ve salatalık ile beslenebilir. Kaynatılmış çünkü selülozları iribaşların rahatça sindirebilmesi için kırmak gerek. Yiyecek verildikten sonra en fazla 4 gün içinde alınmalıdır. Günde 3 kere besleme yeterlidir. İribaşların ayakları çıkınca beslenmelerine ilave olarak dondurulmuş veya kurutulmuş kan kurdu eklenmelidir. Bu aşamadan sonra her an iribaşların ön ayakları çıkabileceğinden dolayı tırmanıp boğulmamaları için suda su seviyesinden yüksek bir steril taş veya kaplumbağalar için olan akvaryum dinlenme platformu kullanılabilir. Kuyruklarının hepsini tüketene kadar yemek yemeyebilirler. Kuyrukları biten iribaşları teraryuma alın.



Teraryum: Zemine torf kullanılabilir. Saklama alanı kullanılmalıdır, nem için yosun bulundurulmalıdır ve büyük bir su kabı bulundurulmalıdır. Tercihe bağlı teraryuma amfibiler için güvenli olan bitkilerden ekilebilir yine tercihe bağlı teraryuma springtail eklenebilir ve yine tercihe bağlı kurumuş yaprak eklenilebilir. Birden fazla gece kurbağası aynı teraryumda yaşayabilir.
terrestrial-toad-cage-setup-guide.jpg
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Users who are viewing this thread

Üst Alt