Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Makale İki Akraba Karınca Türü Arasındaki İlginç İlişki...

enes☆

Kraliçe
Deneyimli Hobici
11 Tem 2020
911
555
375
Ödüller
12
LV
4
 
kdlogo.png



Amerika'da bulunan Trachymyrmex Arizonensis ve Strumigenys Arizonica arasında ilginç bir ilişki var. Trachymyrmex Arizonensis yaprak kesici bir karınca ve mantarını yetiştirip hasat etmesi,kollaması gerekiyor.Atalarından onlara miras bırakılan tohumlar gibi de denilebilir.

(Mantar)
(Trachymyrmex Arizonensis Queen)

ve simbiyotik ilişki burada gelişiyor. İki tür de Attini kabilesinden akraba... Hemen o noktaya dalmadan önce Strumigenys'in bir özelliğini hatırlayalım. Evet springtailler ile besleniyorlar.

(Trachymyrmex arizonensis ve Strumigenys arizonica)

Springtail denilen bu omurgasız canlılar ise küf/mantar ve birçok diyet ürünleriyle besleniyor.

(Springtail,0-3 mm boyları ile Trachymyrmex'e göre hayli küçük bir omurgasız.)

Sonuç: Strumigenysler mantarın getirdiği bereketten pay almaya çalışan springtailleri avlıyorlar, hem akraba olmaları hem de iki taraf içinde kazanç olduğundan gerekli olan simbiyotik ilişkiyi kurmuşlar ve birlikte aynı yuvada kalıyorlar, sanki strumigenysler onların elemanı gibi hasat verimlerini artırıyor korkuluk misali orada takılıyorlar.



Antwiki ve " Gray K. W., S. P. Cover, R. A. Johnson, and C. Rabeling. 2018. The dacetine ant Strumigenys arizonica, an apparent obligate commensal of the fungus-growing ant Trachymyrmex arizonensis in southwestern North America. Insectes Sociaux 65: 401–410. " makalesi.
 

Users who are viewing this thread

Üst Alt