Karınca Dünyası Forum

Üye olmak için hemen ücretsiz bir hesap açın! Oturum açtıktan sonra, kendi konularınızı ve yayınlarınızı ekleyerek bu siteye katılabilecek, ayrıca kendi özel gelen kutunuz aracılığıyla diğer üyelere iletişim kurabileceksiniz!

Yeni Başlayanlar İçin Tarantula Rehberi

Dnzokr

Yumurta
5 Nis 2022
32
15
15
LV
0
 
İLK TANIŞMA

S
elamlar dostlar! Hepinize iyi hobiler. İçimden yazmak geldiği için bu rehberi yapmaya karar verdim. Yazacaklarımın çoğunu farklı kaynaklardan veya başka arkadaşların konularından görebilirsiniz. Fakat görmeyen olur herhangi bir şey olur. Bir kişiye yardımım bile dokunsa benim için kafi... Geçelim Rehbere.

Bir yerde karşınıza bu cancağızlar çıktı. Gördünüz. Kanınız kaynadı, zehri aldınız ve tarantula sahiplenmeye karar verdiniz. Facebook tarantula grupları, discord grupları, forumlar araştırdınız da araştırdınız. İlk göz ağrınızı buldunuz, satıcıyla iletişime geçtiniz referans ve garanti istediniz. Her şey tamam parayı yolladınız ve başladınız beklemeye... 1 Gün 2 gün. Kargo takip numarasıyla içli dışlı oldunuz. Kapınız çaldı heyecanla koşturdunuz. Kimlik işini halletiniz ve kargoyu alır almaz koştunuz masaya... Fakat... Durun. Hazırlıklarınızı yaptınız mı ?


1-GÜVENLİK

Alışverişinizi yapmadan önce sahipleneceğiniz kişiden referans ve garanti isteyin. Açmam gerekirse, canlınızın garantili olması demek kargoda taşıma sırasında canlınızın başına olumsuz bir şey geldiğinde (ölüm) satıcının size ya canlıyı tekrar yollaması yada paranızı iade etmesi demektir. Burası açık bir ticaret. Maalesef resmiliği yok. O yüzden envai çeşit insan olması mümkün. Bu yüzden canlı alışverişi yapmadan önce satıcının güvenilir olduğuna dair ondan bilgi isteyin ve bu tarz canlıları sahiplenirken facebook gruplarından veya forumlardan yararlanın. Bu hobi maalesef illegal. Yakalanmanız durumunda üzülerek söylüyorum ki para cezasına çarptırılıyorsunuz ve canlınız elinizden alınıyor. Bu yüzden ticaretinizi sağlama almalı hem de hayalet olmalısınız. Canlınızın fotoğrafını, videosunu sosyal medyada paylaşmamaya özen göstermelisiniz. Aynı şekilde çevrenizden ne kadar az kişi tarantula beslediğinizi bilirse o kadar iyi. Komşunuz, arkadaşınız, dostunuz bile sizi şikayet edebilir. Canlı ilanlarının polis ilanı olabileceği riskinide gözden çıkarmayın. Bu yüzden güvenilir sayfalardan alışveriş yapın ve referans isteyin.





2-CANLI HAKKINDA BİLGİ EDİNME


Beslemeye karar verdiğiniz tür hakkında bilgi edinmeniz çok önemli. Kesinlikle sahipleneceğiniz canlı hakkında bilgi edinmeden canlıyı sahiplenmeyin. Örnek olarak, Lasiodora Parahybana türünü beslemek istediniz. Google de bu canlıyı arattığınızda, çeşitli kaynaklardan canlıyı nasıl muhafaza etmeniz gerektiği, sıcaklığı, nemi, zehir oranı, karakteri hakkında bilgiler çıkar. Ayrıyetten daha önce bu türü beslemiş insanların tecrübeleriyle, “Benim tarantulam şunu şunu yaptığımda bu tepkiyi veriyor.” veya “Tarantulam X yemini daha çok seviyor” gibi yorumlar bulabilirsiniz. Unutmayın tarantulalar karakterli hayvanlardır. Her tarantulanın kendine has bir karakteri vardır. Ahmet kişisindeki Lasiodora Parahybana agresif değilken Mehmet kişisinde Lasiodora Parahybana agresif tavır gösterebilir. Bu yüzden bu türü tecrübe etmiş hobidaşlarınızın görüşlerini dinlemek canlınızın mizacını belirlemenizde yardımcı olabilir. Tarantulalarda boyut L olarak ifade edilir. l1,l2,l3 diye gider. Alacağınız canlının boyutunu bilmek, canlınıza uygun yaşam alanı yapmayı sağlar.



3-CANLININ MUHAFAZA EDİLMESİ

Canlınızı teslim aldığınızda size aşağıdaki gibi gönderilir.
resim_2022-09-28_041619709.png


Korkmayın. Kutuyu açar açmaz ilk göz ağrınızla göz göze gelmeyeceksiniz. Unutmayın ki yaşayacağınız çekimserlik gayet normal zamanla alışacaksınız. Kutuyu açtığınızda sizi gazete kağıdı veya peçete karşılayacak. Bunun nedeni canlı taşıma esnasında sarsılmasın, ezilmesin diye bir önlem. Canlınız koruyucu malzemenin içinde bir kapsülle sizi karşılayacak tercihinize göre torfuyla, yemi yanında ekstra olarak gönderilir. Alacağınız kişiden rica edebilirsiniz. Eğer yem veya torf almamış iseniz, canlıyı sahiplenmeden önce canlı yem satan sitelerden mikro un kurdu siparişi verebilirsiniz. Torf içinse genta markasının sıkıştırılmış cocopeat ini tercih edebilirsiniz.

1664327802637.png
1664327815954.png
1664327827034.png



Bu dakikadan sonrası sizin için çok önemli çünkü canlınızla ilk temasınızı gerçekleştireceksiniz. Canlınızın boyutu l3 veya l4 ise içerisine torf koyulmuş idrar kabına daha küçükse aşağıda görünen sos kabına transferini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Sos kapları açılıp kapanırken çok sarsıldığı için canlıyı strese sokar. Bu yüzden ilk kabuğunu attıktan sonra idrar kabına almanız önerilir.

1664327845732.png




Kapsülden yaşam alanına transferini gerçekleştirirken, sivri olmayan ince uçlu bir şey bulun. Kulak çubuğunun ucu olabilir. Kulak çubuğunun ucunda ufak bir pamuk parçacığı bırakmanız iyi olur. Yeteri kadar tecrübeli olmadığınız için yanlış bir hareketinizde canlınıza ölümcül hasar verebilirsiniz. Sakin ve yavaş hareketlerle canlının arkasından hafifçe dokundurun kendisi çıkacaktır. Dokundurduğunuzda hareket etmeyebilir, Yaşayıp yaşamadığını anlamak için çok hafif üfleyebilirsiniz. Tepki veriyorsa gitmesi için daha fazla güç uygulamayın. Pamuğu arka bacaklarına değdirerek hareketini gerçekleştirin. Sonuç alamazsanız, yukarıdaki gibi kapsülü bırakın kapağı kapayın kendisi çıkacaktır.



4-CANLININ TEMEL İHTİYAÇLARININ KARŞILANMASI

Şimdi geldik üstünüze düşen sorumluluklara.. Öncelikle yaşam alanına kuru bir torf koyun. Slinglerin muhafazasında yaşam alanının yarısı kuru, yarısı nemli bırakılır. Bu ıslaklık çamur gibi değil. Görseldeki gibidir. Çay kaşığıyla bir kaç damla su damlatmanız yeterli.

1664327881247.png




Yaşam alanınıda hazırladığımıza göre her şey tamam. Canlınızı 3-4 gün sıcak ve karanlık bir ortamda bırakın. Biliyorum zor olacak ama yol yorgunluğunu üstünden atması lazım.. Bu süreçte canlınızın kapağını açıp kontrol etmeyin. Buradaki amaç canlının stresini atlatması, kabına yanlışlıkla temasınız bile bu canlıyı strese sokar. 3-4 gün sabırla beklediniz. Bu saatten sonra ilk beslemesini gerçekleştirebilirsiniz. Tercihen kaş cımbızı veya plastik cımbız işinizi görür. Mikro un kurdunu canlının önüne denk gelecek şekilde atın. Atamazsanız yuvasını deşmeyin kurdu zorla almaya çalışmayın. Sakince sarsıntı yapmadan mikro un kurdunu alın ve bir daha önüne atın. Canlınızın saklandığını görürseniz, genelde kafasını torfa gizlerler, yem denemesinde bulunmayın. Strese girmiş demektir. 2-3 saat geçmesini bekleyin. Tekrar deneyin. Bundan sonraki süreç kabuk atana kadar böyle devam edecek. Bu süreçte oda sıcaklığını 25-28 derece arasında tutmalısınız. Unutmayın, canlınızın büyümesi sıcaklığa bağlıdır. Ortam sıcaklığı canlının büyümesine %100 oranda katkı sağlar. Sıcaklık ve nem değerlerini ölçmek için cüzi miktar ödeyerek dijital problu nem ölçer edinebilirsiniz. (Sağ üstte sıcaklık, yüzdeliğin solunda nem oranı yazar)

1664327899101.png




5-KABUK SÜRECİ

Bir süredir beslememizi yapıyorduk. Sonraki yem günümüzde yemi attık ama canlımız yemi yemiyor! Endişelenmemize gerek yok. Tarantulalar iskelet değiştirerek büyüyen canlılardır. Büyümeye başladıklarında bulundukları kabuktan üst kabuğa geçmek isterler. Bunu anlamanızın çeşitli yolları vardır. İlk yolu abdomen büyüklüğü ve rengi. Kabuk atma sürecine giren bir tarantulanın abdomeni kelleşir, renkleri kararır. Hareketleri yavaşlar. Artık yem kabul etmezler. Bunu gördüğünüzde 1-2 başarısız yem denemesinden sonra yemesi için zorlamayın. Ortam sıcaklığını 25-28 aralığında tutun ve yaşam alanının içine 3-4 damla su damlatın. Bunun nedeni tarantulalar kabuk atarken normal gereken nem miktarından biraz daha fazla neme ihtiyaç duyarlar. Kabuk sürecindeyken nem oranını arttırmak canlının kabuktayken sıkışıp ölmesini engeller. Canlınızı karanlık yere alın, sıcaklığını, nemini ayarlayın ve gerisini canlınıza bırakın. Bu süreçte canlınızı rahatsız etmeyin. Olaki canlınızı şu şekilde görürseniz endişelenmeyin.

1664327925178.png




Bu kabuk yatışıdır. Tarantulanız ağını örer ve bir kaç saat içinde kabuğuna veda eder. Bir süre ters duracak ve geri ayağa kalkacaktır. Canlınızı bırakın. Ertesi gün eski kabuğunu yaşam alanının içinden alabilirsiniz.
4-5 gün boyunca besleme yapmamanız gerekli. Yeni kabuk attığı için dişleri çok hassas olacaktır yem attığınızda dişi kırılabilir ve bu canlının yaşamını olumsuz etkileyebilir. 5. günün sonunda ilk beslemesini yapabilirsiniz.

Elimden geldiğince hobiye yeni başlamış veya başlayacak olan arkadaşlara rehber olmaya çalıştım. Anlamadığınız, kafanıza yatmayan soruları dm den veya yanıtla yaparak sorabilirsiniz. Sizlere seve seve yardımcı olurum. Hepinize iyi hobiler.
 

Ekli dosyalar

  • resim_2022-09-28_041608004.png
    resim_2022-09-28_041608004.png
    8.2 KB · Görüntüleme: 85
Son düzenleme:

Users who are viewing this thread

Üst Alt